torstai 5. maaliskuuta 2015

Kakkuja ja kääretorttuja

 Tänään meille kokoontui iso 30-hengen porukka. Tarjosin kahvit kakkujen kera.
Leivoin  kakut ja kääretortut. Tässä alempana ohjeet.

Luumumaustekakku
4 dl vehnäjauhoja
2 1/2 dl sokeria
1 tl kanelia, 1 tl kardemummaa, 1 tl neilikkaa, 1 tl inkivääriä
2 tl ruokasoodaa
175 g leivontamargariinia / tai voita
1 dl luumumarmeladia
2 dl turkkilaista jogurttia

Sekoita kuivat aineet.
Sulata margariini, jäähdytä. Lisää sulaan rasvaan marmeladi ja jogurtti.
Sekoita kuiviin aineisiin.. Kaada (voideltuun) vuokaan.
Paista alatasolla 175-asteessa noin tunti. Peitä puolivälissä pinta tarvittaessa.
Anna jäähtyä ennen kumoamista. Siivilöi pinnalle tomusokeria vähän ennen tarjoilua.

 Zaidakakku
Tämän retrokakun ohje on vuoden 1964 keittokirjasta
1 muna 
1 kkp /1 1/2 dl sokeria
1 kkp/1 1/2 dl maitoa / käytin kasviskermaa
1/2 kkp n 50 g margariini/voisulaa
1 1/2 kkp /2 1/4 dl  vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta 
1/2 tl kardemummaa tai 2 tl raastettua sitruunankuorta Tein molemmat versiot 
Vaahdota muna ja sokeri. Lisää kasviskerma, voisula, kardemumma /sitruunaraaste.
Sekoita joukkoon viimeisenä jauhot, joihin on lisätty leivinjauhe.
Kaada vuokaan. Käytin silikonivuokaa, jota ei tarvitse voidella.
Kypsennä 200-asteessa noin 1/2 tuntia.

Aroniamascarponekääretorttu
Mansikkalemoncurdkääretorttu

Pohja on molemmissa sama
3 kananmunaa
1 dl sokeria
1 1/4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhe
Vatkaa munat ja sokerikuohkeaksi vaahdoksi.
Sekoita jauhot ja leivinjauhe. Siivilöi munavaahtoon ja sekoita nostellen.
Kaada leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
Paista 200-astetta noin 8-10 minuuttia.
Kumoa sokeroidulle leivinpaperille. Anna jäähtyä.
Levitä pohjalle kermalla notkistettu  ja vaniljasokerilla maustettu mascarpone.
Levitä päälle aroniahyytelöä tmv, rullaa. Nosta jääkaappiin vetäytymään.
versio no 2
Levitä pohjalle ohuelti lemoncurd-levite. Keitin pakastemansikoista hillon marmeladi-
sokerin avulla (ohje pakkauksessa). Annoin sen hyytyä yön yli jääkaapissa.
Levitä mansikkahillo. Rullaa ja anna vetäytyä jääkaapissa.
Siivilöin kääretortuille tomusokeria.

tiistai 3. maaliskuuta 2015

Seitsemän Elovenan kauraherkkua

Viikko sitten postasin Elovena-kampanjan ensimmäisen postauksen,
omenaisen kaurapuuron isoista kaurahiutaleista. Nyt on aika postata 
seuraavat seitsemän kauraherkkua. Täytyy myöntää, että annospussihiutaleita en ole
aikaisemmin käyttänyt. Kaikki kaura-annoksiin lisäämäni marjat ovat pakastimeen säilömiäni.
Mustikat on poimittu lähimetsistä, tyrnimarjat, mansikat ja vadelmat läheisestä puutarhasta.

Luumukaurapuuro
Luumukaurapuuro 2 annosta
5 dl vettä
10 kuivattua luumua pilkottuna
ripaus ruususuolaa, 4 tl juoksevaa hunajaa
Kuumenna vesi kiehuvaksi. Lisää pilkotut luumut ja muutaman minuutin
kuluttua kaurahiutaleet. Kypsennä kannen alla 10 minuuttia.
Mausta ripauksella suolaa ja sekoita joukkoon hunajaa.
Annokselle muutama tyrnimarja niin päivän C-vitamiinit on saatu.


Kaurapannukakut lohella  2:lle
 Nopea aamiainen syntyy pannulla kypsyttäen ja kylmäsavulohi odottaa jääkaapissa.
2 kanamunaa
3 dl rasvatonta maitoa
1/2 tl leivinjauhetta, 1/2 tl ruususuolaa, pari rouhaisua mustapippuria, ripaus sokeria
paistamiseen rypsiöljyä
Sekoita taikina ja paista ohukaispannussa kypsiksi.
Kokoa pannukakkujen päälle salaattia, kylmäsavulohta ja piparjuurella maustettua jogurttia.

