tiistai 7. lokakuuta 2014

Suklaa-appelsiinipiirakka

 Leivoin tänään vieraita varten appelsiinilta ja suklaalta maistuvan piirakan.
Appelsiini ja suklaa ovat klassinen pari, kun mukaan lisää tomusokerilla makeutettua tuorejuustoa,
on lopputulos hyvää kahvipöytään.

Suklaa-appelsiinipiirakka
pohja
4 dl vehnäjauhoja
2 dl kaakaojauhoa 
2 tl leivinjauhetta
180 g voita
1 1/2 dl sokeria
2 kananmunaa
1 1/2 dl vastapuristettua appelsiinimehua
1 dl fariinisokeria
1 appelsiinin raastettu kuori, pese appelsiini hyvin
Sekoita jauhot, kaakao ja leivinjauhe keskenään. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi.
Lisää munat kevyesti vatkaten. Sekoita kattilassa miedolla lämmöllä fariinisokeri
ja appelsiinimehu, kunnes sokeri on liuennut.
Sekoita kuivat aineet siivilän läpi vuorotellen appelsiiniraasteen ja 
appelsiiniseoksen kanssa voi-munaseoksen joukkoon.
Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.tasaiseksi.
Paista pohjaa 180-asteessa noin 30 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä.

kuorrute
300 g philadelphia tuorejuustoa
2 dl tomusokeria
1/2 dl vastapuristettua appelsiinimehua
1 rkl appelsiinin hienoksi raastettua kuorta
Vatkaa juusto, tomusokeri, appelsiiniraaste ja -mehu tasaiseksi.
Levitä kuorrute pohjan päälle. Lisää haluamiasi koristeita.
Leikkaa piirakka ruuduiksi.


maanantai 6. lokakuuta 2014

Pekoni-ruisleipäsalaatti

 Salaatti oli tänään vuorossa  lounaalla. Käytin pekonia ja ruisleipää, minusta ne 
sopivat yhteen loistavasti. Salaatti oli juuri sopiva ateria.
 Nyt illalla syödään vain kevyttä eli juustovoileipiä kahvin kanssa.

Pekoni-ruisleipäsalaatti

kerä cosmopolitan  salaattia pienittynä
1/4 osa kurkkua kuutioituna
1 iso vihreä omena suikaleina
sitruunamehua, ruokosokeria, ruususuolaa, oliiviöljyä
2 kananmunaa lohkoina
120 g pekonia rapeaksi paistettuna
1 kpl puikularuisleipää suikaleina

Sekoita cosmopolitansalaatti, kurkku ja omena.
Lisää mukaan sitruunamehua, sokeria, suolaa ja oliiviöljyä.
Sekoita kevyesti ja nosta salaattivadille.
Leikkaa viipaloitu pekoni sopiviksi paloiksi.
Paista kuumalla pannulla rapeaksi, mausta suolalla.
Leikkaa ruispuikula suikaleiksi ja paahda pannulla rapeaksi.
Lisää salaatille pekoni, leipä ja kananmunalohkot.

Ateriasalaattiannos ateriana

sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Täytetyt paprikat ja jumbosieniet - Hedelmäinen kookosmaitopannacotta

 Valitsin keltaiset paprikat  ja tänään täytin ne kasvisseoksella. 
En voinut vastustaa isoja jumboherkkusieniä, niinpä lisukkeeksi paistoin  jumbot.
Jälkiruoasta tuli niin loistavan hyvää, että sitä syntyy eri versioin jatkossakin.
Kookosmaito on hyvä valinta myös pannacottaan.

Täytetyt paprikat
Halkaise huuhdellut paprikat, poista siemenet. Aseta paprikat uunivuokaan.
Paprikoita oli 4 ja puolikas.
2 sipulia pilkottuna
puolikas pienestä lantusta karkeana raasteena
1 porkkana karkeana raasteena
pala juuriselleriä karkeana raasteena
3 tl rypsiöljyä paistamiseen
ruususuolaa, paprikajauhetta, paahdettuja sesaminsiemeniä
hienonettuna minttua ja timjamia 
100 g tuorejuustoa esim philadelpia
pinnalle juustoraastetta
Käytä tehosekoittajaa, jossa hienonnat sipulit,
pyöräytät karkeahkoksi raasteeksi porkkanan, lantun, sellerin.
Kuullota sipuli rypsiöljyssä noin pari minuuttia.
Lisää mukaan kasvisraaste ja kuullota pari minuuttia.
Mausta suola, paprika ja sesaminsiemenet.
Hienonna yrtit ja sekoita seokseen, lisää juusto ja kuumenna kunnes se sulaa.
Jaa seos paprikapuolikkaisiin. Ripottele päälle juustoraastetta.
Kypsennä 200-asteessa 20 minuuttia, kunnes paprikat ovat pehmeitä.
 Puhdista jumbosienet ja paloittele ne suurehkoiksi paloiksi.
Paista voissa ja mausta ruususuolalla.
Asettele annoslautaselle salaatinlehdelle.

