sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Possunsisäfile uunissa kypsytettynä - Mansikkakakku

 Tänään oli taas kolea päivä. Toivotaan, että kesä jo vihdoin alkaisi.
Siksipä oli ihan sopivaa hauduttaa uunissa ruokaa, kuten syksyllä tehdään.
Olin suunnitellut tälle päivälle possun sisäfilettä ja risottoa. Laitoin vielä uuniin porkkanat. 
Kesän ensimmäinen mansikkakakku syötiin jälkiruoaksi. Se oli perinteinen kermakakku.
Mansikkakakku on ihan pakollinen joka kesä ja valmistan niitä eri muodoissa niin pitkään 
kuin tuoretta mansikkaa on saatavilla.

Possunsisäfile uunissa
Ota fileet huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen kypsyttämistä.
Poista kalvot  ja mausta fileet ja sen tein tänään näin.
Hieroin fileille suolaa ja mustapippurirouhetta.
Sekoitin  maustemarinadiin neljälle fileelle.
4 rkl hunajaa, 4 rkl dijon hunajasinappia, 4 rkl soijakastiketta,
4 rkl rypsiöljyä, 3 tl tuoretta  timjamia.
Sivele marinadi fileille. Nosta fileet uunivuokaan.. 
Kypsennä 175-asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes lihamittari näyttää 70-astetta.
Ota kertynyt liemi talteen kastikepohjaksi. 
Tänään valmistin fileille lisukkeeksi risoton arborio-riisistä,
joten kastiketta en tehnyt.
Samassa uunissa kypsytin varhaisporkkanat. 
 
Mansikkakakku
Pohja
4 kananmunaa ja 1 1/2 dl sokeria vaahdotetaan
1 dl vehnäjauhoja, 1 dl perunajauhoja ja 1 tl leivinjauhetta sekoitetaan
Jauhoseos siivilöidään muna-sokerivaahtoon ja sekoitetaan lastalla nostellen.
Paistetaan 200-asteessa noin puoli tuntia.
Käytin irtopohjavuokaa ja irrotin kakun jäähtyneenä.
*
Leikkaa kakku kolmeen osaan ja kostuta omenamehulla kerros kerrokselta.
Levitä välitäytteeksi sekä mansikkahilloa että soseutettuja tuoreita mansikoita.
Vatkaa 2 dl kermaa vaahdoksi ja lisää joukkoon purkillinen vaniljarahkaa.
Levitä tämä seos mansikoille ja nosta päälle seuraava kakkulevy.
Täytä samoin.kuin edellinen.
Lopuksi päälle kolmas kakkulevy.
Vatkaa kuorrutus vaahdoksi 3 tl sokeria ja 3 dl kermaa. 
Levitä kermavaahto kakulle. Viipaloi mansikat ja nostele kakun päälle.
Tämä kakku on mehukas. Sen kokoaminen on helppoa ja lopputulos saa olla kesäisen rento.

lauantai 21. kesäkuuta 2014

Herkullinen kalakastike nieriästä

Tänään syötiin kalaa. Ostin kalatiskiltä nieriää. Pyysin kauppiasta fileoimaan ison nieriän.
Sain nieriäfileet (kokonaisen kalan kilohinnalla 16 euroa) ja lisäksi kauppias ystävällisesti
pakkasi perkuutähteet pussiin mukaani (hinta 0 euroa), joista keitin liemen.
 Lisäksi ostin ahvenfileitä, joten ruokailijat saivat kahden kalalajikkeen aterian.
Kalaliemi perkuutähteistä
Ensin veteen tähteet, kiehautus ja kuorin vaahdon pinnalta.
Mausteiksi vuorisuolarakeita, keltasipulilohkoja, ohuita porkkanalantteja, mustapippuria
ja tuoretta timjamia. Keitin noin 10-12 minuuttia. Siivilöin kirkkaan liemen kastikepohjaksi.

