sunnuntai 31. heinäkuuta 2011

Papu-kukkakaalisalaatti ja broilerileikkeet

Eilen ostin luomupapuja, vihreitä ja liloja. Väriyhdistelmä oli kaunis, mutta kuinkas sitten kävikään. Leikkasin papujen päistä kantasuonnen pois ja kiehautin suolavedessä 4 minuuttia. Kun kaadoin pavut siivilään, kaikki olivat kauniin vihreitä, lila väri oli hävinnyt. Eihän se makua haitannut, tuntui vain pienoiselta ihmeeltä.
Kariniemen broilerin ohutleikkeet kypsyivät pannulla muutamassa minuutissa. Ne passasivat hyvin salaatin kanssa. Ateriaan kuului kaksi kastiketta toinen sitruunainen hurahti salaattiin ja toinen jogurttipohjainen kastike mehusti leikkeet ja salaatin toistamiseen.
Jälkiruoka oli helppo ja monelle tuiki tuttu. Riitan Herkun leipäjuustoa vadelmilla ja mustikoilla.

Papu-kukkakaalisalaatti
Broilerileikkeet
Leipäjuusto marjoilla 
Salaatti ja sen kastike
puolikas ruukku villirucolaa
puolikas ruukku pehmeää lehtisalaattia
150 g luomupapuja
puolikas keskikokoisesta kukkakaalista + suolaa
pala tuoretta kurkkua
puristettua sitruunamehua
neitsytoliiviöljyä
Huuhdo ja kuivaa salaatit. Katko rucolan ohuet varret pois ja revi lehtisalaatti. Leikkaa huuhdeltu kurkku puolirenkaiksi.  Huuhtele ja pilko kukkakaali kukinnoiksi ja höyrytä melkein kypsäksi, ripauta hieman suolaa. Anna jäähtyä. Huuhtele pavut, poista kantasuonen päät. Kiehauta 4 minuuttia suolalla maustetussa vedessä. Siivilöi pavut kylmään veteen ja kumoa ne kuivumaan. Pilko pavut kahteen, kolmeen osaan.
Sekoita salaattiainekset kulhossa ja ripottele mukaan kastikkeeksi puristettua sitruunaa ja oliiviöljyä.
Broilerin ohutlleikkeet
Nosta broilerifileet leivinpaperille ja kuivaa serlalla. Mausta mustapippurilla ja paprikalla. Kuumenna  rypsiöljy/voiseos pannulla ja paista maustettu puoli alaspäin leikkeitä noin 1, 5 minuuttia. Mausta paiston aikana maustamaton puoli currylla ja suolalla. Käännä ja paista toiset 1,5 minuuttia.
Broilerin kastike
Hienonna yksi kesäsipuli. Sekoita luomujogurtti ja kermaviili (suhde puolet ja puolet). Sekoita joukkoon sipulisilppu, mustapippuria, paprikaa, suolaa ja ripaus sokeria.
Leipäjuustoa, kermaa ja hetki mikrossa. Päälle vadelmia ja mustikoita.

lauantai 30. heinäkuuta 2011

Maksapihvit ja punasipuli-omenalisäke

Sain kimmokkeen maksapihveihin Lemon Gay-blogista. Piti toteuttaa koko menuu, mutta sitten iski väsymys ja oikaisin. Kukkakaalia ei ollut eikä puolukkaa, eikä kanttarelleja alkuruokaan.  Kierittelin maksapihvit ruisjauhoissa, sitä en ole ennen tehnytkään. Kuvakulma ei anna oikeutta meheville pihveille, tosin maksapihvit eivät vaaleita ole. Punasipulin ja omenan terästin  tai makeutin tummalla siirapilla.
Jälkiruoka syötiin juuri äsken, briejuustoa ja persikoita. 


Maksapihvit
Vihreäsalaatti
Punasipuli-omenalisäke
Höyrytetyt viipaleperunat
Briejuusto ja persikat

Punasipuli-omenalisäke
1 isopunasipuli renkaina, 2 omenaa lohkoina, voita ja tummaa siirappia. Kuullota sipulit voissa. Lisää mukaan omenalohkot ja jatka kuullottamista noin 3 minuuttia. Makeuta siirapilla.
Vihreä salaatti
Pehmeää lehtisalaattia, rucolaa, kukkakaalilehtiä. Huuhtele, revi ja pilko. Kurkkua kuutioina. Sekoita kastikkeeksi extra meitsytoliiviöljyä, tummaa balsamicoa, suolaa ja ripaus sokeria. Sekoita kaikki ainekset kastikkeineen.
Höyrytetyt viipaleperunat
Kuori ja viipaloi perunat. Laita höyrystinastiaan, pirskottele pinnalle rypsiöljyä ja ripottele suolaa, mustapippuria ja paprikaa. Sekoita ja höyrytä mikrossa 7 minuuttia.
Maksapihvit
Pyyhi maksa, huuhtele nopeasti kylmällä vedellä tarvittaessa. Poista kalvot ja leikkaa sentin paksuisiksi pihveiksi. Sekoita ruisjauhoihin suola, mustapippuri ja paprikajauhe. Kierittele maksapihvit jauhoissa. Paista keskilämmöllä voissa noin  2-3 minuuttia per puoli.

perjantai 29. heinäkuuta 2011

Kasvisrisotto

Mietin kuumeisesti kotimatkalla, mitä ruuaksi. Lyhyen työpäivän jälkeen ei haluttaisi lähteä kauppareissulle. Kotona keksin, teen kasvisrisottoa. Olin jo menossa lähikauppaan kesäkurpitsaa ja parsakaalia ostamaan, kun päätin katsoa mitä jääkaapissa on. Joskus voi tehdä löytöjä, jotka pelastavat kauppareissulta. Olin unohtanut, että jääkaapin vihanneslaatikossa on kukkakaali. Vielä löysin puolikkaan munakoisoa. Siinä on kasvisrisoton pääainekset riisin lisäksi. Hyvä risotto valmistui, kun kaikki tarvittava löytyi.  Vähästä saa paljon, kun tekemään ryhtyy.

Kasvisrisotto
3 dl pitkäjyväistä risottoriisiä
8 dl kasvislientä fondipalasta
2 kesäsipulia
rypsiöljyä
1/2 keskikokoinen kukkakaali pilkottuna
pala munakoisoa kuutioina
ruususuolaa
1/2 prk eli desi ranskankermaa
3/4 dl emmentaljuustoraastetta
mustapippuria, paprikajauhetta
Keitä kasvisliemi, käytin yhden Knorrin fondipalan tähän.  Silppua kesäsipulit ja kuullota niitä hetki rypsiöljyssä.  Lisää mukaan kukkakaalinuput ja munakoisokuutiot. Mausta suolalla.  Jatka kuullottamista muutama minuutti. Lisää hieman rypsiöljyä ja sekoita joukkoon riisi. Pyöräyttele hetki. Lisää  kasvislientä vähitellen risottoon koko  ajan sekoitellen.  Loppuvaiheessa, kun riisi on kypsää, sekoita joukkoon ranskankerma ja mausta mustapippurilla ja paprikalla. Aivan lopuksi sekoita mukaan juustoraaste.
Tarjoa risotto salaatin kera.

