sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Hirvenlihakaalikääryleet - Uunuomenat

Tänään tein kaalikääryleitä. Vaikka varhaiskaalit ovat jo jämäköitä talvikaalia,
uskalsin kokeilla kääryleiden tekoa. Kääryleet syntyivät ihan hyvin..
Yllätyin positiivisesti kääryleiden sisällöstä. Täytteen koostumus oli
erittäin maukas ja mehevä. Kokeilen tätä ohjetta jossain 
vaiheessa naudan ja lampaanlihan kanssa.
Riisin kypsensi lisukkeeksi, sitä ei tullut täytteeseen.
Kaalia silppusin myös salaatiksi.
Kypsensin vielä uuninlämmössä uuniomenat jälkkäriksi.

Hirvenlihakaalikääryleet

n 10 kpl keräkaalin lehtiä
ruususuolaa ja vettä
Irrota kerän pari ulointa poisheitettäväksi.
Irrota varovasti kaalista lehdet, puolita ja leikkaa kova kanta pois.
Laita kaalinlehdet kattilaan lisää vettä, lehdet saavat nipin napin peittyä.
Lisää suola ja kiehauta kannen alla keskilämmöllä noin 10 minuuttia. 
Säästä keitinliemi. Jäähdytä.
600 g hirvenjauhelihaa
2 tl suolaa
1 rkl kuivattua timjamia ja rosmariinia
4 valkosipulinkynttä raastettuna
1 iso sipuli pieniksi silputtuna
mustapippurirouhetta
2 dl juustoraastetta (käytin emmentalia)
kaalin keitinlientä
tummaa siirappia
Sekoita jauheliha, sipulit, mausteet ja juustoraaste tasaiseksi.
Leikkaa jäähtyneistä kaalinlehdistä  palaset.
Aseta jauhelihatäyte kaalinlehtipalalle, kääri rullalle.
Siistin rullien päät, en taitellut. Massa on kiinteää eikä valu.
Voitele rypsiöljyllä uunivuoka ja nostele kääryleet tiiviiseen riviin vuokaan.
Lisää keitinlientä vuokaan, ei liikaa sen ei tarvitse peittää kääryleitä.
Lopuksi lisää  nauhana siirappia kääryleille.
Kypsennä 200-asteessa noin 40 minuuttia.
Keitä riisi . Sekoita salaatiksi ohueksi suikaloitua kaalia, puolukoita. 
Makeutin puolukat lisäämällä hieman makeaa mansikkahilloa. 
Päälle persiljaa.

Uuniomenat
Pese omenat. Poista omenaporalla siemenkota. 
Lisää porattuun reikään. kanelia, vaniljasokeria, mantelirouhetta, ruokosokeria ja voita.
Kypsennä omenat omissa kulhoissaan (kuvassa) 200-asteessa, kunnes ovat pehmeitä.
Anna jäähtyä haaleiksi.
Vatkaa kerma ja jogurtti löysäksi vaahdoksi. Nauti.
Omenat juuri uunista tulleina.

2 kommenttia:

  1. Uuniomenat on aivan ihania! :)

    VastaaPoista
  2. Omenajälkkärit ovat hyviä, niistä meillä tykätään.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.