maanantai 25. elokuuta 2014

Haperoiden kuivaus - Haperomuhennos

 
 Sienimetsässä oli mukava kulkea, kun joka askeleella löytyi sieniä.
Metsässä oli hiljaista, raikasta ja tietysti kaunista. Tästä metsästä löysin vain haperoita,
punaista isohaperoa ja kellertävää kangashaperoa.
Metsämaasto oli vähän muhkuraista liikkua, joten tulipahan samalla kuntolenkki tehtyä.
Sieniretki kesti tunnin verran. Kotona aloitin heti saaliin käsittelyn.
Puhdistin sienet. En huuhdellut niitä, vaan pudistin kostutetulla serlalla ja veitsellä tarvittaessa. 
Sienet olivat madottomia ja hyvin puhtaita.
Poistin kannat erilleen. Kannoista keitän sienikeiton.
Varasin sivuun osan sienistä  muhennosta varten.
Haperoita ei tarvitse esikeittää.
 Pilkoin haperoiden lakit helttojen suuntaisesti. Valmistelin ne kiertoilmauunikuivatukseen. 
Leivinpaperit ritilöille (3 kpl) ja haperopalat päälle.
Asettelin ritilät uuniin ja käänsin kiertoilman päälle ja uunin lämpötilaksi noin 40-astetta.
Jätin uuniluukun raolleen. Juuri äsken kävin kääntämässä sienipalat. Ne olivat
olleet uunissa kaksi tuntia. Vielä menee ainakin toiset kaksi. Kuivaus kestää
siihen saakka, kunnes haperot ovat täysin kuivia.

Haperomuhennos  
 puhdistettuja ja pilkottuja haperoita ( pannullisen verran)
3 rkl voita, 1/2  punasipuli pilkottuna,
1 tl ruususuolaa, ripaus sokeria ja 1/2 dl kermaa

Laita haperot kuumalle pannulle. Pyörittele niitä hetki, kunnes neste haihtuu.
Lisää voi ja jatka paistamista. Lisää pienitty sipuli ja paista  5 minuuttia.
Mausta suolalla ja sokeriripauksella. Lisää kerma ja paista kunnes kerma on imeytynyt.
Muhennos sopii hyvin riisin kanssa. Haperorisotto olisi hyvää.
Maku on mukavan mieto, joten sipulin määrä suhteessa sieniin saa olla pieni.
 En myöskään lisäisi mausteita.
Nyt tarjosin punertavaa, väri tulee isohaperosta, sienimuhennosta riisin ja lohen kera.
Lohi oli eilistä graaviuunilohta, postaus alempana.
Nuoret isohaperot männyn juurella.

2 kommenttia:

  1. Kuivaaminen kestää yllättävän kauan, mutta on vaivan arvoista. Taisi sinunkin korissa olla yksi sillihapero (tuo ruskeahko kuvassa).

    VastaaPoista
  2. Oli, huomasin sen oli vähän limaisempi ja jalka muuttui harmaaksi. Mutta sienen hattu oli ihan käypä kuivattavaksi.
    Otin vasta illalla 22 maissa uunista ja jätin pöydälle. Aamulla olivat ihan rutikuivia ja purkitin sienet.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.