lauantai 19. joulukuuta 2015

Uunilipeäkalaa perunasoseella

 Lipeäkala on ollut minulle tuttu lapsuudesta saakka. Se maistui hyvältä valkokastikkeen kera
ja sitä syötiin aina joulunaikana. Nyt sitä saa talvikautena pidempään.
Luin Instagramissa  Hätälä Oy:n  herkullisen ohjeen ja ihastelin jo kuvassa annosta.
Tänään toteutin saman, valmistin lipeäkalaa. Joitakin pieniä muutoksia alkuperäiseen on.
Tämä oli todellakin hyvää ja entiseen verrattuna modernin raikasta. 
 

n 900 g lipeäkalaa Hätälä Oy
n 1 1/2 dl rypsiöljyä
3-4 valkosipulinkynttä 
3 laakerinlehteä
3 tl suolaa, mustapippurirouhetta, sitruunan kuoriraaste

Kuivaa ja leikkaa lipeäkala annoskokoisiksi isoiksi paloiksi.
Nostele palat laakeaan uunivuokaan (ei päällekkäin)
Mausta suolalla, mustapippurirouheella.
Murskaa valkosipulinkynnet ja laita vuokaan valkosipuli ja laakerinlehdet.
Raasta sitruunankuori fileille.
Kaada rypsiöljyä vuokaan sen verran, että se nousee puoleenväliin fileitä. 
Peitä vuoka foliolla ja paista 175-asteessa noin 40 minuuttia.

 
Perunasose
Keitä perunat kuorineen suolalla maustetussa vedessä kypsiksi.
Kuori ja survo perunat soseeksi.
Lisää perunoille kuuma maito ja huoneenlämmössä pehmennyt voipala.
Lisää suola ja muskottipähkinää jauheena. Lopuksi pakastettua,
rusennettua lehtikaalta. 
Annostele kala-ateria lautasille. Nosta uunivuoasta annoksille paahtunutta mausteista  öljyä.
Lisää viinilehti-rucolasalaattia tai mitä itse haluat.

4 kommenttia:

  1. Suomessa 20 ekaa vuotta kasvanut ja elanyt, mutta en ole koskaan maistanut lipeakalaa. Tuskin nahnytkaan.
    Ei ollut ilmeisesti meidan perheen ja suvun juttu Pirkanmaalla.

    VastaaPoista
  2. Tämä kala ilmestyy aina joulukuussa kauppoihin. Nykyään se on heti valmista ruuanlaittoon. Ennen se oli kuivattua ja vaati
    etukäteiskäsittelyä, kuten pitkän liotuksen. Nyt sitä on helppo laittaa heti ruuaksi. Turskaa tai sen sukulaista tämä kala on, mutta lipeäkala on jäänyt nimeksi entisen tavan mukaisesti. Mietoa ja hyvää mausteiden ym kanssa valmistettuna. Jotkut eivät pidä kalan tuoksusta.
    Tällä ohjeella lopputulos oli hyvä.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.