torstai 25. helmikuuta 2010

Samettinen lohikeitto ja tillismetana

Tämän viikon kalaruoka valmistui tänään. Ohjeen löysin jokin aika sitten Kodin Kuvalehdestä. Jo silloin lukiessani tästä keitosta, ajattelin tekeväni sitä joskus. Se kuulosti samettiselta, pehmeältä ja hienostuneelta. Sitä tämä keitto todella on. Nyt söimme sitä illallisena, mutta keitto sopii myös alkuruuaksi. Jonkun verran alkuperäistä ohjetta on muutettu.

Samettinen lohikeitto ja tillismetana

1,3 kg jauhoista perunaa
1 keltasipuli
1 ison purjon vaalea osa
30 g voita
1 l vettä
suolaa ja jauhettua valkopippuria
Lisäksi
n. 450 g nahatonta merilohta
hienoa merisuolaa
purjon vaaleaa osaa
50 g voita
Vaahdotettu tillismetana
1 prk (120g) smetanaa
vajaa ruukku tilliä, 1 tl suolaa

Kuori ja paloittele perunat. Silppua sipuli ja purjon vaalea osa. Sulata 30 g voita pannulla. Kuullota sipulisilppu ja osa purjosilpusta sekä perunalohkot. Kumoa seos kattilaan ja lisää sekaan 1 l vettä ja suolaa. Keitä kunnes perunat ovat pehmeitä. Soseuta seos. Mausta valkopippurilla. Tarkista maku. Pidä lämpimänä.
Valmista tillismetana. Vaahdota smetana ja lisää sekaan hienoksi silputtu tilli. Mausta suolalla. Nosta jääkaappiin odottamaan tarjoilua.
Sulata voinokare pannulla ja hauduta siinä purjosilpusta loput.
Leikkaa lohiviipaleesta nahka pois ja paloittele isohkoiksi paloiksi. Laita palat laakeaan uunivuokaan tai leivinpaperin päälle uunipellille. Lisää palojen päälle nokare voita ja ripottele pinnalle hienoa merisuolaa. Paahda uunin keskitasolla 200-asteessa noin 5-8 minuuttia.
Kokoa annokset. Laita paahdetut lohipalat keskelle keittolautasta. Annostele keittoa lohipalojen ympärille. Nosta haudutettua purjoa ja tillismetanaa lohipalojen päälle. Lopuksi muutama pieni tillioksa koristeeksi. Ei muuta kuin syömään.

2 kommenttia:

Kiitos kommentistasi.