Kuten tavaksi on jo tullut, lauantai on kalapäivä. Tänään ostin lohta, se on erityisesti miehen mieleen ja kyllä minäkin siitä pidän. Tänään lohi maistui taas erityisen hyvältä. Kastike sen teki ja kukkakaalimousse, joka on uusi tuttavuus. Nyt juuri kasvikset ovat parhaimmillaan, miksei niitä suosisi päivittäin. Muuten rucola salaattiin oli loistava valinta, sen maku yhdistyi hyvin kala-ateriaan.
Jälkiruuaksi tein tuoreista hedelmistä salaatin, sen postaan jossain vaiheessa.
Kukkakaalimousse
400 g kukkakaalia
150 g jauhoisia perunoita
150 g ranskankermaa
4 rkl vaaleaa mantelitahnaa (löytyy kaupan maustehyllyistä)
ruususuolaa
Huuhdo ja paloittele kukkakaali nupuiksi. Kuori ja lohko perunat pienehköiksi paloiksi. Keitä ne suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Valuta vesi pois ja soseuta esim tehosekoittajalla. Lisää ranskankerma ja sekoita tasaiseksi. Lisää mantelimassa ja anna "sulaa" joukkoon sekoittaen. Pidä mousse lämpimänä lieden alimmalla teholla.
Paistettu lohi.
Leikkaa lohi noin 5 cm:n levyisiksi viipaleiksi. Kypsennä ensin nahkapuoli alaspäin ilman rasvaa. Mausta fileet ruususuolalla, sokeriripauksella ja mustapippurilla. Käännä ja kypsennä toinen puoli. Siirrä fileet uunivuokaan ja anna jälkipypsyä kiertoilmauunin 175-asteessa noin 5 minuuttia. Valmista sillä aikaa kastike.
Chili-piparjuurikastike
Silppua pala mietoa chiliä. Sekoita 1 rkl ranskankermaa/per ruokailija ja 1 rkl Beceliä tmv/per ruokailija keskenään. Lisää 1 tl piparjuuritahnaa/per ruokailija, chilisilppu, hieman chiliä jauheena ja ripaus sokeria. Sekoita tasaiseksi.
Salaatti sisälsi rucolaa ja pehmeää pienilehtistä friseetä. Ripaukset oliiviöljyä, suolaa, sokeria. Viipaleina ja lohkottuina keltaista kesäkurpitsaa ja kirsikkatomaatteja.
lauantai 4. syyskuuta 2010
perjantai 3. syyskuuta 2010
Sieni-perunalaatikko
Torilla ei ollutkaan metsäsieniä, kanttarellia oli. Ne eivät kuitenkaan olleet juuri sitä mitä halusin. Olin ajatellut valmistaa sienipyöryköitä. Metsäsienet, kuten rouskut, haperot ja kangassienet, ovat juuri sopivia pyöryköiden valmistamiseen. En antanut periksi ja kävin läpi kaupan säilykehyllyn. Sieltä löysin Sauvon Säilykkeen sienikuutioita-purkin. Se sisälsi haapa- ja kangasrouskuja, herkkusieniä ja osterivinokkaita. Sieniruokaa siitä syntyi, vaihdoin vain valmistustapaa ja tein sieni-perunalaatikkoa. Sienet oli säilötty mietoon suolaliemeen, joten liian runsas suolaus ei ollut vienyt sienten makua. Jos poimit sienet itse metsästä, tässä on hyvä sieniruokavaihtoehto. Vastapoimitut sienet ovat parasta tähän ruokaan.
Sieni-perunalaatikko (4:lle)
2 dl kuutioituja metsäsieniä, tietysti puhdistettuja ja tarvittaessa ryöpättyjä jos käytät tuoreita sieniä
10 keskikokoista perunaa
2 sipulia
mustapippuria, ruususuolaa
1 dl ruokakermaa 10%
2,5 dl kolmenjuustonkermaa 10%
Kuori ja leikkaa perunat tikuiksi. Silppua sipulit. Valuta säilykesienet (kuutioi tuoreet sienet). Sekoita ainekset uunivuossa keskenään. Ripottele mausteet mukaan. Kaada päälle kermat. Kypsennä 175-asteessa kiertoilmauunissa noin 1 tunti. Suojaa loppuvaiheessa foliolla pinnan tummumisen estämiseksi.
Sekoitin rucola-tomaattisalaatin sieniruuan lisäkkeeksi. Minusta voimakas rucolan maku sopii hyvin tähän kokonaisuuteen.
