sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Tomaattinen broileripata

 Olipa mukava käydä sunnuntaina kaupassa. Oli väljää ja leppoisaa.
Melkein nautin ostamisesta. Teen aina kauppalistat mukaani, vältyn siten inspisostoksilta.
Tosin kyllä niitäkin tulee tehtyä, jos huomaan jotain houkuttelevaa.
Etsin maustamattomia broilerinfileitä taas jonkun aikaa, maustettuja on vaikka millä mitalla.
Laiskottelin vielä tänään ja valmistin broileria helpolla tavalla. Tulipa siitä hyvää.

n 500 g broilerin filettä  
nokare voita ja rypsiöljyä
1 keskikokoinen sipuli lohkoina
3 valkosipulinkynttä murskattuna
1 isohko punainen paprika suikaleina
tuoretta timjamia, pari laakerinlehteä, puolen sitruunan mehu
1/2 l kanalientä
Kuumenna voi ja öljy. Leikkaa fileet kahteen osaan ja ruskista ne kevyesti voi/öljyssä.
Kaada fileet pataan. Kuullota pannulla samassa voiseoksessa sipulit  ja nosta ne pataan.
Lisää mukaan paprikasuikaleet ja mausteet sekä sitruunamehu.
Kaada mukaan kiehuva kanaliemi.
Kypsennä pataa miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia.
1rs/250 g kirsikkatomaatteja puolitettuna ja huuhdottuna
Lisää ne pataan ja kypsennä vielä 10 minuuttia.
Tarkista maku. Tarjoa keitetyn riisin kera.
Padassa kypsentäminen on vaivatonta.
Ja nyt leipomaan ananaskakkua. Ostin tuoreen ananaksen ja se pilkotaan kakkuun.

lauantai 14. kesäkuuta 2014

Varhaiskaali-porkkanamunakas

Kotiin on tultu reissulta nälkäisenä. Jääkaappi pelastaa aina, sieltä löytyy
yllättävän hyvin nopeasti syntyvää näläntaltuttajaa.
Varhaiskaali ja porkkana  kananmunien kera olivat tämän illan pelastajat.
Yksinkertaista ja hyvää ruokaa.

Yksi annos munakasta syntyi näin.

100 g varhaiskaalta suikaleina
1 porkkana karkeana raasteena
pätkä kevätsipulia pilkottuna
pala punaista chiliä muruiksi pienittynä
2 kananmunaa
2 rkl kermaa ja 2 rkl vettä
suolaa ja mustapippurirouhetta
rypsiöljyä

Raasta porkkana karkeaksi raasteeksi, suikaloi kaali juustohöylällä.
Lisää pannulle öljy ja kuumenna  Kuullota porkkana-kaaliraasteita hetki.
Lisää pienityt kevätsipuli ja chili  ja paista nelisen minuuttia.
Riko munat ja sekoita mukaan kerma ja vesi sekä mausteet.
Kaada munaseos kasviksille ja vedä lastalla seosta, että munaseos leviää tasaisesti.
Kun munakas on hyytynyt tasaisesti, liu´uta  munakas lautaselle.
Viipaloin pinnalle tuoretta kurkkua.

torstai 12. kesäkuuta 2014

Muiden keittiöissä

Kävin muiden keittiöissä kuvien kautta. 
Tämän hauskan istutuksen haluaisin omalle ikkunalleni.
 Liekö avokadoa. Kuka osaisi vinkata mikä kasvi ?
 Tämä on todella konkreettisesti herkullinen kattaus.
 Tyylikkäästi romanttista retroa.
 Tämä on kaunista valkoista ja minulle sopivaa tyyliä.
 Kodikkaan selkeää.
Huolettoman kaunista.
Huomenna aamulla varhain nousen junaan ja hurautan Helsinkiin pariksi päiväksi.
Taidegalleriat ja -museot kutsuvat.
Mukavaa viikonloppua teille kaikille.
Kuvat Bolaget

keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

Lihapullat kastikkeineen spagetille

 Tänään valmistin lihapullat ja sen kastikkeen totutusta toisella tavalla.
Lihapullat oli nopeasti pyöritetty,  jauhotettu ja paistettu.
Kun kuullotin kastikesipulia, kysyi koululainen. Eihän lihapullissa ole sipulia ?
Hyvällä omatunnolla vastasin ei ole. Kun oli syöty, kerroin, että sipulia oli kastikkeessa.
Kun sipuli on kuullotettu makeaksi se maistuu ihan hyvältä. Oltiin koululaisen kanssa samaa mieltä. 
Vinkkinä vielä, että sipuli pitää pilkkoa tosi pieneksi ja tasakokoiseksi. Käytän tehosekoittajaa,
jotta saan sipulin sopivaksi pieniä syöjiä ajatellen.

Lihapullat
800 g naudan jauhelihaa 10%
2 rkl vehnäjauhoja, 2 tl maustepippuria ja 2 tl suolaa sekoitetaan laakealle lautaselle.
Noin ruokalusikallinen jauhelihaa pyöritetään palloksi ja kieritetään
vehnäjauho-mausteseoksessa.Voinokare ja rypsiöljy kuumennetaan pannulla.
Lihapullat paistetaan käännellen sopivissa erissä pannulla 3 minuutin ajan.
Nostetaan kulhoon odottamaan.
 Kastike
 1 pienehkö sipuli silputtuna ja ripaus suolaa kuullotetaan voissa kullankeltaiseksi
3 tl paprikajauhetta, 1 rkl tomaattipyrettä, 2 tl dijon sinappia
3 tomaattia kaltattuna, pilkottuna ja hienonnettuna. Poistetaan kovat kannat
Lisätään 1/2 dl vettä. Sekoitetaan keskenään
Seos kaadetaan pannulle kuullotetun sipulin joukkoon.
Lisätään joukkoon lihapullat ja annetaan hautua 5 minuuttia ilman kantta.
Lopuksi lisätään 1 1/2 dl ranskankermaa ja hienonnettua persiljaa.

Lihapullakastike nautittiin täysjyväspagetin kera.

tiistai 10. kesäkuuta 2014

Punavihreäsalaatti ja grillattua broileria

 Tänään puuhastelin remonttihommissa, ehkä liian voimakas ilmaisu on tuo
remonttisana. Mehän vain maalattiin seiniä. Aika kului kuin siivillä enkä paljon ruokaa miettinyt.
Onneksi kaupassa on grilli, siihen turvauduin nyt. Aikomukseni oli ostaa ylikypsää
glaseerattua possunkasleria, vaan sitäpä ei ollut. Sen sijaan oli grillattuja broilerin koipia.
Niitä sitten syötiin salaatin kera. Salaatin tekeminen on helppoa, kun on sopivat raaka-aineet saatavilla.
Niitä löytyy kaapista aina salaatin verran.

Salaattiin sekoitin friseetä, kevätsipulia, erittäin hyvää isoa retiisiä, mehukasta tomaattia.
Mausteena mustapippurirouhe ja kastikkeena kylmäpuristettu oliiviöljy.

 Yksinkertainen salaatti ja grillattua broileria sopiva yhdistelmä juuri tänään.

Tämä oli se maalauskohde. Maalaaminen oli hidasta monenlaisten vinkkelien ja
 kattotuolien takia. Nämä rakenteet löytyvät 95-vuotiaasta makasiinista.
Melkein valmista tuli, huomenna viimeistellään. Uusi asukas muuttaa  sunnuntaina.

maanantai 9. kesäkuuta 2014

Raparperiherkku

 Raparperia on ollut jonkin aikaa jo kaupoissa. Joka kesä siitä on tehtävä jotain.
Ja mielelläni teenkin, onhan se yksi kesätuotteista.Valmistin tällä kertaa jälkiruuan.
Koska kyseessä ei ole kiisseli, vaan hillokepohjainen herkku, nimesin jälkiruuan  
raparperiherkuksi.  Herkkuahan se oli.

Raparperihilloke tehdään ensin
400 g raparperia pilkottuna
1/2 dl vettä, 2 tl kanelia ja vaniljasokeria
3/4 dl hillosokeria
Huuhtele ja leikkaa raparperivarret sentin paloiksi. Laita kattilaan,
lisää vesi ja mausteet.  Keitä 5 minuuttia. Lisää hillosokeri ja keitä
muutama minuutti. Anna jäähtyä ensin huoneenlämmössä ja siirrä jääkaappiin.

Vatkaa kuohkeaksi 1 prk ranskankermaa (18%), 1/2 dl kermaa
ja 2 rkl tomusokeria. Annostele ja nauti.

sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Sillijuustokakku

 Eilen leivoin sillijuustokakun ja laitoin yön yli jääkaappiin hyytymään.
Tänään kakku oli valmis ja sitä nautittiin lounaalla salaatin ja varhaisperunoiden kera.
Löysin ohjeen Herneetkin rokkaa-blogista. Kiitos maukkaasta ohjeesta.
 Käytin naturel tuorejuustoa ja lisäsin tuoretta ruohosipulia erikseen.
 Tämä ei jää tähän yhteen kertaan. Suunnittelin jo erilaisia versioita ohjeen pohjalta.

200 g Maalahden saaristolaisleipää 
100 g voita sulatettuna
200 g matjesilliä valutettuna
1 punasipuli silputtuna
ruohosipulia silputtuna
mustapippuria rouheena ja suolaa
200 g philadelpia tuorejuustoa (ap ohje ruohosipulimakuista)
200 g kermaviiliä
4 liivatelehteä
2 rkl sitruunamehua
Tee ensin kakkupohja. Murustele limppuviipaleet blenderissä. Kaada leivänmurut kulhoon
ja sekoita muruihin sulatettu voi. Pingota leivinpaperi irtopohjakakkuvuokaan (20-24 cm)
ja levitä leivänmuruseos vuoan pohjalle leivinpaperin päälle tiiviisti painellen.
Ohjeesta poiketen huuhtaisin silliviipaleet kylmällä vedellä  ja valutin. 
Pilko sillipalat, punasipuli ja ruohosipuli pieneksi. Laita liivatteet likoamaan
kylmään veteen. Sekoita kulhossa tuorejuusto ja kermaviili, mausta suolalla ja pippurilla.
Lisää joukkoon silli ja sipulit. Tarkista maku.
Lämmitä kattilassa sitruunamehu (lisäsin joukkoon tilkan vettä) kiehuvaksi, purista
liivatelehdistä ylimääräinen vesi ja lisää mehukattilaan liivatteet nopeasti sekoittaen.
Kaada ohuena nauhana täytteen joukkoon samalla sekoittaen.
Kaada täyte kakkuvuokaan. Laita kakku jääkaappiin maustumaan, mielellään yön yli.
Irrota kakku vuoasta. Koristele esimerkiksi ruohosipulisilpulla, sitruunaraasteella ja
laitoin myös retiisirenkaita, koska salaattiin oli tulossa retiisiä. 


Meillä syötiin sillikakkua salaatin ja varhaisperunoiden kera.