torstai 7. helmikuuta 2013

Pinaatti-rucolasalaatti mozzarellan ja kananmunan kera

Salaatit ovat nopeita ja helppoja.
Valitsen salaattiainekset jää- ja ruokakaapeista kulloisenkin tarjonnan mukaan. 
En mene reseptien mukaan, vaan inspiroin.
Tänään sekoitin vain perussalaatin ja lisukkeet kerättiin 
pöydässä salaatin joukkoon. 
Jäätelö syötiin myös loppuun ja sulatin mukaan
punaisia viinimarjoja ja villivadelmia.
Sama paahdettu pähkinä-fenkolisiemensekoitus sopi
niin salaattiin kuin jälkiruokaankin.

Pinaatti-rucolasalaatti
lisänä mozzarellaa ja kananmunaa
salaatteina rucolaa, kevyesti höyrytettyä babypinaattia
silputtua kevätsipulia ja ripaus neitsytoliiviöljyä
mozzarellaa ja keitettyjä kananmunia lohkoina
kurkkua ja tomaattia viipaleina
paahdettua rouhittua pähkinää ja fenkolin siemeniä
kastike - ranskankermaa ja turkkilaista jogurttia sekoitettuna
mausteina mustapippuri, suola, sokeri, paprika  ja tuore basilika
Sekalaisista kipoista  syöjät saavat sekoittaa salaattinsa itse.

Jäätelöä marjoilla
Vaniljakermajäätelöllä on vapaasti aseteltuna
punaisia viinimarjoja, keltaisia ja punaisia villivadelmia.
paahdettua pähkinää ja fenkolinsiemeniä.

keskiviikko 6. helmikuuta 2013

Sipulinen tomaatti-paprikakeitto

Tänään kolahti postiluukusta Maku-lehti.
Siellä oli taas hyviä ohjeita. Kokeilin heti otsikon mukaista keittoa.
En todellakaan pettynyt. Keitot ovat saaneet meillä joka viikkoisen paikkansa
Valmistan niitä pari kertaa viikossa, joten uudet tuttavuudet ovat tervetulleita.

Sipulinen tomaatti-paprikakeitto
(4 alkuruoka-annosta tai 2-3 pääruoka-annosta)
1 isohko punainen paprika
1 pieni keltasipuli
pala purjon valkoista vartta
2 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
1 prk (500g) paseerattua tomaattia
3 dl vettä + 1 kasvisfondipala
2 rkl tuoretta basilikaa / käytin persiljaa
ripaus mustapippurirouhetta
hieman sokeria
100 g koskenlaskijajuustoa tai tuorejuustoa
Suolakurkkusalsa
1 suolakurkku hienonnettuna
1/2 keltasipulia hienonnettuna
1 rkl juoksevaa hunajaa

Halkaise ja huuhtele paprika. Poista siemenet ja kanta.
Leikkaa paprika pieniksi kuutioiksi.
Kuori sipuli ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi.
Halkaise, huuhtele ja hienonna purjo. Hienonna valkosipulinkynnet.
Kuullota paprikaa ja sipuleita öljyssä kattilan pohjalla muutaman minuutin ajan.
Lisää joukkoon paseerattu tomaatti ja kasvisliemi.
Anna keiton hautua 10 minuuttia.
Valmista salsa, yhdistä ainekset.
Mausta keitto persiljalla tai basilikalla ja mustapippurilla.
Ripauta keittoon hieman sokeria (oma lisäykseni)
Liota joukkoon koskenlaskija paloina tai tuorejuusto.
Kuumenna keitto, älä enää keitä.
Nostele annoksille salsaa. 

tiistai 5. helmikuuta 2013

Haudutettua lammasta - Kesäkurpitsapihvit

Possunliha on meillä nyt katkolla, ainakin toistaiseksi.
Ilostuin suuresti, kun löysin lähilampolan lampaanlihaa 
kaupan hyllystä. Kyseessä oli paistipala luineen päivineen.
Tämä liha on kypsytettävä pitkään hauduttaen, joten käytin
hauduttamiseen taginepataa ja hyvää tuli.
Suomalaista voimaruokaa-kirjasta  lainasin kesäkurpitsaohjeen 
ja paistoin kesäkurpitsapihvit. Kannattaa kokeilla, pikkupihvit 
olivat rapeita ja mehukkaita.

