keskiviikko 26. elokuuta 2009

Kyssäkaali-perunakeitto

Tuo kyssäkaali-nimitys kuulostaa hieman köppäisen kömpelöltä jopa rumalta. Itse juurikas on hyvää, miedonmakuista ja keiton raaka-aineeksi sopivaa. Nimi saattaa herättää ennakkoluuloja. Ellette ole vielä koskaan maistaneet kyssäkaalta, nyt on sopiva hetki. Juurikas on vastakerätyn tuore tähän aikaan. Kyssäkaalesta voi valmistaa muutakin kuin keittoa, esimerkiksi kyssäkaalivuokaa tai -pihvejä. Tämä keitto on pehmeää ja samettista.

Kyssäkaali-perunakeitto

1 kokonainen kyssäkaali
2 keskikokoista perunaa
1 sipuli
1 iso valkosipulinkynsi
8 dl kasvislientä
2 dl kermaa ja ruokakermaa
voita
suolaa, mustapippuria

Kuori ja pilko tasakokoisiksi paloiksi sekä kyssäkaali että perunat. Kuori ja pilko sipuli ja valkosipuli. Sulata kasarin pohjalla n 20 g voita. Kuullota juureksia ja sipuleita siinä 5 minuuttia.
Lisää kasvisliemi ja kypsennä, kunnes juurekset ovat pehmeitä. Soseuta. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Lisää joukkoon ruokakermaa (5%) 1,5 dl ja kermaa 0,5 dl. Anna kiehahtaa.

Jälkkäriksi uunissa kypsennettyjä omenalohkoja, mausteena kanelia, intiaanisokeria, hunajaa ja vaniljasokeria. Päälle ripottelin punaisia viinimarjoja. Lopuksi vielä vaniljakastiketta.

2 kommenttia:

  1. Kyssäkaali on minulle täysin tuntematon suuruus; piti ihan piipahtaa Kotimaiset Kasvikset ry:n sivuilla tarkistamassa, minkälainen rehu on kyseessä. Nimi ei tosiaan ole kaunis, mutta vaikuttaa kokeilemisen arvoiselta tuttavuudelta. Kiitos siis vinkistä, Arleena - jälleen kerran. : )

    Kohta koittaakin taas se aika vuodesta, jolloin rupeaa tekemään mieli höyryävän kuumaa keittoa...

    VastaaPoista
  2. Canelia,
    Meillä keittoja syödään jo näin loppukesälläkin. Kerran viikossa olisi tavoite.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.