keskiviikko 23. helmikuuta 2011

Madekeitto

Luulen, että nyt monet nyrpistävät. Madekeittoa, sehän on viime vuosisadalta eikä se ole trendikästä ja tätä päivää.
Mutta eikö nyt mennä kohti perinteitä, kohti ruohonjuuritasoa ja yksinkertaista ruokaa ja ostetaan luomua. Vältetään  moderneja ja lisäaineita kuhisevia puolivalmisteita.  Läheltä tulevat raaka-aineet ovat huippua ja aidot maut kunniassa.
Ajattelin, että talvipakkasilla pitää syödä edes kerran madekeittoa. Made tuli  Oulun seutuvilta. Keitto on yksinkertainen ja helppo valmistaa. Ruotoja ei tarvitse pelätä. Ne on helppo nyppiä kypsennyksen jälkeen pois. Pyysin kalakauppiasta nylkemään mateen valmiiksi, se nopeuttaa ruuanvalmistusta. Maksan sain mukaan, se oli pieni, mutta saatiin maistaa. Maksa on voimakkaanmakuinen, jos siitä ei pidä sen voi jättää pois.

Madekeitto
 
noin 700g pieni made nyljettynä
8 dl kylmää vettä
1 sipuli
4 perunaa
1 laakerinlehti
6-7 maustepippuria
1 tl hienoa merisuolaa
hienonnettua kevätsipulia
3 rkl voita
Leikkaa nyljetystä mateesta pää ja pyrstö. Laita ne kattilaan ja lisää vesi. Keitä miedolla lämmöllä ja kuori vaahto pois. Lisää liemeen suola, lohkottu sipuli, laakerinlehti ja maustepippurit. Keitä noin 20 minuuttia.  Laita maksa kylmään veteen ja keitä se kypsäksi erikseen.
Paloittele made noin 10 sentin paloiksi. Keitä liemessä madepaloja 5-10 minuuttia. Nosta ne liemestä ja poista kypsistä paloista ruodot  ja pilko sopivan kokoisiksi.Siivilöi liemi. Kuori perunat ja lohko ne. Lisää perunat madeliemeen ja keitä kypsiksi. Tarkista suola. Lisää nokare voita ja silputtua kevätsipulia sekä ruodottomat madepalat. Kuumenna keitto. Tarjoa ruisleivän kera.  Tarjoa maksa erikseen tai nosta keiton pinnalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi.