maanantai 6. joulukuuta 2010

Sillikaviaari- ja hirvipaistipaahtoleipiä, Kermainen täytekakku

Tänään itsenäisyyspäivän iltana syömme television ääressä voileipiä. Elovenan ruis-kaura ja vehnä-kaura luomupaahtopalat ovat sopivia  sillikaviaarille ja hirvenpaistille. Myös muutkin päällysteet käyvät, mutta meillä sattui olevan näitä juuri sopivasti jääkaapissa lauantailta. Paahtopalakiekot ovat luomua ja lisäaineettomia sekä säilöntäaineettomia.  Sillikaviaarin ohje on Ruokatorstain Joulu-kirjasta.

Sillikaviaari
2 matjessillifilettä
2 munaa
1 punasipuli
(4tl tilliä hienonnettuna) jätin tämän pois
200 g smetanaa  tai ranskankermaa tai kermaviiliä
1 rkl sinappia
(3 rkl kapriksia)
Keitä kananmunat koviksi ja hienonna ne. Tarkista sillifileen maku. Jos se on liian suolaista, liota suola pois. Kuivaa sillifileet hyvin ja leikkaa ne pieniksi kuutioiksi.
Hienonna punasipuli. Muista terävä veitsi, jotta sipulista ei tule kitkerää. (Hienonna tilli). Kaada smetana kulhoon. Käytin puolet kermaviiliä ja puolet smetanaa.  Lisää seokseen sinappi, sipuli, tilli, munat ja lopuksi sillikuutiot. Sekoita tahnaksi. Tarjoa alkupalapöydässä esimerkiksi keitettyjen perunoiden, mallas- tai ruisleivän kera.
Tämä köyhänmiehen kaviaari, kuten sitä nimitin, sai erikinomaisena kehuja.lauantain alkuruokapöydässä.
Nyt tarjosin sillikaviaarileipiä. Edelleen erinomaista leivän päällä. Paahtopalat, joita nyt käytin, on paahdettava rapeiksi. Siten ne maistuvat parhaimmilta. 

Hirvipaistileivät

Suosiota niittäneen hirvipaistin loppuviipaleet riittivät muutamalle ruis-kauraleivälle. Samoin paahdoin ne rapeiksi. Rapealle leivälle on hyvä sipaista levitettä se mehustaa leivän. Sitten salaatinlehtieä ja päälle paistiviipaleet.
 
Mango-mansikkatäytekakku

Olen aikaisemminkin jo kertonut, että en ole mikään tarkka täytekakkujen viilaaja. Teen täytekakut rennolla kädellä periaatteella maku on tärkein. Rohkenen kuitenkin postaamaan tähän tämän viikonlopun kahvipöytäkakun.
Täytekakkupohja on 4-munan perinteinen sokerikakkupohja. Kostutin kakun säilykepurkin mangomehulla. Kakkuun käytin noin 2,5 dl mehua. Väliin soseutin purkkimangoa ja pakastemansikoita. Lisäsin marja- ja hedelmätäytteiden päälle valkosuklaa-limerahkapurkillisen notkistettuna samalla määrällä  kermavaahtoa. 
Kuorrutus oli vaniljasokerilla makeutettua kermavaahtoa. Koristelu tumpelolle sopivaa eli nonpparelleja ja pihlajamarjakarkkeja. Kakku ei ollut liian imelänmakea, sopivan raikas. Suosittelen täyteyhdistelmänä mango-mansikkaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi.