maanantai 3. kesäkuuta 2013

Kaustislainen juustokeitto

Sain jokin aika sitten serkultani Kaustiselta ison leipäjuuston,
joka oli valmistettu ternimaidosta. Otin tänään  juuston
pakasteesta sulamaan jääkaappiin. Ostin juustokeittoon
naudankeittolihaa ja laitoin hyvissä ajoin,  iltaa ajatellen,
lihan kypsymään tai hautumaan miedolle lämmölle.
Illaksi syntyi kaustislainen juustokeitto. Modernisoin vähän
perinteistä reseptiä. En myöskään käyttänyt possunlihaa.
Lapsuudessani meillä kotona keitettiin juustokeitto ilman lihaa
ja käytettiin vain maitoa. Pitäisi keittää sekin versio joskus.
En silloin pitänyt keitosta, nyt se on herkullista. 

Kaustislainen juustokeitto
n 600 g naudankeittolihaa, josta kypsennettynä 300 g käytin keittoon
1 iso porkkana lantteina, 1 sipuli lohkottuna
kokonaisia mustapippureita 6 kpl, 2 laakerinlehteä, 2 tl ruususuolaa
voita kuullottamiseen
7 dl lihalientä
Kuumenna voi pannulla ja lisää porkkanalantit ja sipulilohkot.
Kuullota niitä muutama minuutti ja nosta kattilaan.
Paloittele hyvissä ajoin huoneenlämpöön otettu liha isoiksi paloiksi.
Ruskista lihapalat pannulla ja mausta suolalla.
Siirrä lihapalat  kattilaan. Lisää mausteet.
Kaada päälle kiehuva lihaliemi. Keitä keskilämmöllä lämmöllä hetken aikaa.
Alenna lämpötila miedoksi ja anna lihan hautua lohkeavan kypsäksi.
Revi liha pieneksi. Siivilöi liemi juureksista ja laakerinlehdistä.
Kaada liemi takaisin kattilaan, lisää n 300 g revittyä lihaa.
Paloittele n 400 g leipäjuustoa kuutioiksi.
Lisää liemeen täysmaitoa noin 3 dl  ja juustokuutiot.
Anna kiehahtaa. Tarkista maku.
Tämä on vahva keitto eikä välttämättä  tarvitse seurakseen  leipää. 
Ripottelin pinnalle persiljaa.

2 kommenttia:

  1. Kyllä nyt taas tekisi mieli maistaa, ihana resepti ja kaunis kuva.

    VastaaPoista
  2. Hyvää oli ja haudutettu liha sopi keittoon

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.