perjantai 7. kesäkuuta 2013

Uunisiikaa

Kävin aamulla torilla. Vihanneskojuja oli tasan yksi.
Sielltä ostin ensimmäiset, lähialueella eli Lohtajalla, kasvatetut varhaisperunat.
Suomalaisten ja ruotsalaisten varhaisperunoiden maussa ei ole eroja, molemmat maistuvat hyviltä.
Poikkesin myös kalakojulla, josta ostin kalastajan vastapyydettyä
keskikokoista siikaa. Ne valmistin kokonaisena uunissa paistaen.

Täytetty uunisiika
Uudet perunat ja salaatti
2 keskikokoista siikaa perattuna n 600 g
Pyyhkäise siiat serlalla. Laita ne voideltuun uunivuokaan.
Sekoita keskenään 3 tl ruususuolaa ja 2 tl kuivattua tilliä.
Levitä seos kalojen sisälle. Silppua yksi kevätsipuli varsineen ja
työnnä silppu kalojen sisälle. Viipaloi sitruuna ohuiksi viipaleiksi ja 
täytä viipaleet kalojen sisälle. Lopuksi nostele mukaan muutama nokare voita.
Kypsennä kalat 180-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
Kala on kypsää, kun evät irtoavat pienestä kosketuksesta.
Irrota nahka ja perkaa kala lautasille.
Revi muutama keräsalaatin lehti, huuhdo ja kuivaa.
Levitä laakealle vadille. Viipaloi mukaan tomaattia. Pilko tomaatille kesäsipulia ja 
tomaattikuutioita. Leikkaa mukaan kurkkua puolikuuviipaleina.
Ripottele päälle hyvää oliiviöljyä sekä sormisuolaa ja sokeria. 
Sulata voita ja kaada annoksien perunoiden päälle.
Jälkkäriksi leivoin raparperipiirakan, sen postaan myöhemmin.

torstai 6. kesäkuuta 2013

Vuohenjuusto-broilericurry, hunajaporkkanat, uuniselleriä ja kirsikkatomaatteja

Kehittelin tänään vaalean broilericurryn.
Se onnistui yli odotusten, vuohenjuusto sopii hyvin broilerille.
Erikoismaininta vielä sitruunasta, raastettu kuori ja sitruunan mehu
raikastivat sopivasti lopputuloksen. 
 Hyvä valinta olivat myös juurekset, porkkana ja selleri. 
Kirsikkatomaatit olivat hieman karvaita, mutta maustoin ne  ja
kypsensin  uunissa. Kypsentäminen pyöristi tomaatin maun sopivaksi

Vuohenjuusto-broilericyrry
Hunajaporkkanat
Juuriselleri ja kirsikkatomaatit uunissa kypsyttäen
Keitetty riisi
300 g broilerin fileesuikaleita naturel
1 tl ruususuolaa, ripaukset chilipippuria, 1 tl currya,
2 tl raastettua sitruunankuorta ja 2 tl puristettua sitruunamehua
tilkka rypsiöljyä
Laita fileet matalaan kulhoon ja mausta ne. Anna vetäytyä 15 minuuttia.
Kastikkeeseen
2 dl vettä, 1 1/2 rkl ohrakasta, 1/2 prk pehmeää vuohenjuustoa,
 paprikaa ja  ripaus sokeria

2 iso porkkanaa (kuorittuina) ja  tikkuina
juoksevaa hunajaa ja tuoretta rakuunaa
pala juuriselleriä kuorittuna ja ohuina paloina
1/2 rasiaa kirsikkatomaatteja puolitettuna
Levitä selleripalat ja kirsikkatomaatit uunivatiin.
Pirskottele pinnalle rypsiöljyä. 
Mausta kirsikkatomaatit ripauksella suolaa, sokeria, mustapippuria,
raasta pinnalle pieni valkosipulinkynsi.
Sellerille lisäsin vain ripauksen suolaa.
Kypsennä 180-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
Laita porkkanat  kiehuvaan suolalla maustettuun veteen.
Keitä keskilämmöllä al denteksi. Valuta ja mausta juoksevalla hunajalla
ja tuoreella rakuunasilpulla. Jätä kattilaan kannen alle odottamaan.
Säästä porkkanan keitinliemi ja kypsennä siinä pitkäjyväinen riisi.

Ruskista maustetut broilerifileet pannulla rypsiöljytilkassa muutama minuutti.
Lisää pannulle vettä ja suurusta ohrakkaalla
Lisää pehmeää vuohenjuustoa ja anna sen sulaa. Ripauta paprikaa ja hieman sokeria.
Tarkista maku.

keskiviikko 5. kesäkuuta 2013

Uudet perunat, coleslawsalaatti ja kylmäsavulohta

Tämän kesän ensimmäiset uudet perunat on nyt syöty.
Kaupoissa on ollut marokkolaisia ja espanjalaisia uusia perunoita,
vaan en ole sortunut niihin. Ne eivät maistu uusilta perunoilta.
Ostin ruotsalaista uutta perunaa ja maku oli  hyvin lähellä suomalaista.
Perunan lisukkeeksi pyöräytin  tehosekoittajassa  coleslawtyyppisen
salaatin kotimaisesta varhaiskaalista ja -porkkanasta.
Kastike oli kesäinen, jogurttipohjainen.
Kylmäsavulohi maistuu kesällä tuoretta paremmin, ainakin tällä kertaa.

Keitetyt uudet perunat ja voisulaa,
coleslawsalaatti, jogurttikurkkukastike ja kylmäsavulohta.

Coleslawsalaatti ja jogurttikurkkukastike
Pilko ja suikaloi varhaiskaalia, porkkanaa ja kevätsipuli varsineen.
Laita ainekset tehosekoittajaan ja pyöräytä muutama kerta.
Mausta suolalla, rouhaise rose-viherpippurisekoitusta ja sekoita. 
Sekoita mukaan tilkka oliiviöljyä.
Ripottele pinnalle kurkkukuutioita ja kevätsipulinvartta.

Sekoita kastikkeeksi
2/3 jogurttia ja 1/3 ranskankermaa
mausta suolalla ja mustapippurilla.
Kuutioi pala kurkkua pieniksi kuutioiksi ja
silppua kevätsipulin vartta. Sekoita kastikkeeseen. Tarkista maku.
Tämä on herkullinen ja kevyt kesäruoka.

tiistai 4. kesäkuuta 2013

Hedelmäsalaatti * Aamiaisjogurtti

Kevyt illallinen tänään. Inventoin kaapin purkkivarastoa.
Löytyihän sieltä  päivämääriä, jotka edellyttivät käyttöönottoa eli sisältö pääsi heti ruoaksi.
Säilötyt mangoviipaleet saivat seurakseen tuoretta hunajamelonia ja raastettua porkkanaa.
Otin mukaan vielä ternimaidosta tehtyä leipäjuustoa ja kuivattuja viikunoita.
Kuutioina säilöttyä mangoa, hunajamelonia, porkkanaraastetta
ja kuivattua viikunaa viipaleina. Lopuksi kuutioitua leipäjuustoa.
Vihinviimeisenä loraukset mangopurkin sokerilientä.

*
  
  Aamiainen
Turkkilaista jogurttia, hunajamelonia ja tuoreita mansikoita.
Raikasta ja juuri sopiva aamiaisannos.

maanantai 3. kesäkuuta 2013

Kaustislainen juustokeitto

Sain jokin aika sitten serkultani Kaustiselta ison leipäjuuston,
joka oli valmistettu ternimaidosta. Otin tänään  juuston
pakasteesta sulamaan jääkaappiin. Ostin juustokeittoon
naudankeittolihaa ja laitoin hyvissä ajoin,  iltaa ajatellen,
lihan kypsymään tai hautumaan miedolle lämmölle.
Illaksi syntyi kaustislainen juustokeitto. Modernisoin vähän
perinteistä reseptiä. En myöskään käyttänyt possunlihaa.
Lapsuudessani meillä kotona keitettiin juustokeitto ilman lihaa
ja käytettiin vain maitoa. Pitäisi keittää sekin versio joskus.
En silloin pitänyt keitosta, nyt se on herkullista. 

Kaustislainen juustokeitto
n 600 g naudankeittolihaa, josta kypsennettynä 300 g käytin keittoon
1 iso porkkana lantteina, 1 sipuli lohkottuna
kokonaisia mustapippureita 6 kpl, 2 laakerinlehteä, 2 tl ruususuolaa
voita kuullottamiseen
7 dl lihalientä
Kuumenna voi pannulla ja lisää porkkanalantit ja sipulilohkot.
Kuullota niitä muutama minuutti ja nosta kattilaan.
Paloittele hyvissä ajoin huoneenlämpöön otettu liha isoiksi paloiksi.
Ruskista lihapalat pannulla ja mausta suolalla.
Siirrä lihapalat  kattilaan. Lisää mausteet.
Kaada päälle kiehuva lihaliemi. Keitä keskilämmöllä lämmöllä hetken aikaa.
Alenna lämpötila miedoksi ja anna lihan hautua lohkeavan kypsäksi.
Revi liha pieneksi. Siivilöi liemi juureksista ja laakerinlehdistä.
Kaada liemi takaisin kattilaan, lisää n 300 g revittyä lihaa.
Paloittele n 400 g leipäjuustoa kuutioiksi.
Lisää liemeen täysmaitoa noin 3 dl  ja juustokuutiot.
Anna kiehahtaa. Tarkista maku.
Tämä on vahva keitto eikä välttämättä  tarvitse seurakseen  leipää. 
Ripottelin pinnalle persiljaa.

sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

Kalkkunajauhelihapihvit, appelsiinikastike ja rakuunaporkkanat

Pitkästä aikaa  valmistin kalkkunapihvit jauhelihasta.
Tsekkasin, että 10.10.2008  olin tehnyt  kalkkunapihvit.
Tästä linkistä näet, kuinka toteutin ne viisi vuotta sitten.
Tämä ruoka tänään oli erinomaisen hyvää, nyt toistan
sen mitä kumppaniltani sain kuulla. 
Appelsiinikastike sopi sekä pihveille että lisukkeille.
Kypsensin jasmineriisin ja paistoin uutisporkkanat pannulla.
Porkkanat olivat raikkaan mehukkaita ja kotimaisia.

Kalkkunajauhelihapihvit
Appelsiinikastike
Rakuunaporkkanat 
400 g kalkkunajauhelihaa
1 kananmuna
4 rkl emmentaljuustoraastetta
1/2 rkl dijon hunajasinappia
3 rkl korppujauhoja
1/2 dl kermaa
mustapippuria rouheena, 1 tl  ruususuolaa
1 tl muskottipähkinää
1/2 isoa punasipulia silputtuna
Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi. Muodostele pieniksi pihveiksi (9kpl).
Nostele leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Anna vetäytyä hetki.
Paista 180-asteessa kiertoilmauunissa noin 25 minuuttia.

Appelsiinikastike
1/2 dl sokeria sulata valurautapannulla sekoittaen
1 appelsiinin mehu lisää pannulle
1 appelsiini kuoriraaste lisää pannulle
Sekoita ja lisää  4 dl  kasvislientä
Mausta mustapippurilla ja ruususuolalla. Kiehauta.
Siivilöi liemi kattilaan. Suurusta ohrakkaalla n 3 rkl.

Rakuunaporkkanat
Pese porkkanat, halkaise pituussuunnassa.
Kuumenna pannulla nokare voita ja rypsiöljyä.
Aseta porkkanat pannulle. mausta tuoreella rakuunasilpulla,
suolalla ja hunajalla. Kypsennä keskilämmöllä molemmin puolin.
 

lauantai 1. kesäkuuta 2013

Kasvismunakas * Creme brulee mansikoilla ja vadelmilla

Kasvismunakas on kuin kevyt pizza.
Helteisenä päivänä munakas on juuri sopiva ruoka,
se valmistuu kädenkäänteessä, ei tarvitse pitkään  hikoilla keittiössä.
Creme bruleen toteutin eilisen jälkeen jo tänään.
Aloitin omassa keittiössä sen tekemisen, mutta sokerikuorrutuksen
viimeistelin vieraassa keittiössä. Uunin grillivastuksen alla se ei ihan onnistunut.
Haluttu pinnan rapeus jäi puuttumaan. 
Tämä creme brulee oli myös kevyempi versio eli se syntyi täysmaitoon ei kermaan.
Ostin ensimmäiset suomalaiset mansikat ja niiden takia päädyin juuri tähän jälkiruokaan.
Lisänä oli vielä pakasteesta sulatettuja vadelmia.

Kasvismunakas
2 munaa, 5 rkl rasvatonta maitoa, ripaus suolaa
rypsiöljyä, 5 lipstikan lehteä lehtiosiot eroteltuina,
pari rakuunan lehteä, kesäkurpitsaa 10 senttiä puolikasviipaleina,
4 rkl ruohosipulia silputtuna, kirsikkatomaatteja paloiteltuna,
valkosipulinkynsi murskattuna, ripaus hyvää oliiviöljyä,
Koskenlaskijajuustoa  suikaleina ja lopuksi persiljasilppua.
Lisää pannulle kuumennetuun  öljyyn lipstikka ja rakuuna. Anna tiristä hetki.
Sen jälkeen kaada pannulle munamassa ja lisää pinnalle  muut ainekset.
Kypsennä keskilämmöllä, kunnes  munakas on läpikotaisin kypsää.

Creme brulee mansikoilla ja vadelmilla (6 annosta)
6 dl täysmaitoa
6 rkl sokeria
3 tl maissitärkkelystä
6 kananmunan keltuaista
rkl vaniljasokeria
4 rkl ruokokidesokeria
Kuumenna maito, sokeri ja maissitärkkelys kattilassa.
Vatkaa keltuaiset ja vaniljasokeri.
Kaada maitoseos keltuaisten joukkoon koko ajan sekoittaen.
Kaada seos uunivuokaan (tai erillisisiin vuokiin) 
Laita kulho syvälle uunipannulle ja kaada pannulle vettä, että se ulottuu kulhon puoliväliin.
Paista uunin alaosassa 125-asteessa  noin 45-60 minuuttia.
Vanukas  on valmis kun se on hyytynyt, mutta ei kova.
Anna seistä jääkaapissa vähintään  2 tuntia.
Ripottele ruokosokeri vuoan päälle ja ruskista uunin yläosassa grillivastuksen alla
3-4 minuuttia uunin luukku hieman avoinna.
Tarjoa esim marjojen kera.