sunnuntai 5. joulukuuta 2010

Jauhelihamureke ja juustoperunavuoka, Jäätelömarenkiherkku

Jauheliharuokia tulee laitettua aika usein. Tänäänkin valmistin murekkeen naudanpaistijauhelihasta. Tein sen kuitenkin hieman uudella tavalla. Käytin perunaa korppujauhojen asemasta, maustaminen oli se perinteinen jauhelihaan käyttämäni tapa, paljon maustepippuria. Maustepippuri on vaan niin loistavan sopivaa jauheliharuokiin. Koska minulla oli eilisestä keitettyjä perunoita sopivasti jäljellä, tein niistä juustoperunasosevuokaa. Ison salaatin tein myös, se sopii murekkeen kanssa kevyempänä vaihtoehtona pelkästään ilman perunaruokaa.
Jälkiruokana jäätelöä, marenkia, mansikoita ja suklaata.

Jauhelihamureke ja juustoperunavuoka
1 kg naudanpaistijauhelihaa
3 tl ruususuolaa
3 tl maustepippuria
2 isoa keitettyä perunaa
1 dl ruokakermaa
2 kananmunaa
4 salottisipulia
Mausta jauheliha. Soseuta perunat ja lisää joukkoon ruokakerma sekoita tasaiseksi ja lisää jauhelihaan hyvin sekoittaen. Vaivaa käsin taikina tasaiseksi. Vatkaa kevyesti kananmunat ja lisää jauhelihan joukkoon hyvin sekoittaen. Voitele uunivuoka ja muotoile vuokaan jauheliha kapeaksi suorakaidekakuksi. Kuori salottisipulit ja suikaloi ne murekkeen päälle. Kypsennä uunissa 175-asteessa noin tunti.

Juustoperunavuoka

6 dl soseutettuja perunoita
2 munaa
2 dl juustoraastetta
1 1/2 dl maitoa
ripaus timjamia, oreganoa ja valkopippuria
Sekoita perunasoseen joukkoon munat, juustoraaste, maito ja mausteet. Vatkaa tasaiseksi. Kaada voideltuun vuokaan.  Paista uunin 175-asteessa noin 45 minuuttia.

Mansikka- jäätelömarenkiherkku

Tämä jälkiruoka syntyi siitä, kun viikolla tarvitsin ruuanlaitossa vain keltuaisia, jäljelle jääneet valkuaiset vatkasin vaahdoksi sokerin kera ja kypsensin uunin miedossa lämmössä marengeiksi.
Kokosin jälkiruuan näin, kulhon pohjalle marenkia karkeaksi murustettuna, vaniljakermajäätelöä viipaleina, kerros mansikoita, marenkimurustetta, suklaata rouhittuna,  jäätelöä, mansikoita, jäätelöä, kermavaahtoa, marenkia, suklaarouhetta. Voit  toteuttaa tämän herkun kokoamisen  täysin omien mieltymystesi mukaan 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi.