lauantai 22. helmikuuta 2014

Omenapaistos ja vaniljakastike - Nieriää sienisalaatin kera

Ajattelin ruoaksi aivan muuta kuin nieriää. 
Pysähdyin kalatiskin kohdalla, nieriästä oli loistava tarjous.
Kokonainen nieriä 9,95 kilo ja samaan hintaan kala fileoidaan asiakkaalle.
Niinpä kauppakassiin sujahtivat nieriäfileet ja fileointijämät, joista keitän liemen.
Nieriä on ehkäpä parhaimmillaan pannulla paistaen. Niin tein tänään.
Ostin valmista sienisalaattia. Tarjosin nieriäfileet saaristolaisleipien kera.
Sienisalaatti sopi sekä leiville että nieriälle.

Valmistin jo aamupäivällä vaniljakastikkeen, se sai odottaa kylmässä omenaherkkua.
Omenapaistos vaniljakastikkeella oli mainio jälkiruoka kala-aterian jälkeen.

Omenapaistos
Vaniljakastike
 4 isohkoa omenaa
1 dl tummaa siirappia
1 rkl kanelia
1 dl kaurahiutaleita
4 rkl voita sulatettuna
kourallinen murskattua maapähkinää
Kuori omenat, poista siemenkodat ja viipaloi.
Laita viipaleet uunivuokaan ja valuta päälle siirappi.
Sekoita kaneli, kaurahiutaleet ja voisula murumaiseksi.
Ripottele seos omenoiden päälle. Ripottele päälle pähkinämurska.
Kypsennä 200-asteessa noin 20 minuuttia.  
Päälle kylmää vaniljakastiketta
Vaniljakastike
3 dl rasvatonta maitoa (tai kokomaitoa)
1 rkl perunajauhoja
2 rkl sokeria
1 keltuainen
2 tl vaniljasokeria tai puolikas vaniljatanko
Mittaa kattilaan kylmä maito, perunajauhot ja sokeri.
Lisää keltuainen ja sekoita hyvin.  Nosta kattila liedelle ja kuumenna
koko ajan sekoittaen, kunnes kastike sakenee. Älä keitä.
Nosta kattila liedeltä ja lisää vaniljasokeri. Jäähdytä kastike
välillä vatkaten. Tarjoa kylmänä.

Nieriää sienisalaatti-saaristolaisleivän kera
Sulata voinokare pannulla tiriseväksi.
Nosta pannulle nieriäfileet  nahkapuoli alaspäin.
Mausta paiston aikana suolalla ja mustapippurilla  ns lihapuolelta.
Käännä ja paista toinen puoli.
Yksinkertainen ja maistuva lisuke ovat saaristolaisleivät.
Voitele leivät levitteellä. Levitä pinnalle pehmeälehtistä salaattia.
Nostele päälle sienisalaattia ja ripota lopuksi persiljaa.
Kypsensin pannulla vielä luumukirsikkatomaatteja.
Ripaus öljyä, silputtu iso valkosipulinkynsi, puolitetut luumutomaatit,
mustapippuria, suolaa ja ripaus sokeria.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi.