torstai 7. heinäkuuta 2011

Jäävuorisalaatti ranskankermakastikkeella

Suomalaiset jäävuorisalaatit ovat jo kaupan vihanneshyllyllä. Jäävuorisalaatti eli amerikansalaatti  on tähän aikaan rapeaa ja raikasta.  Tätä salaattia voi käyttää myös keitoissa, mutta nyt tein siitä kevyen ateriasalaatin.


Jäävuorisalaatti ranskankermakastikkeella
1 jäävuorisalaatin kerä
kirsikkatomaatteja ja tuoretta kurkkua
persiljaa, mangoldia
Kastike
1 dl ranskankermaa
2 rkl maitoa
1 valkosipulin kynsi murskattuna
 !/2 sitruunan puristettu mehu
mustapippuria, suolaa, sokeria
Halkaise salaatinkerä ja huuhdo salaatti. Suikaloi ja pilko salaatti. Sekoita kastike tasaiseksi seokseksi. Raasta seokseen valkosipulikynsi. Mausta kastike ja sekoita kaalisilpun joukkoon. Nostele salaatti tarjoiluvadille keoksi ja  lisää salaatille puolitetut kirsikkatomaatit ja kurkkuviipaleet. Lisää lopuksi persiljasilppua ja mangoldin lehtiä.

Tässä syötiin salaatti jauhelihapihvin kera.  Sopii myös paahtoleivän tai vastapaistettujen sämpylöiden kanssa. Tai vain sellaisenaan kasvisateriana.

keskiviikko 6. heinäkuuta 2011

Raparperimuromyslipaistos

Raparperipaistokset valmistetaan perinteisesti käyttämällä kaurahiutaleita.  Valmistin hieman erilaisen version. Käytin muromysliä jossa on rusinoita mukana. Se ei ollut mikään haitta päinvastoin rusinat sopivat mukavasti joukkoon mukaan.

Raparperimuromyslipaistos
n 500 g raparperia paloina
2 tl perunajauhoja
1 dl intiaani- tai ruokosokeria
1 tl kanelia
100 g voita
5 dl muromysliä
Huuhtele ja pilko raparperit noin sentin paloiksi. Lado ne voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle perunajauhoja, kanelia ja sokeria.
Sulata voi ja sekoita siihen muromysli.  Levitä seos raparperien päälle. Paista 200-asteessa 20 minuuttia.
 Tarjoa jäätelön tai vaniljakastikkeen kera.

tiistai 5. heinäkuuta 2011

Kesän kalaisa salaatti

Kokkaus ei ollut tänään mitään mielipuuhaani. Kotiin tullessani ajattelin, että nyt tyhjennän kaapin ja teen jotain niin simppeliä ja silloin se on salaattia. Mutta hyvää se oli, kuten salaatit aina. Lohipalan ostin kuitenkin varmuudeksi, että saan aterian aikaiseksi.

Kesän kalaisa salaatti

Kypsennä ensimmäisenä kala, ihan mitä kalaa vain haluat. Minulla oli lohipala, jonka kypsensin sesamöljytilkassa ja maustoin perinteisesti, suola ja mustapippuri.  Poistin nahan ja leikkasin lohen isohkoiksi suupaloiksi jäähtymään.

Kokosin salaatiksi salaattisekoitusta, kesäsipulisilppua, cantaloupemelonikuutioita, paprikasuikaleita, kurkkuviipaleita, kirsikkatomaattia. Kastikkeeksi pirskottelin oliiviöljy/sitruunaa. Päälle lohikuutiot. Sekoitin lohelle oman kastikkeen. Kermatilkalla ohennettua jogurttia, johon lisäsin hunajasinappia ja sokeria sekä mustapippuria. Lopuksi päälle mangoldia ja pikkubasilikaa.

maanantai 4. heinäkuuta 2011

Porkkana-kukkakaalikeitto

Nyt on taas aika ottaa hieman kevyemmin ruuan suhteen. Lähikaupasta kipaisin hakemassa kotimaista porkkanaa ja kukkakaalta. Molemmat tämän kesän satoa. Varhaissipulia minulla jo olikin. Ja sitten vain keitto porisemaan.