Sieni-perunalaatikko (4:lle)
2 dl kuutioituja metsäsieniä, tietysti puhdistettuja ja tarvittaessa ryöpättyjä jos käytät tuoreita sieniä
10 keskikokoista perunaa
2 sipulia
mustapippuria, ruususuolaa
1 dl ruokakermaa 10%
2,5 dl kolmenjuustonkermaa 10%
Kuori ja leikkaa perunat tikuiksi. Silppua sipulit. Valuta säilykesienet (kuutioi tuoreet sienet). Sekoita ainekset uunivuossa keskenään. Ripottele mausteet mukaan. Kaada päälle kermat. Kypsennä 175-asteessa kiertoilmauunissa noin 1 tunti. Suojaa loppuvaiheessa foliolla pinnan tummumisen estämiseksi.
Sekoitin rucola-tomaattisalaatin sieniruuan lisäkkeeksi. Minusta voimakas rucolan maku sopii hyvin tähän kokonaisuuteen.
torstai 2. syyskuuta 2010
Kurpitsakeitto
Kauppatorin maalaisten pöydästä ostin minulle tuntemattoman valkoisen kurpitsanpalan, se näytti mehukkaalta.. Myyjän mukaan tämä kurpitsa sopii keiton raaka-aineeksi ja valmistin elämäni ensimmäisen kurpitsakeiton. Lisäsin vielä joukkoon kuorittua kesäkurpitsaa. Pehmeänmakuista keitosta tuli.
Kurpitsakeitto
n. 1 kg valkoista kurpitsaa ja pala kesäkurpitsaa
1 sipuli
voita
1/2 rkl sokeria
1/2 l kanalientä fondista
timjamia, suolaa, mustapippuria
1 dl ruokakermaa
Kuori, poista siemenet ja paloittele kurpitsat. Kuori ja silppua sipuli. Kuullota kurpitsapalat ja sipuli voissa. Lisää sokeria ja kanaliemi. Anna kiehua kypsäksi. Soseuta ja mausta timjamilla, suolalla ja mustapippurilla. Lisää ruokakerma ja kiehauta. Viipaloin keiton pinnalle retiisiä ja muutama tuore timjamioksa. Ruisleipä voimakkaan makunsa perusteella sopi keiton kanssa.
Kurpitsakeitto
n. 1 kg valkoista kurpitsaa ja pala kesäkurpitsaa
1 sipuli
voita
1/2 rkl sokeria
1/2 l kanalientä fondista
timjamia, suolaa, mustapippuria
1 dl ruokakermaa
Kuori, poista siemenet ja paloittele kurpitsat. Kuori ja silppua sipuli. Kuullota kurpitsapalat ja sipuli voissa. Lisää sokeria ja kanaliemi. Anna kiehua kypsäksi. Soseuta ja mausta timjamilla, suolalla ja mustapippurilla. Lisää ruokakerma ja kiehauta. Viipaloin keiton pinnalle retiisiä ja muutama tuore timjamioksa. Ruisleipä voimakkaan makunsa perusteella sopi keiton kanssa.
keskiviikko 1. syyskuuta 2010
Nopeaa salaattia ennen riisipuuroa
Tänään oli pitempi työpäivä. Päivällä söin kevyen lounaan vain hedelmiä. Kotiin tullessa nopeasti ruokaa. Samalla tavalla ajattelevat monet muutkin. Nopein ruoka jonka tiedän on salaatti. Se tepsi nyt, valmistin ruokaisan salaatin makkaran avulla. Makkara oli tosiaan nyt vihanneksien seurassa ikäänkuin vihanneksena. Eikä ollutkaan hullumpi idea. Kauppahallin Reiskan oma lenkkimakkara on lihaisan hyvää. Kun paistoin sen lämpimäksi pannulla, se maistui entistäkin paremmalta. Kypsensin myös haudekattilalla vaivattomasti riisipuuron. No se oli valmiina jonkun ajan päästä salaattiaterian jälkeen.
Makkarasalaatti
Lihaisa lenkkimakkara paloitellaan puolikiekoiksi ja ruskistetaan kevyesti pannulla rypsiöljytilkassa. Salaattivadille revitään roomansalaattia tai mitä kaapissa tai kauppakassissa on. Silputaan päälle kevätsipulin vartta. Suomalaista kevätsipulia ostin kaupan luomuhyllystä. Se on pakattu puhdistettuna pussiin ja pussin saa suljettua tarrakiinnityksellä, joten sipuli säilyy jääkaapissa tuoreena hyvin. Ripauta mausteiksi suolaa, sokeria ja mustapippuria ja hyvää oliiviöljyä. Kevyt sekoitus.Salaatin keskiöön kumotaan makkaraviipaleet. Lopuksi salaatille lohkotaan ja viipaloidaan tomaattia ja kurkkua. Hyvää oli maalaisleivän kanssa.
