lauantai 7. kesäkuuta 2014

Ruokakuvia

 Joskus on haettava inspiraatiota ruokakuvista. Niin tein tänään,
kun olin saanut sillijuustokakun valmiiksi. Nostin sen jääkaappiin hyytymään.
Huomenna postaan siitä. Tänään inspiroidun foodstylistien kuvista. 
Otsikkokuvassa on keittoannoksia. Klikkaa kuvaa, jos haluat katsella tarkemmin.  
 Tämän kala-aterian asettelu on yksinkertainen, mutta houkutteleva.
 Uuniruokaa.
 Houkuttelevat leikkeleleivät ja kanaa kattilassa.
Herkullinen kana-ateria.

perjantai 6. kesäkuuta 2014

Uuniriisipuuro uuniomenoilla

Helppo ja herkullinen jälkiruoka syntyi uunissa haudutellen.
Tavallista riisipuuroa tein näin.
Voitelin uunivuoan. Mittasin 2 dl puuroriisiä, johon oli sekoitettu 1/2 tl suolaa, vuoan
pohjalle. Päälle litra täysmaitoa. Sekoitus ja 175-asteiseen uunin alatasolle noin tunniksi. 
Sekoita muutaman kerran välillä. 
Samaan uuniin  laitoin kypsymään kuoritut ja halkaistut omenat.
Poistin siemenkodat ja syntyneeseen kuoppaan kaurahiutaleita, voinokare, 
ruokosokeria ja kanelia. Omenat ovat valmiita, kun ne ovat läpipehmeitä.
Annostele puuro. Nostele omenapuolikkaat lautasille. Ripauta päälle muutama rosmariinilehti.
Levitä puurolle ja omenoille juoksevaa hunajaa teelusikallinen.
Lopuksi kaada mukaan tilkka vaniljakastiketta.
Tämä on hyvää.

torstai 5. kesäkuuta 2014

Salaatteja

Salaatit ovat sopivan kevyttä ja raikasta syötävää.
Melkeinpä joka päivä yksi aterioista on salaatti. 
Tässä ovat tämän viikon maanantain ja keskiviikon salaatit.  

Keskiviikon salaatti
pehmeää friseetä ja roomansalaattia
suippopaprikaa suikaleina
kurkkua viipaleina
aurinkokuivattua tomaattia suikaleina
ruohosipulia pilkottuna
fetakuutioita yrttiöljyssä
keitettyä kananmunaa lohkoina
kastikkeena oliiviöljy-balsamico

 Salaattia jaksaa syödä lautasellisen.

Maanantain salaatti

pehmeää friseetä ja tammenlehtisalaattia
keltaista suippopaprikaa suikaleina
kurkkua viipaleina
ripaus oliiviöljyä
sipulikuutioita kuullotettuna
isoja herkkusieniä viipaleina öljytilkassa paistettuina
savupekonia paahdettuna
mausteina mustapippuria ja ripaus suolaa
persiljaa

keskiviikko 4. kesäkuuta 2014

Tomaatti-papukeitto

 Tänään oli keittopäivä. Tomaattikeitosta halusin vähän sakeamman.
Se onnistui, kun lisäsin mukaan muutaman varhaisperunan.
Keitto on mausteista, mutta ei kuitenkaan liian tulista.
Meillä keitot ovat joka viikkoisia. Luulen, että viikko ilman keittoa olisi jo mahdotonta.

1 punasipuli ja  6 valkosipulinkynttä pienittyinä
3 keskikokoista varhaisperunaa kuutioina
3 rkl rypsiöljyä
1 tl fenkolinsiemeniä, 1 tl mustapippurirouhetta, 
ripaus cayennepippuria, 2 tl paprikajauhetta
4 dl kasvislientä
400 g Mutti tomaattimurskaa
hieman sokeria
285 g/1 prk  gogreenin luomu papumixiä vedessä
persiljasilppua
Pilko sipuli ja murskaa ja pilko valkosipulit.
Kuullota sipulisilput kuumassa rypsiöljyssä. Lisää mukaan perunakuutiot
ja mausteet, jatka kuullottamista.
Kiehauta kasvisliemi kattilassa ja kaada pannulta sipuli/perunaseos kattilaan.
Lisää kattilaan tomaattimurska. Keitä 15 minuuttia. Soseuta tasaiseksi.
Maista ja lisää hieman sokeria. Valuta papumix ja kaada keiton joukkoon.
Anna kiehahtaa. Annostele ja lisää pinnalle persiljasilppua.


tiistai 3. kesäkuuta 2014

Makkarapastaa

 Täällä eletään tänäänkin mukavan koululaisen ehdoilla. Piristävää on
saada mielipiteitä, mitä ruokaa halutaan syödä.
Tunnustelin tänään koululaisen mielipiteitä pastan suhteen. Minkälainen pasta maistuisi ?
Olisiko se makkarapastaa ? Heti tökättiin siihen eikä muusta enää puhuttu.
Mikä se mieluisa makkara olisi ? No lauantaimakkara tietysti.
Näin yksinkertaista se on ruoantekeminen, kun ei tarvitse miettiä taivaita hipovia
erikoisuuksia. En ole varma, oliko syöjä koskaan aikaisemmin syönyt lauantaimakkara-
pastaa, mutta nyt on ja sitä syötiin kaksi annosta. Se lienee merkki siitä, että hyvää oli.
Oli muuten minullekin ensimmäinen kerta ja ei ollenkaan hullumpaa.
Kalttasin vielä muutaman tomaatin ja lisäsin ne kastikkeeseen  Vähän jotain " terveellistäkin" mukaan.
 Kuvan annos on omani, koululaisella oli ketsuppia vielä pastan päällä.