Porkkana-kukkakaalikeitto
2 isohkoa porkkanaa
1 kukkakaali (keskikokoa)
1 iso varhaissipuli
2 rkl sesamöljyä (tai vastaavaa)
6 dl kasvislientä fondipalasta
ripaus muskottipähkinää, paprikaa, suolaa
2 rkl ohrakasta
loraus kuohukermaa
Huuhtele kasvikset. Pilko porkkanat ja kukkakaali sekä viipaloi sipuli. Kuumenna sesamöljy pannulla ja kuullota kasviksia siinä hetki. Kiehauta kasvisliemi ja lisää kasvikset porisemaan. Ota muutama kukkakaalilohko erikseen ja soseuta keitto. Lisää kukkakaalikukinnot ja mausta keitto. Suurusta ohrakkaalla. Lisää kermaa harkintasi mukaan. Anna kiehua 2 minuuttia koko ajan sekoittaen. Tarkista maku ja lisää jos jotain keitto vielä tarvitsee.
Nostele annoksien päälle yrttejä, persiljaa, pikkubasilikaa, ananassalviaa esimerkiksi.

sunnuntai 3. heinäkuuta 2011

Possun ulkofilepihvit kermakastikkeella ja uunijuurekset

Tänään klassiset porsaan ulkofileepihvit pannulla paistaen, ne voi  kypsentää myös grillissä. Unohdin marinoida ne, joten suosiolla paistoin pannulla. Olen sitä mieltä, että lihan grillaaminen onnistuu paremmin marinoituna.
Varhaisperunat kypsensin uunissa ja hyvin onnistuivat. Tulipa todistetuksi, että ei se uuni perunoiden makua tärvää. Mukaan laitoin vielä varhaissipulia ja -porkkanoita.
Tänään kokonaisuus oli hyvä, mutta kermakastike taisi kruunata lopputuloksen. Se nimittäin sopii sekä pihville että uuniperunoille. Muistin syödessä vanhan mainoslauseen - Kerman kera siitä saa kaksinverroin parempaa.   Kerrankin mainos pitää paikkansa, ilman kermaa kastike olisi jäänyt huomaamattomaksi. Nautiskellessani  nousivat mieleeni myös lääkäri Antti Heikkilän mielipiteet. Olen niistä samaa mieltä. 

Possun ulkofileepihvit
Kermakastike
Uunijuurekset


Ota pihvit huoneen lämpöön puoli tuntia ennen kypsentämistä. Ellei lihamestari ole nuijinut pihvejä, nuiji ne tasapaksuiksi. Sivelin pihvit sesamöljyllä. Maustoin musta/valkopippuriseoksella myllystä rouhaisten.  Kuumensin pannulla sesamöljyä ja voinokareen  sopivaksi. Paistoin kaksi pihviä kerrallaan molemmin puolin. Kääntämisen hetkellä lisäsin pihveille suolaa. Paistoaika noin 2 minuuttia per puoli ja lieden lämpö seiskalla (korkein numero on 9).  Käärin kypsät pihvit folioon odottamaan. Huuhtelin pannun paistoliemen kastikepohjaksi.
Kastike: Kiehauta kastikepohja (n 2 dl) Mittaa maissijauhoja 2 rkl kylmään veteen ja lisää kastikkeeseen koko ajan sekoittaen. Anna kiehua sekoittaen 3 minuuttia. Lisää kuohukermaa 1 1/2 dl. Mausta 1 tl suolaa, 1 tl musta/valkopippuria, 2 tl paprikaa,  vajaa tl chilipippuria. Sekoita kastikkeeseen, maista ja lisää tarvittaessa jotakin. Jätä kastike liedelle alimpaan lämpötilaan.
Uunijuurekset: Pese harjalla varhaisperunat ja -porkkanat. Halkaise perunat ja pilko porkkanat. Huuhtele varhaissipuli ja lohko se. Voitele uunivuoka sesamöljyllä. Lado juurekset vuokaan. Raasta mukaan valkosipulia varovainen määrä. Ripottele juureksille sesamöljyä. Mausta suolalla ja sekoita juureksia. Riivi mukaan yhden rosmariinioksan lehdet. Kypsennä juuresvuokaa 200-asteessa noin tunti. 

