perjantai 12. syyskuuta 2014

Luumutorttu

Säästin tänään luumuhävikkiä. Siskoni puutarhassa kasvaa luumupuu,
jonka oksat notkuvat parasta aikaa kypsistä ja makeista luumuista.
Koska hän ei käytä koko luumusatoa, riittää siitä minullekin.
Eipä mene hävikkiin yksikään luumu. Sain pussillisen luumuja,
pieni osa meni torttuun, lopuista keitän marmeladia joulutorttuja varten.
Luumutorttu
Pohja
2 munaa
2 dl sokeria
150 g voita sulatettuna
1 prk (250g) maitorahkaa
4 dl vehnäjauhoja
3 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita rahka voisulaan.
Lisää munavaahtoon voi-rahkaseos ja keskenään sekoitetut  kuivat aineet.
Voitele suorakaidevuoka  tai leikkaa irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja
valitse kumpaa käytät.
Kaada taikina vuokaan .

 Täyte
Pesi luumut. Halkaise ja poista kivet.  Lado luumunpuolikkaat
tortun päälle. Paista 175-asteessa 45 minuuttia.
 Tarjoa  torttu vaniljakastikkeen tai jäätelön kera. 
Tortun päälle voi myös sirotella tomusokeria.

torstai 11. syyskuuta 2014

Revittyä naudanlihaa kasviksilla

 Hävikkiviikko on nyt meneillään.Voisin kertoa lähes joka päivä tarkasta  ruokataloudestani
 hävikin suhteen. Tänään hävikin vähentäminen tapahtui jo kaupassa.
 Käyn melkein aina läpi hyllyjen -30% punaisella kyltillä varustetut tuotteet. 
Etenkin juustohyllyjen kohdalla pysähdyn useimiten. 
Aina löytyy juusto, jonka sujautan ostoskoriini.
 Olen sitä mieltä, että juustoissa ei  viimeisen päivän ylittäminen maistu maussa.
 Ostan valkohomejuustoja, mozzarellaa, sinihomejuustoja ja fetaa.
 Eilen ostin naudan keittolihaa, joss oli ydinluu mukana. 
 Pakkauksen viimeinen valmistuspäivä oli tänään. 
Valmistin herkullista revittyä eli ylikypsytettyä naudanlihaa. 
Siitä tuli kastike perunalle.  Mehevää ja herkullista.

Revittyä naudanlihaa juureksilla

690 g naudankeittolihaa ja ydinluu
1 iso sipuli
ruusuuolaa,  10 ehjää mustapippuria, 2 laakerinlehteä
Laita liha luineen kylmään veteen. Kiehauta, kuori vaahto.
Lisää lohkottu sipuli ja mausteet. Keitä kannen alla miedolla lämmöllä,
kunnes liha on jo ylikypsää, noin 2 tuntia. Revi liha haarukalla "paloiksi".
Luun pehmeä ydin on syötävää, joten sen voit ottaa talteen ennen kuin heität luun roskiin.   

Siivilöi  keittoliemi kattilaan ja valmista siitä kastike.
Suurusta kiehuva lihaliemi vehnä- tai maissijauhoilla. Anna kiehua 3-4 minuuttia.
Mausta kastike dijonsinapilla, paprikajauheella, maustepippurilla.
Lisää lopuksi 4 rkl ranskankermaa. Tarkista maku.

Kasvikset pannulla kypsyttäen
 Huuhtele ja suikaloi vihreä ja punainen paprika. Kuori porkkanat ja leikkaa ne lehdiksi.
Kuumenna öljy pannulla ja paista porkkanoita noin 5 minuuttia. Mausta, suolaa, kuivattua
basilikaa ja hunajaa. Lisää pannulle paprikasuikaleet ja kypsennä niitä 2-3 minuuttia.
Ripauta niille myös hunajaa. Yhdistä kasvikset pannulle ja pidä lämpimänä ateriointiin saakka.

keskiviikko 10. syyskuuta 2014

Kukkakaalirisotto ja munakasta

 Kaaliruuat jatkuvat. Nyt ne maistuvat parhailta vasta maalta nostettuna.
Valmistin kukkakaalista risottoa. En siis keittoa, jota ensin ajattelin.
Risotoksi kukkakaali sopii hyvin, näyttääkin riisiltä hienonnettuna.
Valitsin risottoon Snellmanin kotimaista metwurstia. Jostain syystä minulla on
mielikuva, että paahteinen metwurstin maku natsaa kukkakaalin kanssa ja se kyllä sopi.. 
Täyteläisyyttä lisäsin paistamalla kolmen munan munakkaan lisukkeeksi.

Kukkakaalirisotto ja munakasta
600 g kukkakaali hienonnettuna
1 keltasipuli hienonnettuna
voita ja rypsiöljyä
100 g kotimaista metwurstia kuutioituna
ruususuolaa, paahdettuja sesaminsiemeniä, kuivattua basilikaa, 

Poista kukkakaalista kova kanta ja lehdet. Huuhtele.
Leikkaa kukinnoiksi ja hienonna tehosekoittajalla muutamassa erässä ryynimäiseksi.
Hienonna keltasipuli, käytin nyt tähän tehosekoittajaa.
Kuumenna voi/öljyseos pannulla tiriseväksi. Kuullota siinä sipulisilppu.
Lisää pannulle hienonnettu  kukkakaali ja kuullota noin 5 minuuttia.
Pilko metwursti pieniksi kuutioiksi ja lisää pannulle sekoittaen.
Lisää mausteet ja anna seoksen kypsyä muutama minuutti.
Tarkista maku. Nostele annoslautasille. Lohko mukaan pieniä luumutomaatteja.
Lisää mukaan munakasta viipaleina.

Munakas
3 munaa, 6 rkl kermamaitoa, suolaa ja mustapippuria. Sekoita.
Paista munakas molemmin puolin. Leikkaa paloiksi.

tiistai 9. syyskuuta 2014

Kaalikasviskasari

 Syksyn ruokia ovat erilaiset kaaliruoat. Tänään keksin valmistaa kaalia kasarissa kypsyttäen.
Otin mukaan risottoriisin ja kasviksia, sipulin, paprikan ja porkkanat.
Lopputulos oli mehevä, riisin ansiosta myös ruokaisa.
 

2 pienehköä keltasipulia pilkottuna
1 iso vihreä paprika kuutioituna
2 porkkanaa kuutioituna
1 1/2 dl risottoriisiä
n 270 g suippokaalta pilkottuna
4 dl kasvislientä
reilu nokare voita ja 2 rkl rypsiöljyä
ruususuolaa, ripaus sokeria
 oreganoa, muskottipähkinää, korianteria
vaaleaa siirappia 

Kuullota kasarissa keltasipuli tirisevässä voi/öljyseoksessa kullankeltaiseksi.
Mausta sokerilla ja suolalla.
Lisää  kasariin paprika-, porkkanakuutiot ja riisi.
Jatka kuullottamista hetki ja lisää mukaan kaalisilppu
sekä kiehuva kasvisliemi.
Hauduttele hiljakseen, kunnes kaali on kypsää.
Mausta suola-,oregano-,muskottipähkinä-,koriantariseoksella.
Pyörittele hetken aikaa ja tarkista maku. Lisää kasariin vielä pari rkl vaaleaa siirappia.

 Kaalikasaria sopii nauttia puolukkahillon kera. Hillon valmistin itse ja tänään syntyi vielä
pari isoa hillopurkkia lisää.
Krysanteemikimppu on kestänyt jo pitkään ruokapöydän piristyksenä.

maanantai 8. syyskuuta 2014

Illallissalaatti

Tänään aika hurahti kuin siivillä. Lounas syötiin ulkona, turskaa smetanakastikkeella ja perunamuusilla.
 Oli ihan hyvää, kuten sanoin tarjoilijalle.
 Jälkkärinä unelmankevyttä mokkavaahtoa.
Siksipä illallinen oli raikasta salaattia ja eiliseltä jäänyttä uunijuustoa.

Salaattiin sekoitin
sydänsalaattia, loput pehtoorinsalaatista, se on iso salaatti jota riittää...
keltaista paprikaa, kurkkua, ihanan pehmeää luumua,
juustokuutioita emmentalista, puolukoita.
Kastike kylmäpuristettua oliiviöljyä, puristettua sitruunamehua,
paahdettuja sesaminsiemeniä.

