tiistai 8. tammikuuta 2013

Mustajuurikeitto

Keitot ovat juuri nyt sopivan keveitä.
Valikoimaa ja vaihtoehtoja löytyy yllin kyllin.
Oikeastaan melkein mistä tahansa juureksesta, hedelmästä, vihanneksesta
voi kehitellä keiton. Toki mukaan tarvitaan muutakin
kuin vain mustajuurta, esimerkkinä mainitakseni.
Tänään kuorin mustajuuret ja upotin ne heti
sitruunaveteen, että eivät mustuisi.
Silppusin keittoon kaksi isoa sipulia.
Voin kertoa teille, joilla on ennakkoluuloa sipulin tai sen maun
suhteen, ei hätää sipulin makua tuskin edes erotatte keitosta.
Mustajuuri on voikukan sukulainen ja sisältää runsaasti rautaa.
Odotetaanpa siis toukokuuta, jolloin voikukat ilmestyvät. 
Kaivetaan juuret esiin ja keitetään voikukkajuurikeittoa.

Mustajuurikeitto 
500 g mustajuuria
vettä ja sitruunamehua
2 isoa sipulia silputtuna
rypsiöljyä
8 dl vettä + kasvisliemifondipala
100 g Koskenlaskija juustoa naturel,  maustetutkin sopivat
1 tl sisilialaista yrttimaustetta tmv
rouhaisut mustapippuria
suurusteeksi 2 rkl maissitärkkelystä vesitilkkaan sekoitettuna
päälle persiljaa

Pese multa mustajuurista pois. Kuori juoksevan veden alla.
Laita sitruunalla maustettuun  veteen tummumisen estämiseksi.
Hienonna sipulit ja kuullota rypsiöljyssä kattilassa.
Lisää kasvisliemi. Leikkaa mustajuuret lanteiksi ja 
lisää kuumaan liemeen. Lisää paloiteltu sulatejuusto ja mausteet.
Keitä kannella peitettynä noin 20 minuuttia.
Sekoita maissitärkkelys vesitilkkaan. Lisää seos kattilaan koko ajan sekoittaen.
Anna keiton kiehua pari minuuttia.  Tarkista maku.
Lisää annoksille persiljaa, joka sopii todella hyvin keiton makuihin.

2 kommenttia:

  1. Enpäs ole kokeillutkaan mustajuurta, tästä taas uusi idea. Ja ne voikukatkin voisi hyödyntää.

    VastaaPoista
  2. Otetaan keväällä kuokat mukaan ja lähdetään niityille voikukkia poimimaan. Niitä voi kai kuivatakin.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.