Mangolassi
Postaanpa vielä jälkkäriohjeen tähän, vaikka lienee kaikille jo tuttuakin tutumpi. Tämän voi toteuttaa aivan omien mieltymysten mukaisesti. Tänään tein juoman näin.
Yksi mango kuorittuna ja pilkottuna.  Laita tehosekoittajaan kourallinen jääpaloja, mangokuutiot, 1 dl luomujogurttia, 2 dl rasvatonta maitoa, yhden limen puristettu mehu. Koneella sekaisin ja nauttimaan hellepäivään sopivaa juomaa.

lauantai 2. heinäkuuta 2011

Hasselbackan punajuuret ja broileria - Kermajäätelöllä balsamicoa

Tämän kasvukauden punajuuret kypsytin Hasselbackan tapaan.  Punajuurien seuraksi  kypsyivät samalla kertaa broilerinnuijat. Salaattia tietysti ja siihen lisäsin cantaloupemelonia ihan vain sen takia, että se sopii niin hyvin broilerille.
Muutama päivä sitten kuuntelin autoradiosta Turku Radiota.  Höristin oikein korviani toimittajan hehkutukselle.
Nyt kaikki ostamaan kermajäätelöä. Se on parasta balsamicolla.  Jätin tämän suosituksen mieleeni ja tänään jälkiruokana nautimme kermajäätelöä ja punaista balsamicosiirappia. Täytyy myöntää, että oli tosiaan hyvää.  Voittaa suklaa- ja kinuskikastikkeet.  Kokeilkaapa.

Marinoidut broilerinuijat
Hasselbackan punajuuret
Kesäinen salaatti

 
6 kpl broilerinuijia
Marinadi broilerille:  1/2 dl rypsiöljyä, 2 rkl teryakikastiketta, 2 rkl balsamicosiirappia, currya,  paprikajauhetta, cayennepippuria,  mustapippuria. Mausteiden määrän voit arvioda 1-2 tl per mauste voimakkuudesta riippuen. Sekoita marinadi. Sivele nuijat marinadilla ja nosta maustumaan 2 tunniksi jääkaappiin.
Kypsennä nuijat 200-asteisessa uunissa tai grillissä noin 30 minuuttia. Käännä kerran puolivälissä ja lisää samalla suola.
Hasselbackan punajuuret: Pese ja kuori punajuuret. Tee niihin viillot siten, että punajuuret jäävät kokonaisiksi. Aseta punajuuret voideltuun vuokaan. Ripottele niile suolaa ja vuole pinnalle voinokareita. Kypsennä 200-asteessa noin 1 tunti.  Lisää loppuvaiheessa punajuurien pinnalle vuohejuustoviipaleet ja  pidä uunissa sen aikaa, kunnes juusto on sulanut.

Kermajäätelöä balsamicosiirapilla
Viipaleet jäätelöä, mandariiniviipaleita (voit jättää poiskin) ja sopivasti punaista balsamicosiirappia.

perjantai 1. heinäkuuta 2011

Merilohta salaatilla

Torin kalakojusta ostin lohta. Hellepäivän aterian halusin valmistaa mahdollisimman nopeasti. Siihen sopii kala, nyt lohi, pannulla paistaen. Kuten tiedätte salaatissa ei kulu aikaa paljonkaan. Siis helppoa, mutta erittäin hyvää. Sanoisin että yksinkertainen ruoka on parasta. Niin ja höyrytin muutaman varhaisporkkanan mikrossa.

Merilohta pannulla paistaen
Vuohenjuustosalaatti
Höyrytetyt varhaisporkkanat

Pyyhi lohi talouspaperilla. Leikkaa fileestä annospalat. Kuumenna pannulla rypsiöljytilkka. Paista merilohi ensin nahkapuolelta ja mausta fileepuolelta merisuolalla ja musta/valkopippurisekoituksella. Käännä lohi ja kypsenna, kunnes lohi on kypsää, mutta ei ylikypsän lohkeilevaa.
Pese ja höyrytä porkkanasuikaleet, Ripottele porkkanoille rypsiöljyä, suolaa ja sokeria ennen höyryttämistä.

Vuohenjuustosalaatissa on rapeaa friseesalaattia, varhaissipulia varsineen, tomaattia, kurkkua, retiisiä, vuohenjuustoa. Kastike öljy-sitruuna maustettuna mustapippurilla ja ripauksella sokeria.