tiistai 30. syyskuuta 2014

Omenetti - Omena päivässä-kirja-arvio

 Moreeni-kustannusosakeyhtiöltä sain ruokakirjan, Omena päivässä, arvioitavaksi ja tietysti
 reseptien kokeilemiseksi.  Tänään tutustuin kirjaan ja valitsin sieltä aamiaiseksi tai lounaaksi 
sopivan omenaomeletin, joka on nimetty Omenetiksi. Omelettiin käytin myös kinkkua.
 Ostin Kokkola-nimistä uunikinkkua irtotiskistä ja kinkku oli todella hyvää.
 Omena ja kinkku sopivat hyvin keskenään. Ohjeessa ehdotettiin kahta isoa munaa,
mutta käytin kolme, koska meillä kananmunat ovat yleensä pienehköjä.

Omenetti
2 rkl suolatonta voita
1 omena, käytin Golden-omenaa, kuorittuna, siemenkota poistettuna ja
ohuesti viipaloituna
3 munaa valkuaiset/keltuaiset eroteltuna
3 rkl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta ja 1/2 tl ruususuolaa
mustapippuria rouheena
3 rkl maitoa
1/2 dl silputtua kinkkua, käytin 1 dl
1/2 dl cheddarjuustoa raasteena
Sulata voi pannulla. Lisää omenaviipaleet ja paista 2-3 minuuttia.
Ota omenat syrjään. Kaada pannulla oleva rasva uunivuokaan ja voitele vuoka.
Vatkaa keskikokoisessa kulhossa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.
Sekoita toisessa kulhossa jauhot, leivinjauhe, suola ja pippuri.
Sekoita kupissa keltuaiset ja maito ja kaada seos jauhoihin.
Sekoita hyvin. Kääntele joukkoon valkuaiset.
Levitä taikina tasaiseksi voitelemaasi uunivuokaan. Asettele päälle omenaviipaleet.
Ripottele päälle kinkku ja juustoraaste.
Kypsennä uunin 175-asteessa ylätasolla noin 15 minuuttia, kunnes juusto on ruskistunut.
Leikkaa lohkoiksi ja tarjoile. PS. Halutessasi voit jättää kinkun pois.

 Kirjan resepteissä on kaikissa mukana omenaa. 
Reseptit on ryhmitelty sisällysluetteloon, josta haku onnistuu helposti.
Aamiaiset ja brunssit, Alkupalat, Juomat, Jälkiruuat, Kastikkeet, chutneyt ja hillot, Kasvisruoat ja
lisukkeet, Keitot, Makeat leivonnaiset, Naposteltavat, Pääruoat, Salaatit, Voileivät ja wrapit. 
Seuraavaksi valitsen keitoista Curry-herneomenakaiton. 
Lisään nyt kirjan sivuilta teille tänne raikkaan juomaohjeen.

Minua kiehtoi juuri omenan käyttö ruoanlaitossa. Leivonnaisiin se on jo klassikko,
mutta omena näyttää sopivan myös ruokiin, kuten keittoihin, lampaan-, kanan ja possunlihalle.
Mukana on myös mehukkaita salaattiohjeita, salaatit ovat herkkujani.

2 kommenttia:

  1. Minullekin tarjottin samaa kirjaa,mutta kun postitusmaksut tänne aika korkeat niin en viitsinyt pyytää sitä sitten.
    Omena on suosikkihedelmiäni ja varmaankin kirjasta löytyy kivoja ohjeita niille:) Jännä omenelet...ei kun omenetti;D

    VastaaPoista
  2. Kyllä siinä oli omenoille monta mukavaa eli 365 käyttötapaa.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.