perjantai 15. kesäkuuta 2012

Yrttejä ja ruokia viikon varrelta

Mitä löytyy tällä hetkellä keittiöni ikkunalaudalta. Siitä kerron muutaman sanasen. Ensin totean, että omaa ruukkuviljelmää en ole saanut aikaiseksi. Vanhassa lasissa on meiramia ja timjamia, Kosta Bodan sinisessä lasissa on rehevää persiljaa. Sain nämä yrtit tuliaiskimppuna. Niistä on napsittu erilaisiin ruokiin, mutta vielä riittää muutaman päivän.
Samaan tuliaiskimppuun kuuluivat myös lipstikka ja ruohosipuli, jossa on kukkanuput. Nekin voi käyttää salaateissa.
Melkein loppuvaiheessa olevat ruohosipuli ja  magnoldi sinnittelevät viimeisiään. Löytyy vielä jokunen freesi lehti ja varsi näistäkin.
Tyhjää on taas kolmen lasin verran. Basilika, rosmariini ja sitruunamelissa sopisivat tälle ikkunalaudalle. 
Nurkassa rehottaa ilmanpuhdistaja eli rönsylilja.  Mariskoolissa on kanelitankoja.
Sitten ruokaa. Keskiviikkona kävin ostamassa torilta sieviläistä perinnejuustokeittoa, jonka nimi on Punainen hera. Tätä juustokeittoa haudutetaan Pohjois-Pohjanmaalla Kalajoelta ylöspäin.  Asun Keski-Pohjanmaalla, jossa perinteinen juustokeitto taas  keitetään possun/naudanlihaliemeen. Lihakuutiot ovat leipäjuuston kanssa mukana keitossa. Keitto on erittäin hyvää. Jossain vaiheessa valmistan tätä keittoa ja postaan sen tänne. Mummoni keitti lapsuudessani riisutumpaa versiota. Juustokeittoon ei tullut lihaa, vaan maitoa ja leipäjuustoa.   
Tässä salaatissa on keräsalaattia eli salanovaa, kurkkua, kevätsipulia, päärynää ja kuivattua luumua. Kastikkeena kermaviilikastike erikseen tarjottuna.
Tällä viikolla tein broileripihvejä sen verran runsaasti, että niitä syötiin parina päivänä. Uudelleen lämmitettyjen pihvien seuraksi tein lämpimän varhaiskaali-porkkanasalaatin  mukana on myös sipulia.
Tänään syötiin loput nieriästä salaatin ja keitetyn parsan kera. Kastike smetanaa, ruohosipulia ja paprikaa. 
 

4 kommenttia:

  1. Yrtit ovat ihania ja kauniita kuvissasi! Alin salaatti houkuttelee...

    VastaaPoista
  2. Tuo yrtti-idea onkin hyvä keksintö. Minulla tahtoo nuutua ennenaikojaan, kun yhdellä henkilöllä ei hirveästi ole kokkailua, niin vesisäilö yrttipuskalle onkin hyvä juttu! Otan idean heti tänään käyttöön. Kiitos ideasta!
    Keitot ovat kevyitä ja salaatit. Niitä tässä pitäisi suosia minunkin enemmän, mutta nyt on jäänyt kontrolli vähemmälle ..ja sen huomaa :-0 Aterian kuittailu voileivällä ei taida olla hyvä juttu?

    VastaaPoista
  3. Hei, minä laiska viljelijä olen tökkässyt kaupan yrtit multaan sellaisenaan. Siis ensin tietysti syömme isoimmat osat ja loppu sit multaan. Mökillä maahan ja kotona tarvittaessa lasivitriiniin (minimini kasvihuone).
    Viime kesänä vertasin onko parempi leikata musta kasvatusruukku pois vai ei. Yhtä hyvin ja todellakin hyvin kasvoivat ruukun kanssa ja ilman. Lehtipersiljaa suosittelen, tosi terveellistä ja hyvää leivän päälläkin. Ymmärtääkseni siinä on enemmän vitamiineja kuin tavallisessa.
    Tuo kuvassa oleva mangoldi näyttää mielestäni viinisuolaheinältä. Ihan mielettömän hyvää! Sekin kasvaa vauhdikkaasti. Siitä saa hyvän salaatin mm. vesimeloonin kanssa,nam.

    VastaaPoista
  4. Yaelian,
    Kiitos. Salaatit ovat aina hyviä.

    Anna,
    Tuo vesilasi on pikkumäärälle sopivan kätevä. Ei siis pitkäaikaiseen tarpeeseen.

    Viivi,
    Olen kasvattanut enne yrttejä mullassa ja olen kasvattanut kaupan yrttejä uudelleen. Olen vähän laiska hoitaja, joten nyt ei ole ollut viitseliäisyyttä kasvatukseen. Lyhytaikaiseksi ratkaisuksi vesilasi on ollut hyvä, siis muutama päivä.
    Kiitos, että oikaisit mangoldin oikeaksi viinisuolaheinäksi. Ja kiitos salaattiohjeesta.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.