sunnuntai 6. heinäkuuta 2008

Sienirisotto ja salaatti vihreistä

Risottoja valmistetaan meillä säännöllisin väliajoin, ne kuuluvat suosikkiruokiin. Sienet sopivat hyvin risottoon. Ruokakaupoissa ja torilla on tarjolla aina tuoreita herkkusieniä. Kun metsästä löytyy luonnon kasvattamia sieniä, ne ovat tietysti aromikkaampia kuin kasvattamon sienet. Ennen risottoa on alkuruokana sopivan ruokaisa salaatti, jossa kaikki raaka-aineet ovat vihreitä. Onhan sinihomejuustossakin vihreää. Näin syntyi Salaatti vihreistä sinihomejuustolla.

Rapeaa keräsalaattia, revi salaatti laakealle vadille
Kurkkua, kuori kurkku ja leikkaa pituussuunnassa halki. Poista lusikalla siemenet ja viipaloi ja aseta viipaleet salaatinlehdille
Kesäsipulin varsia, leikkaa saksilla varret silpuksi ja ripottele salaattiin
Sinihomejuustoa, murustele makusi mukaan juustoa salaatin uumeniin
Kivettömiä vihreitä oliiveja, halkaise oliivit ja ripottele salaatin päälle
Lopuksi hiukan yrttisuolaa. Salaatti ei tarvitse kastiketta, juusto tuo sopivan mehukkuuden vihreille aineksille.

Salaatin jälkeen maistuu täyteläinen sienirisotto.

3 dl pitkäjyväistä riisiä
2-3 kesäsipulia silputtuna
1 dl valkoviiniä
7 dl kanalientä, lisää liemikuutiot kiehuvaan veteen
voita, tarvittaessa Gourmet-suolaa
2 rkl ranskankermaa
250 g herkkusieniä viipaloituna
ripaus voita ja yrttisuolaa
Kuullota sipulisilppu voissa, lisää riisit ja kuullota hetki. Lisää valkoviini ja pyörittele, kunnes neste on imeytynyt. Lisää kanalientä 2 dl kerrallaan ja sekoita. Kun neste on imeytynyt lisää nestettä, toista tämä kunnes olet lisännyt kaiken nesteen. Kun riisi on kypsää lisää joukkoon 2 rkl ranskankermaa, sekoita ja tarkista maku. Luultavasti suolaa ei tarvita.
Risoton kypsymisen aikana paista viipaloidut herkkusienet voissa senverran, että neste haihtuu, mausta yrttisuolalla. Lisää sienet valmiin risoton joukkoon kevyesti sekoittaen. Nauti.

Salaatti oli mehukasta ja ruokaisaa, se sopi hyvin alkuruuaksi ennen risottoa. Risotto oli pehmeää, sienten maku erottui hyvin. Käytin ranskankermaa, koska sitä oli vajaa purkillinen eilisestä. Sen asemasta sopii myös voinokare.

2 kommenttia:

  1. Pitääkin tehdä sienirisottoa pitkästä aikaa. Tuolla tavalla meillä "kotona Italiassakin" risotto tehdään, tosin arborio-riisistä, mutta juuri noin, kun sen nesteen imeyttää ja pannua vahtii vieressä, risotosta ei tule koskaan kuivaa. :)

    Krisu

    VastaaPoista
  2. Kyllä se italaialainen ruoka on vain hyvää, mutta suomalaiseksi muuttuneena.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.