maanantai 20. helmikuuta 2012

Siikakeitto

Katselin MTV:n aamun Makuja ruokaohjelmaa. Siinä kokki keitti savumuikkukeittoa, varmaan hyvää sekin. Minulle oli heti selvää, että tänään valmistan kalakeittoa ahvenista. Eipä ollut ahvenia juuri tänään kaupassa. Oli isoa siikaa fileenä ja sehän sopi minulle oikein hyvin. Siikakeitto oli yliveto, se ohitti lohikeiton kirkkaasti.  En osaa sanoa, mikä oli se niksi kalan lisäksi, joka  sai keitosta niin herkullisen. Ja vielä yksi huomio, fileestsä ei ollut ruodon ruotoa ja nahan sai helposti vedettyä pois. Käytin kasvislientä enkä kalalientä. Mielestäni kasvisliemi on tässä siikakeitossa tarpeeksi taustalla ja antaa siian maun tulla sopivasti esiin.
Sovelsin muistinvaraisesti aamullista keittoa, paras vihje sieltä oli raastettu sitruunankuori ja laakerilehdet.

Siikakeitto

1 iso siikafilee
1 sipuli
1 iso porkkana
3-4 perunaa
 8 kpl ehjiä mustapippureita
4 laakerinlehteä
voita
5 dl kasvislientä = vettä ja  fondipala
2 tl raastettua sitruunan kuorta
vajaa 1 dl kermaa
tuoretta tilliä
Silppua sipuli. Kuori ja kuutioi porkkana ja perunat.
Kuumenna voi kattilassa ja lisää mustapippurit ja laakerinlehdet kattilaan. Lisää sipulisilppu  ja kuullota pari minuuttia.
Lisää juureskuutiot pannulle ja kuullota pari minuuttia. Lisää kasvisliemi ja anna keiton kiehua hiljalleen, kunnes juurekset ovat sopivan kypsiä. Lisää raastettu sitruunan kuori.
Poista fileestä nahka ja leikkaa se sentin viipaleiksi. Lisää viipaleet keittoon ja anna niiden kypsyä muutama minuutti.
Lisää kerma keittoon ja anna kiehahtaa. Silppua pinnalle tuoretta tilliä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi.