torstai 18. huhtikuuta 2013

Uunilahna lisukkeilla

Eilen illalla minulle tarjottiin vastapyydettyä kalaa.
Tietysti otin tarjouksen vastaan.Olin ajatellut joskus tekeväni lahnasta ruokaa.
Harvoin saa niin  tuoretta kalaa, että se vielä hengittää.
En pelästynyt vaikka se heilautti pyrstöään, kun nostin vatiini.
Tämän lahnan elämä ei ole mennyt hukkaan, sillä siitä oli iloa tänään ruokapöydässä.
Laitoin lahnan ehjänä, yrtit sisälle sullottuna, uuniin kypsymään.
Kun katsoin uuniin, se lepäsi tyynenä pellillä oikea evä pystyssä. 
Näkemiin ja kiitos,  kai. halusi viestittää.
Tämä oli elämäni ensimmäinen lahnaruoka. Yhdistelin eri nettireseptejä.
Lisukkeeksi kypsensin keltaisia punajuuria ja keitin pitkäjyväistä riisiä.

Uunilahna
Keltaiset punajuuret vuohenjuustokastikkeella
Keitetty riisi ja salaatti


1 1/2 kg kokonainen lahna suomustamaton
3 tl merisuolaa
1 tl valkopippuria
nippu yrttejä: tilliä, ruohosipulia, basilikaa
2 valkosipulinkynttä murskattuna
1 dl valkoviiniä
Pyyhi peratun lahnan vatsaontelo kuivaksi.
Täytä mausteilla ja yrteillä.
Kaada vatsaonteloon valkoviini ja aseta kala 
leivinpaperilla peitetylle uunipellille hiukan nojalleen niin,
että täytteen aineet pysyvät vatsassa. (Laitoin foliokääreen alle)
Hiero suolaa myös kalan poskiin. Ne ovat lahnan maukas osa.
Kalaa ei suomusteta, jättisuomut toimivat haudutuspanssarina.
Laita kala uuniin ja aseta uuni 225-asteeseen. Kun uuni on saavuttanut
tämän lämpötilan, laske lämpö 80-asteeseen ja anna hautua noin 40-50 minuuttia
eli kunnes kala on kypsää, huomaat sen, kun evä irtoaa kosketettaessa  helposti.
Lahna menossa uuniin
Pese ja halkaise keltaiset punajuuret. Keitä ne kypsiksi suolalla maustetussa vedessä.
Kuori ja viipaloi. Sekoita kastikkeeksi pehmeää vuohenjuustoa, notkista sitä 
turkkilaisella jogurtilla, mausta mustapippurilla ja ripauksella suolaa.

Riisi keitetään pakkauksen ohjeen mukaan.
Salaatiksi sekoitin friseetä, rucolaa ja tomaattia.
Kastike vinaigrette.

5 kommenttia:

  1. Näyttää herkulliselta mutta nyt on pakko vähän kommentoida tuota kalan hengittämistä :( Kalastus- ja metsästyslaissa sanotaan että saalis on otettava hengiltä mahdollisimman kivuttomasti ja heti. Ei siis raijailla henkitoreissaan olevaa kalaakaan pitkin ja poikin. Ymmärrän ammattikalastusta jossa saalista on massoittain, siinä ei voida sellaista tehdä, mutta normiverkolla kalastaessa se kyllä onnistuu :) Teija

    VastaaPoista
  2. Tosi herkullisen näköistä! Ja varmaan ihanaa saada ihan tuoretta kalaa!

    VastaaPoista
  3. Hyväähän siitä tuli ja taatusti lähiruokaa, suoraan merestä.

    VastaaPoista
  4. Teija,
    Ammattikalastaja ei ollut kyseessä ja maallikkona en ole ollenkaan varma hengittikö lahna, refleksinomainen pyrstön heilautus ei välttämättä ole oikea mittari, koska kala oli jo avattu sisälmykset poistettu ja kidukset puhdistettu.

    Jael,
    Lahna on miedonmakuinen kala, mutta yllättävän hyvää. Tuolla kypsennystavalla ruodot on yllättävän helppo poistaa.

    annekatariina,
    Valmistustapa on helppo ja lopputulos hyvä. Keltaiset punajuuret sopivat hyvin kalalle. Ja vuohenjuustokastike myös.

    VastaaPoista
  5. Uunilahna on hyvää, ja suosittelen opetettavan lapsillekin sen syömistä. Vanhempien tai isovanhempien kannattaa kuitenkin poistaa ruodot, niin jälkipolvikin tottuu hyvään kalaan ja näkee miten sen kanssa toimitaan. On valitettavaa ettei monikaan enää osaa valmistaa mitään kalaa, ei isät eivätkä äidit. No syököön Hampurilaisia Pitsoja ja Kalapuikkoja.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.