Haudutettua lammasta
600 g lampaan paistia luineen
2 pientä sipulia lohkoina
3 valkosipulinkynttä murskattuna
voita lihan ruskistamiseen
suolaa, mustapippuria, rakuunaa, kanelia
4 dl kasvislientä (luomua)
1 rkl hunajaa
Ota liha huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen valmistamista
Poista kalvot . Ruskista liha voissa  molemmin puolin,
 nosta pataan ja mausta.
Lisää pannulle voita hieman ja kuullota sipulit.
Kaada sipulit pataan.
Mausta  Kaada kasvisliemi pannulle ja anna kiehahtaa.
Kaada kasvisliemi pataan. Purista mukaan hunaja.
Laita kansi padan päälle. Hauduta miedolla lämmöllä kolme tuntia
tai kunnes liha on täysin mureaa. Pilko liha.
Siivilöi  liemi kattilaan. Sekoita 2 rkl maizenaa kermaan ja suurusta liemi.
Nosta lihapalat kastikkeeseen. 

Kesäkurpitsapihvit
1 kesäkurpitsa 
ruususuolaa
1 dl  (hiivaleipä)vehnäjauhoja
1/2 tl valkopippuria
2 kananmunaa
paistamiseen: kylmäpuristettua rypsiöljyä
(koristeluun yrttejä ja kehäkukkia)
Leikkaa kesäkurpitsat noin sentin paksuisiksi viipaleiksi,
 ripottele viipaleille suolaa. Nostele viipaleet muutaman viipaleen
muodostamiksi pinoiksi ja anna viipaleiden seistä hetki.
Pyyhi viipaleista erittynyt neste talouspaperilla.
Sekoita vehnäjauhoihin valkopippuri ja kierittele viipaleet jauhoissa.
Sekoita kananmunien rakenne rikki.
Kasta kesäkurpitsaviipaleet kananmunassa ja vielä uudelleen vehnäjauhoissa.
Kuumenna rypsiöljy paistinpannussa ja paista kesäkurpitsapihvit
pienissä erissä kullankeltaisiksi.
Koristele (nyt tällä kertaa en koristellut)

maanantai 4. helmikuuta 2013

Lohifilepihvi ja punajuuririisisalaatti - Vatkattu puolukkapuuro

Pitkästä aikaa söimme lohta.
Valmistin sen parhaalla tavalla, yksinkertaisesti ruususuolassa
pannulla paistaen. Olipa se todella hyvää.
Lisuke, punajuuririisisalaatti, täydensi  aterian.
 Kapriksilla  maustettu jogurtti-ranskankermakastike
sopi mainiosti sekä lohelle että salaatille.
Koska puolukoita on pakasteessa jälkiruoaksi sopi
keittää, ikuinen klassikko, vatkattu puolukkapuuro.

Lohifilepihvi

Leikkaa nahallisesta merilohifileestä noin 5 cm leveät pihvit.
Mausta ruususuolalla ja rouhitulla mustapippurilla.
Kuumenna pannu ja levitä sille hienoa ruususuolaa kauttaaltaan.
Paista lohifileet joka puolelta kuumalla pannulla.
Käännä kukin sivu vuorollaan. Yhteensä paistoaika noin 10-12 minuuttia.

Punajuuririisisalaatti ja kastike
3 isoa punajuurta keitettynä, kuorittuna  ja suikaloituna
2 omenaa kuorittuna ja kuutioina
2 dl pitkäjyväriisiä + suolaa
Keitä riisi suolalla maustetussa vedessä. Huuhtele kylmällä vedellä ja valuta.
Sekoita keskenään suikaloitu punajuuri, omenakuutiot ja riisi.
Ripottele salaatille persiljaa.
Sekoita kastike
1 dl turkkilaista maustamatonta jogurttia
4 rkl ranskankermaa
rouhittua mustapippuria
1 rkl kuivattua persiljaa
1 rkl hienonnettua kaprista
ripaus sokeria ja suolaa

Vatkattu puolukkapuuro
1 dl vettä, 4 dl pakastepuolukoita
2 dl sokeria ja 1 1/2 dl mannasuurimoita
Keitä puolukoita 10 minuuttia vedessä. Siivilöi kuoret pois.
(Syömme kuorisoseen aamiaisella)
Sekoita joukkoon sokeri. Vispilöi mukaan mannasuurimot.
Keitä sekoittaen noin 10 minuuttia.
Anna jäähtyä ja vatkaa vatkaimella vaalean kuohkeaksi.
Tarjoa löysäksi vatkatun kermavaahdon kera.

sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Wieninleike - Jäätelöä marjoilla

Valmistin wieninleikkeen perinteisellä tavalla leivitysten
jälkeen uppopaistaen. Käytin rypsiöljyä, joten eipä
tullut huono omatunto, onhan sitä hyväksi kiitelty asiantuntijoiden suulla.
Wikipedia kertoo rypsiöljystä näin; 
Rypsiöljy on puristamalla rypsin siemenistä saatavaa öljyä. Rypsiöljy on erityisesti ruokaöljy, 
mutta 1990-luvulta alkaen sitä on käytetty yleisesti myös voiteluöljynä.
Rypsiöljy on lämminpuristettu tai kylmäpuristettu.
Ruokaöljynä rypsiöljy sisältää runsaasti terveydelle välttämättömiä pehmeitä,
 kerta- ja monityydyttymättömiä rasvoja, mutta vähän kovaa tyydyttynyttä rasvaa.
 Siinä on omegaq6- ja omega-3 -rasvahappoja ja E-vitamiinia,
 ja sitä pidetään verisuonille terveellisenä. 
Rypsin siementen öljypitoisuus on noin 40 prosenttia ja valkuaispitoisuus noin 20 prosenttia. 
Tumma, voimakkaanmakuinen raakarypsiöljy puhdistetaan, 
jolloin sen maku miedontuu ja säilyvyys paranee, kun siitä poistetaan helposti pilaantuvat 
vapaat rasvahapot. Samalla poistetaan vieraat haju- ja makuaineet ja  väri kirkastetaan. 
Valkuaispitoinen  puristusjäte käytetään eläinten rehuksi.

Wieninleike  uunikasviksilla

Valmiiksi naudan ulkofileestä leikatut pihvit
mausta - ruususuola ja rouhittu mustapippuri
leivitä - ensin vehnäjauhoissa
kasta - munamaitoseokseen
leivitä - korppujauhoissa
uppopaista - 170-asteisessa rypsiöljyssä  molemmilta puolin 2 minuuttia
Nosta uunivuokaan, pidä lämpiminä miedossa uunin lämmössä.
Uunikasvikset
Mausta - oliiviöljy, hunaja, mustapippuri, suola, paprikaseoksessa
palsternakka-, porkkana- ja juurisellerisoirot.
Nosta uunivuokaan ja lisää mukaan kukkakaalikukinnot
ja ripottele kukkakaalille ruususuolaa ja voinokareita.
Kypsennä 200-asteessa kiertoilmauunissa noin 15 minuuttia.

