perjantai 30. joulukuuta 2011

Kasvistagine

Sain joululahjaksi  Emile Henryn taginepadan. Tänään kokeilin pataa ja valmistin helpon kasvistaginen suomalaiseen tyyliin itämaisin maustein. Hyvin onnistui keraamisella liedellä, sopii siis sekä liedelle (ei induktio) että uuniin. Huomenna olisi aikomus valmistaa hirvitagine. Pitää nyt muistaa ottaa liha pakastimesta.

Kasvistagine ja raitakastike

2 sipulia
2 porkkanaa
pala lanttua
rypsiöljyä
pieni kukkakaali
2 tl raastettua inkivääriä
2 tl kurkumaa
1 rkl garam masalaa
1 tl suolaa
2 tl hunajaa
4 dl vettä
persiljaa
Kuori ja leikkaa pieniksi sipulit. Kuori ja kuutioi porkkanat ja lanttu. Kuullota kasviksia öljyssä ja anna hautua padassa hetki. Pese ja paloittele kukkakaali. Lisää se pataan sekoittaen. Sekoita mausteet ja lisää pataan. Mittaa mukaan vesi. Anna hautua noin 20 minuuttia miedolla lämmöllä.  Ripottele annoksille persiljaa.
Raitakastike
1/4 kurkku
ripaus suolaa
1 prk ruokajogurttia (maustamaton)
1 tl garam masalaa
Kuori kurkku ja raasta se. Nosta raaste siivilään ja valuta neste pois. Sekoita jogurtti, kurkkuraaste ja mausteet. Nosta jääkaappiin siksi aikaa, kunnes tagine on kypsää. Tarjoa taginen kastikkeena.

Jälkiruoka
Vaniljarahkaa, luomujogurttia, hunajaa, mansikoita ja tyrnimarjoja.

torstai 29. joulukuuta 2011

Hernekeitto joulukinkun jälkeen

Tämän joulukinkun tarina päättyi tänään hernekeittoon. Meillä oli potkallinen kinkku ja siitä tuli oikein makoisa hernekeitto. Sattui sopivasti torstaiksi ja saatiin sopiva määrä vieraitakin keitolle.

Hernekeitto joulukinkusta

reilu 500 g herneitä
3 litraa vettä
1 isohko sipuli
2 porkkanaa
joulukinkun potka lihoineen n 750 g
1 lihaliemifondikuutio ja 1 kasvisliemifondikuutio
12 maustepippuria
3 laakerin lehteä
suolaa maistelun jälkeen tarvittava määrä
Laita herneet likoamaan edellisenä iltana.  Ennen keiton valmistamista huuhtele liotetut herneet kylmässä vedessä hyvin.
Laita herneet kattilaan ja kaada kylmä vesi päälle. Anna kiehua  jonkun aikaa ja kerää syntynyt vaahto pois.
Kuori ja pilko porkkanat pieniksi kuutioiksi. Viipaloi halkaistu sipuli. Lisää kasvikset keittoon kiehumaan.
Irrota ja pilko potkan lihat. Laita potkaluut kiehumaan keittoon. Lisää mukaan lihaliemi- ja kasvisliemifondit.
Lisää maustepippuri ja laakerin lehdet. Anna kiehua noin tunti eli kunnes herneet ovat hajoamassa.  Lisää mukaan kuutioitu possunliha ja keitto saa edelleen kiehua noin 20-30 minuuttia.
Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa.

tiistai 27. joulukuuta 2011

Lohilaatikko graavilohesta ja kiinankaalisalaatti

Graavattua lohta oli sen verran jäljellä, että siitä sopi tehdä lohilaatikko. Laatikko oli oikein hyvää ja graavilohi sopi hyvin myös tähän tarkoitukseen.
Suomalaisesta kiinankaalista tein mehevän salaatin lisukkeeksi tai alkusalaatiksi - ihan miten vain.   

Lohilaatikko graavilohesta
6-8:lle
 1 kg perunoita
2 sipulia
4 porkkanaa
600 g graavilohta nahattomana pieninä viipaleina
voita
1,5 tl suolaa
1 tl mustapippuria rouhittuna
1 tl rose-viherpippurisekoitusta rouhittuna
1 appelsiinin mehu
2 dl kermaa
2 dl rasvatonta maitoa
4 kananmunaa
2 dl juustoraastetta
Kuori ja viipaloi perunat. Kuori ja viipaloi ohueksi porkkanat. Leikkaa kuoritut sipulit ohuiksi puolirenkaiksi ja kuullota ne voissa pannulla.
Lado voideltuun vuokaan vuorotellen kasvikset ja lohifileet, ripottele kerrosten väliin myös mausteet. Purista vuokaan appelsiininmehu.
Sekoita keskenään kerma, maito ja munat ja kaada seos vuokaan. Kypsennä 200-asteessa noin 60 minuuttia. Ripottele pinnalle juustoraaste ja kypsytä noin 15 minuuttia. Peitä tarvittaessa foliolla.

Kiinankaalisalaatti

1/2 kiinankaalta ohuina suikaleina
2 porkkanaa kuorittuna ja raastettuna
1 tlk ananasta pieninä paloina
Kastike
1,5 dl ranskankermaa
1 iso herkkukurkku pieninä kuutioina
mustapippuria
tuoretta persiljaa
Sekoita salaattiainekset. Sekoita kastike ja kääntele se salaatin joukkoon. Ripottele pinnalle persiljaa.

torstai 22. joulukuuta 2011

Taatelikakku ja Tiikerikakku

Kuivakakut on leivottu. Ensi joulua ja muita juhlia varten lokeroin hyvät kuivakakkuohjeet omaan osioonsa.
Taatelikakkua tässä versiossa en muistaakseni ole aikaisemmin tehnyt, vai teinkö viime jouluksi. No tässä se on.
Lueskelin tiikerikakkuohjeita ja päädyin lopulta Myllyn Paras-ohjeeseen  Appelsiinimehua olen käyttänyt aikaisemmin tiikerikakkuversioissani. Tämä versio poikkeaa helpon toteutuksensa takia. Mitään taikinan ainesosasia ei vispailla vain sekoitetaan. Koska maku on hyvä ja toteutus helppoa, niin tätä toteutusta eri variaatioin leivon vastakin.

Taatelikakku
250 g/1 pkt taateleita
2 dl vettä
200 g voita
2 munaa
2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
vajaa 4 dl erikoisvehnäjauhoja
2 rkl kaakaojauhetta (tumma aito jauhe)
1 dl kermaviiliä/hapankermaa
Pilko taatelit kattilaan, lisää vesi ja kuutioitu voi. Keitä massa tasaiseksi ja anna jäähtyä.
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi ja nostele vaahto taatelimassaan Sekoita kuivat aineet keskenään. Siivilöi kuiva-aineseos vuorotellen kermaviilin kanssa taikinaan.
Kaada taikina voideltuun silikonivuokaan tai teflonvuokaan, jonka voi myös korppujauhottaa.
Paista 175-asteessa noin 50-60 minuuttia. Anna paistua ensimmäiset 10 minuuttia alalämmöllä.
Anna kakun jäähtyä noin 10 minuuttia ennen kumoamista.
Tiikerikakku
5 dl erikoisvehnäjauhoja
2 dl sokeria (siro)
2,5 tl leivinjauhetta
2,5 tl vaniljasokeria
2,5 dl kermaa
3 kananmunaa kevyesti vatkattuna
150 g voita sulatettuna ja jäähdytettynä
1 dl appelsiinista puristettua mehua
Raitoihin
1/3 taikinaa, 3 rkl vahvaa kaakaojauhetta ja 3 rkl appelsiinimehua
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää muut aineet hyvin sekoittaen.
Kaada taikinasta 1/3  voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan (n 1,8,l). Sekoita raitataikina ja lisää se vuokaan raidoitukseksi. Kaada loput vaaleasta taikinasta vuokaan päällimäiseksi.
Paista kakku 150-asteessa noin 50-60 minuuttia. Anna jäähtyä noin 10 minuuttia ennen kumoamista.

keskiviikko 21. joulukuuta 2011

Lohitäyte uuniperunoille

Kylmäsavulohesta syntyi herkullinen uuniperunoiden täyte tänään. Sopivaa ruokaa jouluvalmistelujen lomassa

Lohitäyte uuniperunoille
4 isoa perunaa  (uuniperunoiksi sopiva lajike)
150 g kylmäsavulohta
1 dl maustekurkkukuutioita
1 prk ranskankermaa
mustapippuria ripaus
kevätsipulia silputtuna
Pese ja pistele perunat haarukalla. Kypsennä 200-asteessa noin tunti.
Kuutioi kylmäsavulohi, jätä viipaleita koristeeksi. Kuutioi maustekurkut. Sekoita lohi- ja kurkkukuutiot ranskankermaan. Ripauta joukkoon mustapippuria ja silputut kevätsipulit.
Leikkaa kypsät perunat auki, lisää päälle täyte ja viipale lohta sekä sipulisilppua.

tiistai 20. joulukuuta 2011

Jauhelihapihvi maxina

RuokaPirkan innoittamana tein tänään ison maxikokoisen jauhelihapihvin. Kätevästi pannulla kertakäännöksellä syntyi kahdelle ateria.

Jauhelihapihvi maxina

400 g paistijauhelihaa (nauta)
nokare voita
1 sipuli pilkottuna
2 valkosipulinkynttä murskattuna
vajaa 1 tl ruususuolaa
maustepippuria
vuohenjuustoa tmv sekä kevätsipulia
Kuullota pannulla sipulisilppu ja valkosipulimurska. Sekoita jauhelihaan sipulit ja mausteet. Muotoille pannulle iso maxipihvi. Paista keskilämmöllä noin 3 minuuttia, käännä käyttäen apuna lautasta. Paista noin 3 minuuttia. Murskaa pihvin pinnalle vuohenjuustoa tmv, silppua mukaan kevätsipulia. Anna  hautua miedolla lämmöllä viitisen minuuttia.
Sekoita salaatti laakealle vadille ja nosta pihvi salaattipedille. Keitin vielä seuraksi puikulaperunat.

sunnuntai 18. joulukuuta 2011

Valkoiset piparkakut

Siitä onkin jo aikaa kun viimeksi olen piparkakkuja leiponut. Tänään leivoin tai oikeastaan tein eilen taikinan ja leivoin tänään. Täytyy myöntää, että taito on vähän ruosteessa, mutta maku ratkaisee. Yhtä hyviä olivat kuin lapsena ennen kauan sitten. Ohjeen löysin 1960-luvun keittokirjasta ja tämä perinteinen ohje lienee voimassa edelleenkin. Ostin varta vasten kakkuvehnäjauhoja ja käytin Siro hienoa sokeria.
Seuraavaksi piparkakut on purkitettava.

Valkoiset piparkakut

500 g voita
500 g sokeria (Siro)
5 munaa
1 kg kakkuvehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
Vatkaa tai hiero, kuten kirjassa sanotaan, voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen. Lisää jauhot, joihin on sekoitettu ruokasooda.  Laita taikina kylmään tekeytymään. Jos taikina leivotaan seuraavana päivänä, voi jauhomäärää vähentää.
Paistoin piparit 200-asteessa noin 5 minuuttia.