maanantai 21. tammikuuta 2013

Kukkakaali-palsternakkakeitto - Suomalaista voimaruokaa

Tänään lenkkeilin postiin hakemaan keittokirjaa.. Sen voitin Leena Lumen
arvonnassa. Olin  innoissani juuri tästä kirjasta. 
Suomalaista voimaruokaa, reseptit Virpi Kurjenlento, kuvat Sami Repo.
Jo selailussa tuli esille kirjan sanoma. Suomalaisen luonnon raaka-aineet, 
maalta ja vesistöistä, ovat ruuan voimaa, luonnonmukaisina ja perinteisesti.
Kunhan kevät koittaa ja ensimmäiset voikukat ja poimulehdet ovat poimittavissa,
saatte lukea täältä mitä olen niistä loihtinut, ehkä salaattia  yllä olevan ohjeen mukaan.
Sitä ennen teen marjamämmiä puolukoista, uunijuureksia ja vastuujauhoja ja siemenleipää.
Kirjan koko reseptiikka tulee keittiössäni  kokeiltua ja niistä kerron täällä.

Tänään oli keittopäivä. Pehmeän samettinen kukkakaali-palsternakkakeitto
maistui pakkaspäivänä hyvältä ruisnäkkärin kera.
Tämä keitto ei ole yllä olevasta kirjasta vaikka sopisi se sinnekin.

Kukkakaali-palsternakkakeitto
2 rkl rypsiöljyä
1 sipuli silputtuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
ripaus chiliä, 2 tl juustokuminaa, 1 tl korianteria, 1 tl kurkumaa
8 dl kasvislientä
1 prk kookosmaitoa
n 350 g palsternakkaa kuorittuna ja viipaloituna
n. 350 g kukkakaalia huuhdeltuna kukinnoiksi leikattuna
2 tl ruususuolaa ja mustapippuria rouhittuna
2-3 rkl sitruunan mehua
suurustamiseen 3 rkl maissitärkkelystä
tuoretta persiljaa
Kuumenna öljy kattilassa. Lisää sipulisilput ja kuullota 4 minuuttia.
 Lisää mausteet chili, juustokumina, korianteri ja kurkuma, jatka kuullottamista.
Kaada kattilaan kasvisliemi ja kookosmaito ja lisää palsternakkakiekot ja 
kukkakaalikukinnot. Kiehauta ja alenna lämpöä. 
Anna kiehua hiljakseen kannen alla n 15 minuuttia.
Kun kasvikset ovat kypsiä. Siirrä sivuun osa kukkakaalikukinnoista.
Soseuta keitto, mausta suolalla, sitruunamehulla ja mustapippurilla.
Sekoita maissitärkkelys tilkkaan kylmää vettä ja vispaa se keittoon.
Nosta sivuun otetut kukkakaalikukinnot keittoon.
Anna kiehahtaa. Tarkista maku. ripottele keiton pinnalle persiljaa


3 kommenttia:

  1. Ihana keitto ja pidänkin juuri palsternakasta ja kukkakaalista.

    Minä seuraan kun sinä toteutat kirjan ohjeita. Upea kirja, joka olisi voinut olla kaksikielinenkin, sillä toimisi englanniksi kuin sinettinä suomalaisen ruuan puolesta maailmalla.

    VastaaPoista
  2. Kiitos vielä kirjasta. Sen ideana on myös kerätä luonnosta raaka-aineita, esimerkkeinä kirjassa piharatamo, voikukka, poimulehti, suolaheinä jne ja tietenkin marjat ja sienet.
    Mukava kokeilla ohjeita.

    VastaaPoista
  3. Tuo keitto! Vesi herahti kielelle..tuota on pakko tehdä.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.