Hedelmäinen kookosmaitopannacotta 4 annosta

 5 dl kookosmaitoa
1 dl hyytekösokeria
Sekoita kookosmaito ja sokeri kattilassa.
Kuumenna kokoajan sekoittaen. Anna kiehua puoli minuuttia.
Annostele seos jälkiruokavateihin. Anna jäähtyä ja nosta jääkaappiin.
Anna hyytyä noin 3-4 tuntia.
Valmista hedelmäsalaatti.
Kuori kaksi omenaa, päärynä ja mandariini.
Poista siemenkodat ja paloittele kuutioiksi. Purista päärynäkuutioille sitruunamehua.
Sulata pannulla 2 rkl voita ja lisää 2 rkl fariinisokeria. Lisää omenakuutiot
 ja ripota mukaan kanelia. Pyörittele omenakuutioita voi/fariinisokeriliemessä 5 minuuttia.
Anna jäähtyä. Kun pannacotta on hyytynyt, nostele hedelmäsalaatti annosten pinnalle.
Nauti hyvästä jälkiruoasta. 

lauantai 4. lokakuuta 2014

Ahvenfileet sinappikermakastikkeella - Peruna-yrttipaistos -Kantarellit

 Tänään oli kalan vuoro, ostin ahvenfileitä. Niistä tuli hyvää ruokaa lisukkeineen.
Kantarellit sopivat kalalle, mikä tuli tänäänkin todistettua. Kermainen kastike
sopii valkolihaiselle kalalle, kuten ahvenille. Perunat päätin kypsentää vaivattomasti
uunissa. Sekoitin yrttisen öljypohjaisen kastikkeen tehosekoittajassa ja kaadoin sen 
perunaviipaleille vuokaan, uuni kypsytti paistoksen meheväksi.

Ahvenfileet, sinappikermakastike ja kantarellit  
8 kpl ahvenfileitä
ruususuolaa ja mustapippurirouhetta, paistamiseen voita
Paista ahvenfileet voissa kullankeltaisiksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Nosta kulhoon ja peitä foliolla. Pidä lämpimänä uunin  75-asteessa.

Lisää voita pannulle. Kuullota puolikas keltasipulisilppu  pehmeäksi.
Lisää pannulle 3 tl Dijon sinappia . Kuullota hetki. Kaada pannulle 1 1/2 dl kuohukermaa.
Keitä kasaan, kunnes kastike on sakeutunut. Tarkista maku.

Puhdista kantarellit ja pilko tarvittaessa. Kuumenna voinokare tiriseväksi  pannulla.
Lisää kantarellit ja pyörittele niitä hetki pannulla. Mausta ruususuolalla.

Peruna-yrttipaistos

 Mittaa tehosekoittajaan reilu desi oliiviöljyä, kuivattua basilikaa,
tuoretta timjamia ja rosmariinia,  kapriksia,
1 tl dijonsinappia, 1 tl tummaa balsamicoa, 2 valkosipulinkynttä
puolikkaan sitruunanmehu ja ruususuolaa.
Pyöräytä seos tasaiseksi.
Kuori viisi keskikokoista perunaa, viipaloi ja  kuivaa ne.
Laita voideltuun vuokaan. Lisää ruususuolaa ja mustapippuria.
Kaada päälle öljy-yrttiseos. Sekoita kevyesti. Paista uunin 200-asteessa 20 minuuttia.
 
Lisäsin annoslautasille rucolaa, se sopii hyvin kalalle ja perunapaistokselle.

perjantai 3. lokakuuta 2014

Vihreät saaristolaisleivät

Oli mukava laittaa vaihteeksi jotain helppoa, hyvää ja kevyttäkin.
Tänään vältin edelleen lihan, illalliseksi keräsin kaapista herkkuja,
joista kokosin lautasellisen syötävää. Leivistä herkullisin minulle on
makeahko saaristolaisleipä. Se oli leipien alusta.
Seuraavaksi sipaisu levitettä, makeaa cosmopolitan-salaattia,
  ohut kaksikerroin taitettu arkijuustoviipale,
kurkkuviipaleita niin paljon kuin leivälle sopi,
makeahkoa hunajamelonia pieninä ohuina lohkoina,
vihreitä suolattuja oliiveja puolitettuna, tuoretta timjamia.
Tämän jälkeen syödään leivät.
Jälkiruoaksi appelsiini. 

Pitääpä toteuttaa useammin leipä "lihattomana".

torstai 2. lokakuuta 2014

Kyssäkaalipihvit ja mozzarellaomenasalaatti

 Tänään olin kasvislinjalla, kuten eilenkin. En kuitenkaan lupaa lihatonta lokakuuta,
koska tiedän, että se ei onnistu. Välillä on kuitenkin hyvä heittäytyä hetkeksi kasvisruokien varaan.
Kyssäkaali oli ollut jo jonkin aikaa jääkaapissa, mutta ei enää. Tänään paistoin
siitä pihvejä ja niiden seuraksi kokosin salaatin. Jääkaapissa oli parasta 
mozzarellaa ja se sopi hyvin ateriakokonaisuuteen.

Kyssäkaalipihvit


1 kyssäkaali kuorittuna ja raasteena
2 porkkanaa pestyinä ja raasteena
1 pienehkö sipuli raasteena
1 tl  ruususuolaa
1 1/2 dl ranskankermaa
2 kananmunaa
1 1/2 dl graham/täysjyvävehnäjauhoja
1/2 dl mantelijauhoja
oreganoa, paprikajauhetta, muskottipähkinää, basilikaa
paistamiseen juoksevaa oivariinia

Raasta tehosekoittajassa kyssäkaali, porkkana ja sipuli ja sekoita ne keskenään.
Sekoita ranskankermaan munat, graham- ja mantelijauhot sekä mausteet.
Lisää seos kasvisraasteen joukkoon ja sekoita tasaiseksi.
Muotoile pihveiksi. Paista miedolla lämmöllä  3min+3min/per puoli.
Tarjoa lämpiminä salaatin kera.

Mozzarellaomenasalaatti

Sekoita huuhdeltu ja pilkottu pehmeä frisee, kuoritun omenan puolikasviipaleet.
Purista mukaan sitruunamehua ja hyvää oliiviöljyä. Sekoita kevyesti.
Mausta ripauksella sokeria ja suolaa. Sekoita.
Revi päälle hyvää puhvelinmaitomozzarellaa.
Lisää lopuksi muutama mintunlehti.

keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Curry-herneomenakeitto

 Toteutin tänään Omena päivässä-kirjan hernekeiton. Keitosta tuli oikein hyvää.

Curry-herneomenakeitto
1 rkl oliiviöljyä
1 makea sipuli kuutioituna (käytin keltasipulia)
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 honeycrisp omenaa kuutioina, kuorittuna ja siemenkota poistettuna
(käytin golden vihreää omenaa)
2 ps/400 g pakasteherneitä
2 rkl vihreää thaicurrytahnaa (käytin 1 tl currya jauheena)
1 l  kasvislientä
1 tl merisuolaa, 1/2 tl vastajauhettua mustapippuria
1/2 dl tuoreita korianterinlehtiä silputtuna
1 punainen chili silputtuna ilman siemeniä
Kuumenna öljy kattilassa. Lisää sipuli ja kuullota 5 minuuttia. 
Lisää valkosipuli ja kuumenna 30 sekuntia.
Lisää omena ja kuullota 5 minuuttia.
Lisää curry, suola ja mustapippuri, kuullota minuutti.
Lisää herneet ja kasvisliemi.  Kuumenna kiehuvaksi. Laske lämpöä
ja anna kiehua hiljakseen 10 minuuttia, kunnes omenat tuntuvat kypsiltä.
Soseuta keitto sileäksi. 
Jaa keitto lautasille ja ripottele päälle korianteria ja chilisilppua.