300 g perinteistä lauantaimakkaraa kuutioina
rypsiöljyä paistamiseen
2-3 rkl vehnäjauhoja
4 dl lihalientä
3 kaltattua tomaattia kuutioina
ripaus mustapippurirouhetta
tilkka kermaa
kokojyväspagettia keitettynä suolatussa vedessä
Paista kuutioitu makkara rypsiöljyssä. Makkaran tahmea rasva irtoaa sopivasti
poisheitettäväksi. Kaada makkarakuutiot kattilaan. Lisää joukkoon tomaattikuutiot.
Paahda rasvattomalla pannulla vehnäjauhot paahteisen vaalean ruskeiksi.
Lisää lihaliemi ja sekoita tasaiseksi. Mausta.
Lisää tilkka kermaa ja maista. Kaada kastike kattilaan makkaroille ja anna kiehahtaa.
Lisää annoksille ketsuppia, persiljaa, tomaattilohkoja
Tämä pasta ei tarvitse juustoraastetta.

Jälkkäriksi tarjosin vaniljajäätelöä ja tuoreita soseutettuja mansikoita, joissa ripaus sokeria.

maanantai 2. kesäkuuta 2014

Pienet kalapihvit

 Tänään tyhjensin pakasteesta seitipaketin ja valmistin kalapihvit. Se sopi oikein hyvin
juuri tänään, koska meillä oli ekaluokan päättänyt koulupoika  hoidossa.
 Kysyin häneltä ensin, tykkääkö kalapihveistä, jotka vastaavat koulun kalapuikkoja.
 Joo, kyllä ne ovat ihan hyviä
Myöntävä vastaus oli saatu, joten pihvejä syötiin varhaisperunoiden kera.

1 pkt/400 g pakasteseitifilettä
3 keitettyä varhaisperunaa
1 tl suolaa
1 pienehkö sipuli silputtuna (silppusin tehosekoittajalla)
ripaus viherpippuria
1 kananmuna
3/4 dl kermaa
3 rkl vehnäjauhoja
leivittämiseen ruiskorppujauhoja
paistamiseen reilusti voita

Ota kalapakaste sulamaan, se saa jäädä hieman kohmeiseksi.
Kypsennä kuutioidut perunat mikrossa kaksi minuuttia ja soseuta ne.haarukalla.
Viipaloi seiti ja jauha suolan kanssa karkeahkoksi seokseksi tehosekoittimessa. 
Minulla on pieni sekoittaja, joten jauhoin kolmessa erässä.
Jauhoin myös sipulin tasaiseksi sekoittajassa, jotta sipuli ei ärsytä pientä syöjää.
Valmista pihvitaikina.  Sekoita kulhossa kalaseokseen, sipuliseos, kananmuna, kerma, jauhot,
perunasose ja viherpippuri. Muotoile pihveiksi ja leivitä ne ruiskorppujauhoissa.
Kuumenna pannulla voi paahtuneeksi ja paista pihvit.

Tarjoa pihvit voisulalla silattujen varhaisperunoiden ja kasvisten kera.

sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Kasviskaalikeitto - Mansikoita kuusenkerkkäsiirapilla

 Tämä keitto ei ollut mitään sunnuntaituokaa, mutta väliäkö sillä. En jaksanut pakertaa
mitään erikoisen mahtavaa. Ainakin oli hyvää ja kevyttä. Keitossa ei ollut lihanmurustakaan, 
lihanmakua sentään oli ja se saatiin kasviksesta tarkemmin lipstikasta.
 Raejuusto sopi hyvin tähän kevyeen kombinaatioon. 
Jälkiruostakaan ei tullut huonoa omatuntoa kaalikeiton jälkeen.

puolikas eli n 500 g varhaiskaalta pilkottuna
2 sipulia suikaleina
3 porkkanaa puolikas lantteina
pala juuriselleriä kuutioina
voita kuullottamiseen
2 varsiselleriä pieninä paloina
2 lipstikan lehdykäistä silputtuna
6 dl kasvislientä
1 tl suolaa, meiramia, muskottipähkinää
päälle persiljasilppua
raejuustoa annoksille
Kuullota kuumassa voissa sipulit ja laita  kattilaan.
Seuraavaksi  kuullota porkkanat ja juuriselleri ja kattilaan.
Viimeisenä on kaalin vuoro kuullotukseen, lisää vähän voita.
Lisää kaali myös kattilaan muiden joukkoon. Kaada päälle kiehuva kasvisliemi.
Lisää kattilaan silputtu lipstikka ja varsiselleri. Mausta keitto.
Anna keiton muhia miedolla lämmöllä, kunnes kasvikset ovat kypsyneet.
Ripottele pinnalle persiljaa ja annoksille raejuustoa. 
 
 Hellalla on keitto valmis.

 Mansikoita ja jäätelöä
Nyt oli sopiva hetki käyttää kuusenkerkkäsiirappia (joka oli sattuneesta syystä mehumaista).
Ellei kuusenkerkkää ole, sopii valita vaikka hunaja- tai ruokosokerisiirappia.
Tein näin, murskaa puhdistetut mansikat karkeaksi seokseksi.
Annostele vuorotellen jäätelöpallojen kanssa jälkiruokalaseihin. Lopuksi liruttele sekaan
kuusenkerkkäsiirappia tai valitsemaasi siirappia.
Nauti tästä yksinkertaisen hyvästä jälkkäristä.