Huomiseen.

sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Uunijuusto ja puolukkahillo

Jokin aika sitten olin sujauttanut pakastimeen ternimaitopullon. 
Nyt tarvitsen tilaa marjoja varten, joten ternimaidon oli aika siirtyä ruokapöytään.
Mikään ei ole niin helppoa kuin uunijuuston tekeminen ternimaidosta ja lopputulos
on aina onnistunut.  Vasta valmistunut puolukkahillo sopi loistavasti juuston kanssa.
Olen keitellyt ja purkittanut hilloa vähitellen. Puolukat ovat sen verran kypsyneet, että
sopivat nyt hyvin hilloksi. Vielä on viitisen litraa odottamassa.
Pakastamiseen tarvittavat puolukat ovat vielä metsässä.
 
 Uunijuusto
 
 Kaada jääkaapissa sulanut ternimaito voideltuun uunivuokaan.
Sekoita litraan yksi tl suolaa. 
Paista 175-asteessa, kunnes juusto on tiivistynyt sopivaksi.
Nauti esimerkiksi puolukkahillon kera. Lisäsin vielä mukaan tuoreita puolukoita.

Puolukkahillo

2 litraa puolukoita, 1/2 dl kylmää vettä ja 330 g eli 1 pkt  Dansukkerin
hillo- marmeladisokeria.
Sekoita ainekset kattilassa ja keitä noin 15 minuuttia. Sekoita välillä ja kuori vaahto.
Nosta kattila liedeltä ja purkita.
En soseuttanut marjoja. Kuten huomaatte marjat ovat näkyvissä, mutta ovat mukavan pehmeitä.
Hillo alkaa aika nopeasti hyytymään, rakenne on hillomainen.
Hillo ei ole liian makea, kuten sokerimäärästä voidaan päätellä. 

lauantai 6. syyskuuta 2014

Jauhelihalasagne Knorrin esivalmistelema - Lisukesalaatti

 Jokin aika sitten ostin kaappiin Knorrin puolivalmiin lasagne-pakkauksen.
Pakkauksessa ovat sekä lasagnelevyt, valmistettu durumvehnäjauhoista, että kastikeainekset.
Kokkaajan tulee lisätä vain neste ja tietysti jauheliha, kun jauhelihalasagnesta on kysymys.
Tein juuri niin kuin pakkauksessa sanottiin pienellä muutoksella, jauhelihaa oli 400 g 500 g:n sijasta, 
joten lisäsin mukaan 3 dl porkkanaraastetta.  Lasagnesta tuli kotoisen makuinen.
 Pakkauksessa kerrottiin, että tuotteeseen ei ole lisätty keinotekoisia arominvahventeita.
Pakkauksen ohjeessa nesteen määrä oli 3 dl maitoa ja 6 dl vettä.
 Nesteen määrä oli liian suuri. Käyttäisin  nesteitä 3+4 dl.
 Jos ei halua kuluttaa aikaa keittiössä, on tämä lasagnepakkaus paikallaan.

Näin tein lasagnen

Ruskista 400 g  jauhelihaa (10%nautaa) kasarissa.
Lisää mukaan porkkanaraastetta 3 dl.
Mausta 2 tl  suolaa, 1 tl maustepippuria, 2 rkl tomaattipyrettä.
Kumoa mukaan kastikeainekset pakkauksesta.
Lisää nesteet 1 dl kermaa, 2 dl maitoa ja 5 1/2 dl vettä.
Sekoita ja anna kiehua muutaman minuutin ajan.

Voitele vuoka öljyllä.
Laita vuokaan kerroksittain  kastiketta ja lasagnelevyjä.
Aloita ja lopeta kastikkeella.
Raastoin pinnalle parmesania. Viimeisenä lisäsin pinnalle juustohöylällä 
vedettyjä ohuita viipaleita emmentalia.
Paista uunin 200-asteessa 30-35 minuuttia.


Salaatti

Salaatissa on
pehtoorin- ja sydänsalaattia, kurkkuviipaleita, paprikasuikaleita, 
koskenlaskijajuustokuutioita, puolukoita, paahdettuja sesaminsiemeniä
ja tummaa balsamico-öljykastiketta.