Kalakastike

 5 dl kalalientä nieriästä tmv
3 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
1/2 dl kermaa
mustapippuria
Sulata voi kattilassa ja lisää jauhot. Sekoita tasaiseksi.
Kaada päälle kiehuva kalaliemi sekoittaen. Anna kiehua hiljakseen noin 15 minuuttia.
Mausta. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa, kalaliemessäni oli jo sopiva suola.
Lisää lopuksi kerma.
Ahvenfileet paistoin voissa, jossa muhi pari murskattua valkosipulinkynttä
Parsakaalin höyrytin ehjänä. Maustoin ruususuolalla ja mustapippurilla.
Lopuksi lirutin päälle kylmäpuristettua oliiviöljyä.
 Nieriäfileet hupenivat ensimmäisenä.  Ne paistoin ahvenfileiden tavoin.
Otsikkokuvassa on oma annokseni, valitsin ahvenfileet ja tietysti kalakastiketta.

perjantai 20. kesäkuuta 2014

Raparperipiirakka marengilla

 Aamulla aikaisin leivoin raparperipiirakan. 
Tätä marenkista piirakkaa on leivottu useissa blogeissa.
Kuulosti sen verran makoisalta, että päätin leipoa, mutta pohjataikinan 
vaihdoin moneen kertaan testaamaani versioon. Muuten piirakka lienee
usean muunkin leipojan toteutuksen mukainen. Älköön kukaan pahastuko, jos en nimeä
juuri sinua ohjeen ensimmäiseksi toteuttajaksi.

Pohja
100 g pehmeää voita, 3/4 dl sokeria, 1 muna
1 1/2 dl vehnäjauhoja, 1 dl perunajauhoja, 1 tl leivinjauhetta
Sekoita voi, sokeri ja muna sähkövatkaimella
Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Siivilöi ja sekoita voi-munaseokseen.
Voitele piirakkavuoka. Levitä taikina pohjalle ja hieman reunoille
Esipaista 175-asteessa 15 minuuttia.
Raparperikiisseli
6 dl pilkottua raparperia, 1 1/2 dl sokeria, 1/2dl vettä
Sekoita ainekset kattilassa ja keitä n. 5 minuuttia, kunnes raparperit ovat pehmeitä.
4 keltuaista, 3 rkl vehnäjauhoja
Sekoita toisessa kattilassa keltuaiset ja vehnäjauhot.
Kaada kuuma raparperiseos päälle. Vatkaa vispilällä hyvin sekaisin.
Nosta kattila liedelle ja anna seoksen pulpahtaa.
Lisää lopuksi kiisseliin 3 rkl voita ja reilu 1 tl vaniljasokeria
Kaada kiisseli piirakkapohjan päälle. Paista 200 asteessa 15-20 minuuttia.
Marenki 
4 valkuaista ja 1 dl sokeria
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri pienissä erissä hyvin vatkaten.
Pursota tai leivitä vaahto kuuman piirakan päälle. Levitin vaahdon lusikalla
vapaamuotoisesti nostellen. Säästyin pursottimen puhdistamiselta.
Nosta vuoka uuniin (200-astetta) noin 5 minuutiksi. Seuraa uunia, että marenki ei pääse kärähtämään.
Marenki saa ruskettua kauniisti.

Mukavaa ja iloista Juhannusta kaikille

torstai 19. kesäkuuta 2014

Jauheliha-makaronipaistos

 Tämä paistos on vastine perinteiselle makaronilaatikolle.
Erona on, että paistoksessa ei käytetä munamaitoa vaan juustokastiketta.
Pidän itse tästä versiosta enemmän, juusto antaa sopivasti lisämakua makaronille.
Olen aikaisemmin lisänyt pinnalle tomaatteja, nyt niitä ei ollut. Puolitetut kirsikkatomaatit
sopivat hyvin. Juustoraasteiksi raastoin jääkaapista löytyneitä emmentalia ja goudan tyyppistä
luomujuustoa. Luomujuuston raastoin paistoksen pinnalle.

4 dl fusilimakaronia 
1 1/2 l vettä ja reilu teelusikallinen merisuolaa
keitinveteen ripaus öljyä
Keitä makaroni kypsäksi ja valuta. Kaada vuokaan.
-
400 g naudan jauhelihaa 10%
1 sipuli tasaiseksi hienonnettuna
1 tl merisuolaa
2 tl maustepippuria
Kuullota sipuli voissa. Siirrä sivuun odottamaan.
Lisää pannulle jauheliha, mausta ja ruskista hetken.
Sekoita sipuli ja jauheliha ja sekoita ne makaronien sekaan vuokaan.

Juustokastike
25 g voita
3 rkl vehnäjauhoja
6 dl maitoa
1 tl suolaa ja maustepippuria ripaus
1 dl juustoraastetta, käytin emmentalia
Sulata voi kattilassa, lisää jauhot ja maito.
Anna kiehua 5 minuuttia. Sekoita koko ajan.
Kaada kastike vuokaan makaroniseoksen päälle.
Levitä pinnalle 1 dl juustoraastetta (ja tomaattiviipaleita)
Paista uunin 200-asteessa noin 30 minuuttia.
   

keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

Pinaattiohukaiset mansikkahillolla

 Tänään täytettiin toivomukset. Nyt olivat vuorossa pinaattiohukaiset ja
mansikkahillon kera. Hillon piti olla Dronningholmin mansikkahilloa. Se kävi oikein hyvin,
koska pakastimessa ei ole enää mansikoita eikä jääkaapissa hilloa.
Yllättävää, mutta mansikkahillo sopi makeana hyvin pinaattiletuille.