Vadelmajogurttipuuro
3 dl  turkkilaista maustamatonta jogurttia
3/4 dl vadelmia hunajalla makeutettuna ja soseutettuna
Sekoita ja annostele. Lisää pinnalle muutama vadelma ja hunajaa.
Vadelmat ovat kotimaisia ja pakastamiani ilman sokeria.



Mansikka-kaurapannacotta 2:lle
*
1 dl ruokakermaa kiehuvana
25 g valkosuklaata raastettuna
pinnalle mansikkalohkoja ja valkosuklaakuutioita

Sekoita kerma ja hiutaleet tasaiseksi. Lisää valkosuklaaraaste sekoittaen.
Nostele seos annosmaljoihin ja anna vetäytyä jääkaapissa.
Lisää pinnalle mansikat ja valkosuklaakuutiot.
Halutessasi voit tuplata annokset.

Raejuustokaura hedelmillä 1-2:lle
2 dl kiehuvaa vettä, 3/4 dl appelsiinimehua
ripaus ruususuolaa, 1 1/2 dl raejuustoa
Kiehauta vesi ja lisää kaurahiutaleet. Anna tekeytyä i minuutti.
Lisää appelsiinimehu ja raejuusto sekoittaen. Lisää suola.
Paloittele pinnalle appelsiinia ja viinirypäleitä.

Luomukaurapuuro rusinoilla ja pähkinöillä 
1 1/2 dl kiehuvaa vettä, 4 rkl rusinoita,  
2 tl hunajaa ja ripaus suolaa, päälle pähkinärouhetta
Anna rusinoiden kypsyä hetki kiehuvassa vedessä, lisää kaurahiutaleet.
Sekoita ja mausta.

Mustikka-vadelmakaurapuuro 1 annos

2 dl kiehuvaa vettä, 1 ps Elovena täyskaurametsämarjahiutaleita 
3 tl juoksevaa hunajaa, ripaus ruususuolaa
Sekoita ja lisää päälle mustikoita, vadelmia ja tyrnimarjoja.

Ohjeiden linkityksen takaa voitte tutustua käytettyyn kauratuotteeseen.
Voitte myös osallistua kaurareseptikilpailuun ja äänestää suosikkireseptejänne.
Tämän linkin takaa löytyvät sekä  kilpailu että reseptit

maanantai 2. maaliskuuta 2015

Hampurilaisia

 Väsäsin hampurilaisia iltaruuaksi.
Sämpylät on ostettu kaupan leipätiskiltä.
Tämän sämpylän välistä löytyy levite, jonka maustoin piparjuuritahnalla.
Tykkään piparjuuresta ja tahnaa voi lisätä juuri sopivasti.
Kurkkua viipaleina, savukalkkunaa, salaattia ja kuivattuja mehukkaita luumuja.
 

 Jauhelihapihvit,  naudanjauhelihaa, kanamunaa, täysjyväkorppujauhoja, suolaa
maustepippuria, chiliä, paprikaa.
Levite piparjuuritahnalla maustettuna.
Salaattia, juustoa, tomaattia, mustapippuria, kurkkua.
Pihvin päälle kuullotettua sipulia.

Tämä on syötävä kahdessa osassa, suuhun ei haukattavaksi mahdu.

sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Kesäkurpitsavuoka

 Kasvisruokaa tänään ja uunissa kypsyttäen.

2 dl risottoriisiä esim arborio
1 /n400g kesäkurpitsa kuutioina
2 tomaattia lohkoina
1 iso sipuli suikaleina
kuivattua basilikaa, paprikaa, ruususuolaa
1/2 pkt/125g koskenlaskijajuustoa voimakas 
2 dl ruokakermaa 10% + ripaus ruususuolaa
1 porkkana suikaleina

Voitele vuoka rypsiöljyllä. Kaada pohjalle risottoriisi.
Kuutioi kesäkurpitsa. Halutessasi voit poistaa hieman vetistä keskiosaa.
Nostele kuutiot vuokaan. Pese ja lohko tomaatit vuokaan.
Lisää suikaloitu sipuli. Mausta.
Levitä vuokaan kuutioitu koskenlaskija.
Kaada päälle ruokakerma, johon olet ripauttanut hieman suolaa.
Suikaloi juustohöylällä porkkana. Lisää vuokaan  porkkanasuikaleet.
Kypsennä uunin 225-asteessa noin 25 minuuttia.
 

lauantai 28. helmikuuta 2015

Hirvenjauhelihaperunalaatikko

 Hirvenjauhelihaa oli vielä puolisen kiloa pakasteessa. Otin sen eilen jo jääkaappiin
sulamaan. Tänään tein maukkaan jauhelihalaatikon. Kerholaiset kokoontuivat
meillä, joten uuniruoka oli paikallaan. Valmistin hyvissä ajoin ennen kokoontumista
laatikon ja työnsin sen uuniin tuntia ennen ruokailua. 
Klassinen salaatti sopi täyteläisen laatikon lisukkeeksi.
Jälkiruokana oli valkosuklaa-kaurapannacottaa ja mansikoita. Siitä postaan myöhemmin.

6 annosta
n 500 g hirvenjauhelihaa
voita ja rypsiöljyä paistamiseen
ruususuolaa, maustepippuria, chilipippuria, cajunmaustetta, paprikaa
1 iso valkosipulinkynsi raastettuna
1 iso sipuli suikaleina nokare voita ja ripaus sokeria
8-9 perunaa kuorittuina ja viipaleina
2 dl emmentaljuustoa raasteena
200 g raejuustoa
2 dl rasvatonta maitoa ja 2 kananmunaa sekoitettuna, 1 tl ruususuolaa

Ruskista hirvenjauheliha voi/öljyseoksessa. Lisää joukkoon mausteet ja valko-
sipuliraaste. Kuullota vielä muutama minuutti.
Kuullota sipulisuikaleet voissa ja lisää ripaus sokeria.
Levitä voideltuun uunivuokaan kerroksittain,
perunaviipaleet, sipuli, rasejuusto ja emmentalraaste.
Ihan päällimäiseksi perunaviipaleita.
Kaada vuokaan munamaito.
Paista uunin 220-asteessa 15 minuuttia alenna lämpö 175-asteeseen ja paista 40 minuuttia.


Pyöräytin lisukkeeksi ja alkusalaatiksi
perinteisen ja raikkaan salaatin.

perjantai 27. helmikuuta 2015

Suklainen vadelmajuustokääretorttu

 
Huomenna kerhomme kokoontuu jälleen askartelemaan jotain ennen kokematonta.
Leivoin huomista varten suklaisen kääretortun. Tänään leikkasin päistä jo makupalat
maistettavaksi. Hyväähän tämä on. Vaikein osuus on minulle aina rullaus. Nyt se onnistui kohtalaisesti.

4 kananmunaa
1 dl suklaatomusokeria ja 2 dl valkoista tomusokeria
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/4 rkl kaakaojauhoja
2 tl leivinjauhetta
leivinpaperin päälle ruokokidesokeria
Vatkaa munat ja tomusokerit vaahdoksi.
Sekoita jauhot ja leivinjauhe.
Siivilöi jauhoseos munavaahtoon ja sekoita varovasti.
Levitä leivinpaperi uunipellille. Levitä taikina pellille.
Paista 200-asteessa noin 8-10 minuuttia
Kumoa sokerilla päällystetylle leivinpaperille. Anna jäähtyä hieman.

Täyte
2 dl vadelmia (kotimaisia pakastettuja sulaneina) kevyesti rikottuna
200g tuorejuustoa Philadelphia
1 dl tomusokeria ja 1 tl vaniljasokeria
Päälle
1 dl tummaa suklaata raastettuna
Levitä vadelmasose kääretortulle ripauta 2 tl sokeria päälle
Sekoita juusto ja sokerit tasaiseksi. Levitä torttulevylle.
Rullaa ja nosta leivinpaperiin käärittynä jääkaappiin.(Käärin vielä pyyhkeeseen)
Jonkin ajan kuluttua voit leikata päät tasaiseksi.
Raasta suklaa ja levitä se kääretortun pinnalle.
 Päät on leikattu ja reilut ensimmäiset palat jo syöty.
Huomenna lisään kahvipöytään vadelmia. Ne maistuvat kääretortun kanssa.

torstai 26. helmikuuta 2015

Aroniaruisrouhepuuro

 Olen aika nuuka. Pakastin aroniahyytelöä tehdessäni siivilöidyt marjatkin.
Hyytelöönhän tarvitaan marjoista irronnut mehu, kuoriin jää vielä paljon 
hyvää aroniaa. Huomasin, että pakasteessa oli jäljellä vielä toinen rasioista.
Niinpä otin sen tänään puuron raaka-aineeksi. Kaapissa oli Korpelan Myllyn
ruisrouhepaketti. Se ratkaisi kaiken. Keitin ihanan, maukkaan puuron,
jota saamme syödä vielä huomenna aamiaisellakin.
1 l vettä
4 dl  aroniasurvosta
4 dl ruisrouhetta
3/4 tl ruususuolaa
3/4 dl sokeria
päälle
kerma/jogurttivaahtoa vaniljalla maustettuna
Laita hieman sulaneet aroniat kiehuvaan veteen.
Kun ne ovat täysin sulaneet, lisää mukaan rouheet.
Anna kiehua hiljakseen 45 minuuttia.
Mausta valmis puuro sokerilla ja suolalla.
Vatkaa kerma ja jogurtti vaahdoksi, mausta vaniljalla.
Nauti puuro vaahdon kera.
 
Voit tietysti käyttää muita marjasurvoksia, puolukka, mustikka jne..