Jäätelöä marjoilla
Jälkiruoka oli kaikessa yksinkertaisuudessaan vain niin hyvää,
että lisäänpä senkin tähän.
Vaniljakermajäätelöllä on kotimaisia itsepoimittuja marjoja,
vadelmia, mustikoita ja makeuttamassa kastikkeen ominaisuudessa
itsepoimituista marja-aronioista keittämääni hyytelöä.
Tämä marjakimara on todella hyvä setti ja sopii jäätelölle.

lauantai 2. helmikuuta 2013

Vaniljapannacotta hedelmäkompotilla

Eilen innostuin tekemään jälkiruokaa. Jääkaapissa ei ollut
rasvaisia mahdollisuuksia. Vajaa desin verran oli kuohukermaa.
Siitä lähdin liikkeelle, kun oli vielä rasvatonta maitoa.
Hedelmiä ja marjoja löytyi yllin kyllin 
Eilen aloitin pannacotalla ja jätin sen yöksi hyytymään.
Tänään jatkoin kompotilla ja päivällisen jälkiruokana 
söimme pannacottaa ja kompottia, lisäsin mukaan vielä mustikoita.
Raikas, kevyt ja maistuva lopputulos.

Vaniljapannacotta hedelmäkompotilla 2:lle

2 dl rasvatonta maitoa
3/4 dl kuohukermaa
1 rkl sokeria
1/2 vaniljatankoa
3 liivatelehteä
Kiehauta maito, kerma ja vaniljasiemenet, -tanko ja sokeri.
Poista vaniljatanko. Liota liivatteita kylmässä vedessä muutama minuutti.
Purista vesi pois ja liota liivatteet kuumaan maitoon.
Kaada seos pieniin annosvuokiin. Jätä pannacotat hyytymään 
jääkaappiin yön yli tai vähintään neljäksi tunniksi.
Kompotti
2 omenaa kuorittuina ja siemenkota poistettuna
1 päärynä kuorittuna
2 rkl sokeria
4 rkl vettä
ripaus kanelia
mustikoita annokselle
Leikkaa omenat ja päärynä kuutioiksi.
Kiehauta sokeri ja vesi. Lisää omenakuutiot ja ripaus kanelia.
Keitä omenapaloja 3 minuuttia.
 Päärynä oli sen verran pehmeä, että lisäsin sen kompottiin keittämisen jälkeen.
Kumoa pannacotat lautaselle ja levitä hedelmäkompotti ympärille.
Nostele lopuksi mukaan mustikoita.

perjantai 1. helmikuuta 2013

Sienirisotto

Pakasteessa oli viimeinen pussi kangasrouskuja.
Sain siskoltani syksyllä muutaman pussin, kaikissa sopiva annoskoko
ja valmiiksi ryöpättyjä sekä silputtuja.
Päätin tehdä risoton, mutta kaapissa oli vain lisäke- ja jasmineriisiä.
Risoton tein lisäkeriisistä eli puuroriisistä,  mutta en seisonut 
perinteisen risotontekijän tavoin lieden ääressä lientä lisäten ja hämmentäen.
Tästä tuli aivan hyvää, kun en antanut riisin kypsyä läpi- eli ylikypsäksi. 

Sienirisotto kangasrouskuista

2 1/2 dl lisäkeriisiä tai pitkäjyväriisiä
5 1/2 dl kasvislientä
1 sipuli silputtuna
n 3 dl  kangasrouskuja kuutioina, sulaneita ja valutettuja
2 rkl voita
ruususuolaa ja rouhittua mustapippuria
1 dl kuohukermaa
annoksen päälle juustoraastetta, hienonnettua persiljaa
Laita riisit kiehumaan kasvisliemeen, Saavat kiehua hiljakseen kannen alla.
Sulata voi paahteiseksi. Kuullota sipulia hetki ja lisää sienikuutiot.
Kuullota sekoittaen kunnes neste on haihtunut. Mausta ja siirrä odottamaan.
Kun riisit ovat melkein kypsiä, valuta imeytymätön kasvisliemi
lähes kokonaan pois. Lisää sipulisilppu ja sienet sekoittaen. Tarkista maku.
Lisää kerma ja sekoita risottoa hetken aikaa.
Raasta juustoa annoksille  ja lisää persiljaa.