torstai 28. heinäkuuta 2011

Pippurimyllyssä

Olin suunnitellut, että tänään menemme kala-aterialle jokilaivaan, johonkin niistä  Aurajoen rantaan parkkeeratuista laivoista. Toisin kävi, Turussa on meneillään DBTL-musiikkitapahtuma ja jokilaivarannat oli suljettu autoilta  ja niiltä, jotka eivät halua osallistua tapahtumaan. Nyt alkoi uuden ruokapaikan etsiminen. Vanhan Paronin kellari oli suljettu heinäkuulla, ei sinne. Keskustassa oli ruuhkaista eikä parkkipaikkaa löytynyt.
Hans Välimäen telttaravintola ei houkutellut, tilaa olisi ollut. Halusimme kannattaa kulttuuripääkaupungin hengessä aitoa turkulaista ravintolaperinnettä.
Ihmettelenkin, miksi Turkuun on kustannettu helsinkiläinen ravintoloitsija, vaikka täällä on mestarikokkeja pilvin pimein ja myös laadukkaita ravintoloita. Kun kaupunki tuottaa ohjelmaa, sen käytössä ovat  turkulaisten veronmaksajien rahat. Olisi ollut varsin järkevää ostaa palvelut turkulaisilta yrittäjiltä ja saada osa rahoista takaisin verojen kautta oman kaupungin kassaan eikä Helsingin kassaan.
Tämä pätee myös monessa muussa tämän kulttuurivuoden tapahtumassa. Eivätkö turkulaiset kulttuuripäättäjät usko oman kaupunkinsa tietotaitoon. Onko muualla parempaa ? Ihmettelen tätä sokeutta.
Löysimme hyvin perinteikkään ruokapaikan Ravintola Pippurimylly on pitkän perinteen ravintola. Se on perustettu 1974 eli vuosia on kertynyt  jo 37.  Ravintolasta voitte lukea enemmän linkkiä klikkaamalla.
Tietysti ravinola oli tupaten täynnä, mutta onneksemme vapautui meille yksi pöytä.
Ruoka oli hyvää ja kotoista, perinteistä.  Tilasin pariloitua vasikanleikettä sienikastikkeella ja kumppani valitsi possun jättilehtipihvin kurkkumajoneesilla.

keskiviikko 27. heinäkuuta 2011

Meetwursti-perunasalaatti

Kylmä ja raikas ateriasalaatti  valmistui tänään. Tälle salaatille sopi tuhdimpi kastike ja tarjosin sen erikseen. Kastikepohjana oli ranskankerma ja luomujogurtti, puolet ja puolet kumpaakin, joten rasvaa oli vain sopivasti.
Vaihteeksi oli mukava koota salaatti kerroksittain.  Meetwursti oli Snellmannin ja siinä ei ole natriumglutamaattia.

Meetvursti-perunasalaatti

6 keskikokoista perunaa keitettynä ja kuutioituna
2 pienehköä porkkanaa keitettynä ja  lantteina
1 pieni punasipuli
130 g  (1pkt) meetwurstia
1 maustekurkku
pala tuoretta kurkkua
pehmeän rapeaa friseesalaattia
1 tomaatti viipaleina
Kastike
3/4 dl ranskankermaa
3/4 dl luomujogurttia (maustamaton)
ripaus ruususuolaa ja sokeria
rouhaisu mustapippuria
2-3 tl paprikajauhetta
Kuori ja kuutioi perunat, pese porkkanat ja leikkaa lanteiksi. Keitä juurekset kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Anna jäähtyä.
Hienonna punasipuli. Kuutioi maustekurkku.  Pese kurkku, halkaise ja poista siemenet. Kuutioi kurkku.
Suikaloi meetwursti.  Huuhtele salaatti ja revi sopiviksi paloiksi.
Kokoa salaatti kerroksittain, perunaa, porkkanaa, sipulia, meetwurstia, herkkukurkkua, salaattia, kurkkua. Toista sama.
Sekoita kastikkeen ainekset tasaiseksi. Tarjoa kastike erikseen.
Lisää salaatin pinnalle tomaattiviipaleet

tiistai 26. heinäkuuta 2011

Mustikkamuffinit

Tämä klassinen muffini on täydellinen alku päivälle. Seuraksi sopii kupillinen kahvia tai vahvaa teetä.
Näin aloittavat The Hummingbird Bakeryn leipurit  Leivonnaisia herkkusuille-kirjassaan  mustikkamuffinien reseptinsä.
Innostuin leipomaan näitä muffineja heti kirjan saatuani. Minulla ei ollut tarpeellisia paperivuokia, mutta rohkenin kypsentää muffinit ilman niitä silikonivuoassa. Hyvin sekin onnistui. Tein puolikkaan annoksen ja  muffineja tuli 10 kpl, siis hieman pienempiä kuin koko ohjeen mukaan tehty 12 kpl. Hyviä olivat. Niin ja meillä katetaan muffinit illalla kahvipöytään eikä aamulla.