 2 munaa
1/2 l täysmaitoa
3 1/2 dl vehnäjauhoja + 1/2 tl ruokasoodaa + 1tl suolaa
150 g/pkt pakastepinaattia
2 rkl voisulaa
Vatkaa munat kevyesti. Sekoita jauhoihin sooda ja suola. 
Sekoita muniin maito ja jauhot.
Sulata pakastepinaatti mikrossa täysteholla vajaa minuutti ja soseuta.
Lisää pinaatti ja voisula taikinaan. Anna taikinan turvota noin puolisen tuntia.
Paista ohukaiset esim juoksevassa Florassa. Se on muuten parasta 
ohukaisten paistamisessa, ei räisky ja antaa hyvän paistopinnan.
Vähän ennen kääntämistä. Teflon pannulla ei tartu ja oli hyvä paistaa.

tiistai 17. kesäkuuta 2014

Varhaiskaalisalaatti

 Varhaiskaali on herkullista, mitä ja miten sen sitten tekeekin ruoaksi.
Tänään pilkoin varhaiskaalia salaatiksi. Ajatus syntyi, kun napsaisin palan kaalista
            jääkaappia järjestäessäni. Se vain on niin hyvää raakanakin.
Keräsin kaapista, mitä ajattelin salaattiin sopivan. Näin salaatti syntyi.

Pala varhaiskaalia hyvin pieneksi veitsellä hakattuna.
Keltainen paprika huuhdeltuna, siemenet poistettuna ja pilkottuna.
Tuoretta ananasta kuutioiksi pilkottuna.
Hieman friseesalaattia pilkottuna.
Tuoretta kurkkua ohuina puolikasviipaleina.
Mozzarellajuustoa paloina.
Kastike
1 1/2 dl turkkilaista jogurttia ja  3/4 dl kermaa
ripaukset suolaa ja sokeria. Mustapippuria rouheena
paprikajauhetta ja chiliä

Kaikki sekoitetaan tasaiseksi. Tarkista maku.
Sekoita salaattiainekset mozzarellaa lukuunottamatta.
Lisää sekoittaen mukaan kastike.
Lisää pinnalle mozzarella ja loput kurkkuviipaleista.

 Sitten salaattia syömään. Jääkaapista löytyi tilkka kylmää valkoviiniä.
Nautin sen salaatin kanssa. En tiedä oliko se sopimatonta viiniasiantuntijoiden mukaan.
Mielestäni viini sopi oikein hyvin.

Sain anopin puutarhasta raparperia ja leivon piirakan juhannukseksi.

maanantai 16. kesäkuuta 2014

Ananaskakku tuoreesta ananaksesta

 Leivoin tuoreesta ananaksesta pienen kakun. Kokeilin ensimmäistä kertaa pientä silikonivuokaani. 
Tämä kakku vaatii vetäytymistä ja mielellään yön yli ennen tarjoamista.
Tämä 6-8 palan kakku sopii myös jälkiruoaksi.

Ananaskakku
2 munaa
1 1/2 dl sokeria
6 rkl voisulaa
2 tl sitruunankuoriraastetta ja ripaus vaniljaesanssia
reilu 1 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta, 1/2 tl kanelia, ripaus suolaa
2dl tuoretta ananasta pieninä kuutioina + 2rkl voita

Lohko, kuori ja leikkaa kovaruoti  eli keskiosa pois ananaksesta.
Pilko reilu 2 dl  pieniksi kuutioiksi. Kuumenna voi pannulla ja 
paista ananas kuutioita 10-15 minuuttia. Anna jäähtyä.
Vatkaa munat ja sokeri  kuohkeaksi vaahdoksi.
Lisää voisula, vaniljaesanssi ja sitruunaraaste kevyesti vatkaten.
Sekoita jauhot, leivinjauhe, kaneli ja suola ja siivilöi munaseokseen.
kevyesti lastalla sekoittaen.  Lisää lopuksi jäähtyneet ananaskuutiot.
Kaada taikina vuokaan. Paista 175-asteessa noin 30-40 minuuttia.
Tarjoa ananaskuutioiden ja jäätelön tai kermavaahdon kera.