Mustikkamuffinit 12 kpl

360g /51/2 dl vehnäjauhoja
370g/4,4 dl sokeria
1 tl suolaa
1 1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl ruokasoodaa
3 3/4 dl piimää
1 kananmuna
1 tl vaniljasokeria tai 1/2 tl vanilja-aromia
70 g suolatonta voita sulatettuna
250 g/3 1/2 dl mustikoita
Mittaa jauhot, sokeri, suola, leivinjauhe ja sooda monitoimikoneeseen (tai käytä sähkövatkainta) ja vatkaa hiljaisella nopeudella sekaisin.
Sekoita kannussa keskenään piimä, muna ja vaniljasokeri (-aromi). Kaada seos hitaasti jauhojen joukkoon ja vatkaa ainekset sekaisin.
Kaada mukaan voisula ja vatkaa, kunnes se on juuri ja juuri sekoittunut muihin aineksiin. Käännä sitten koneen teho suuremmalle ja vatkaa taikina tasaiseksi ja sileäksi.
Sekoita lopuksi puukauhalla varovasti joukkoon mustikat, niin että ne leviävät tasaisesti taikinaan.
Lusikoi taikina paperivuokiin niin, että vuokiin jää kolmannes tyhjää. Paista muffineja 170-asteessa 20-25 minuuttia tai kunnes ne ovat saaneet väriä ja tuntuvat koetettaessa kimmoisilta. Muffinin keskelle työnnettyyn tikkuun ei saa jäädä taikinaa. Anna muffinien jäähtyä hetki muffinipellillä ja siirrä ne sitten ritilän päälle jäähtymään kokonaan.

Mustikoita, vadelmia ja lättyjä
Tänään ostin laatikollisen mustikoita ja ropposellisen vadelmia. Paistoin lättyjä ja soseutin niille mustikoita ja vadelmia. Hieman sokeria mausteeksi. Nyt mustikat on pussitettu pakkaseen ja vadelmat on syöty.

maanantai 25. heinäkuuta 2011

Kukkakaalipyreellä lanttua ja porkkanaa

Olipas tänään herkullista ruokaa.  Miten yksinkertainen voikaan olla niin hyvää, ajattelin, kun popsin  tätä ateriaa.Salaisuus piilee juuri siinä yksinkertaisuudessa ja suomalaisessa maaperässä kasvaneissa kasviksissa.
Kesä on parasta aikaa syödä kasviksia ja salaatteja, niiden lisäksi voi hyvällä omatunnolla maistella joskus makkaraakin. Tosin tänään ei maisteltu makkaraa.
Posti kantoi  kotiin  Leivonnaisia herkkusuille-kirjan. Kiirehdin heti leipomaan mustikkamuffineita. Kyllä kannatti, kahvin kera maistuivat makoisilta. Postaan huomenna muffineista.

Kukkakaalipyreellä lanttua ja porkkanaa
Höyrytin pienen kukkakaalin.  Kiehautin sen kermassa, maustoin suolalla ja musta/valkopippurilla. Soseutin tehosekoittajalla. Annostelin pyreestä pedin muille kasviksille.
Kuutioin kuoritun lantun. Pestyt porkkanat viipaloin. Keitin suolalla maustetussa vesitilkassa puolikypsiksi. 
Kuumensin voin pähkinätuoksuiseksi ja lisäsin mukaan rypsiöljyä. Kuullotin lanttukuutiot ja porkkanaviipaleet hiljakseen pannulla. Mausteeksi vain ripaus mustapippuria. Loppuvaiheessa lisäsin pannulle vielä kesäkurpitsaviipaleita. 
Lisäsin annoslautasille huuhdeltua rapeaa friseesalaattia.
Ei monimutkaista, mutta hyvää ruokaa.