Uunissa haudutettu riisipuuro
Joitakin vuosia sitten olen ostanut haudekattilan. Siinä on kaksi osaa, uloimpaan kattilaan kaadetaan vesi ja sisäkattilaan puuroainekset. Tässä tapauksessa maito, suola ja riisit. Kansi päälle ja uuniin 200-asteeseen hautumaan. Puuro kypsyy kuin itsekseen. Ei tarvitse seisoa hämmentämässä, eikä pala pohjaan. Puurosta tulee mehukkaampi kuin uunivuoassa kannettomana kypsentäen. Vesihöyryllä on myös osuutensa lopputulokseen..Puurohan tulikin jo kehuttua, hyvää oli.
Makkarasalaatti
Lihaisa lenkkimakkara paloitellaan puolikiekoiksi ja ruskistetaan kevyesti pannulla rypsiöljytilkassa. Salaattivadille revitään roomansalaattia tai mitä kaapissa tai kauppakassissa on. Silputaan päälle kevätsipulin vartta. Suomalaista kevätsipulia ostin kaupan luomuhyllystä. Se on pakattu puhdistettuna pussiin ja pussin saa suljettua tarrakiinnityksellä, joten sipuli säilyy jääkaapissa tuoreena hyvin. Ripauta mausteiksi suolaa, sokeria ja mustapippuria ja hyvää oliiviöljyä. Kevyt sekoitus.Salaatin keskiöön kumotaan makkaraviipaleet. Lopuksi salaatille lohkotaan ja viipaloidaan tomaattia ja kurkkua. Hyvää oli maalaisleivän kanssa.
Uunissa haudutettu riisipuuro
Joitakin vuosia sitten olen ostanut haudekattilan. Siinä on kaksi osaa, uloimpaan kattilaan kaadetaan vesi ja sisäkattilaan puuroainekset. Tässä tapauksessa maito, suola ja riisit. Kansi päälle ja uuniin 200-asteeseen hautumaan. Puuro kypsyy kuin itsekseen. Ei tarvitse seisoa hämmentämässä, eikä pala pohjaan. Puurosta tulee mehukkaampi kuin uunivuoassa kannettomana kypsentäen. Vesihöyryllä on myös osuutensa lopputulokseen..Puurohan tulikin jo kehuttua, hyvää oli.
tiistai 31. elokuuta 2010
Tiramisu nopeasti
Sunnuntaina jälkiruokana oli tiramisua, joka oli nopea ja helppo valmistaa. Vaikka tämä syntyy pikaisesti, on siinä kaikki tyypilliset tiramisun raaka-aineet melkein. Kissankieliä en löytänyt kaupasta ja tyydyin kaurakekseihin. Käytin kahvina vahvaa espressoa, koska kahvi saa maistua mascarponejuuston joukosta selvästi. Kananmunaa en käyttänyt, koska en pidä raa´asta kananmunasta. Vaikka se vispataan juuston joukkoon. Korvasin sen vaniljakastikkeella. Maistuihan tämä tiramisu jopa liiankin hyvin.
Tiramisu (4:lle)
225 g mascarponejuustoa
n 1 1/2 dl vaniljakastiketta (flora)
4 rkl tomusokeria
4 rkl espressokahvia
8 kaurakeksiä
8 rkl tummaa suklaata raastettuna
Laita juusto kulhoon, lisää joukkoon vaniljakastike ja tomusokeri. Vatkaa tasaiseksi. Lusikoi puolet seoksesta neljään korkeaan lasiin. Murustele kaurakeksit ja kaada kahvi sekoittaen seokseen. Lusikoi keksiseos laseihin. Lusikoi loput juustoseoksesta keksimurusteen päälle. Raasta suklaa ja lisää annosten pinnalle. Lisäsin myös muutaman isomman suklaapalan murusteen joukkoon.
Tiramisu (4:lle)
225 g mascarponejuustoa
n 1 1/2 dl vaniljakastiketta (flora)
4 rkl tomusokeria
4 rkl espressokahvia
8 kaurakeksiä
8 rkl tummaa suklaata raastettuna
Laita juusto kulhoon, lisää joukkoon vaniljakastike ja tomusokeri. Vatkaa tasaiseksi. Lusikoi puolet seoksesta neljään korkeaan lasiin. Murustele kaurakeksit ja kaada kahvi sekoittaen seokseen. Lusikoi keksiseos laseihin. Lusikoi loput juustoseoksesta keksimurusteen päälle. Raasta suklaa ja lisää annosten pinnalle. Lisäsin myös muutaman isomman suklaapalan murusteen joukkoon.
maanantai 30. elokuuta 2010
Hunajaisen omenaista rieskaleipää
Helppo päivä tänään keittiössä. Tuunasin eilisen tomaattikastikkeen tomaattikeitoksi. Leipä oli loppu, mutta en vaivautunut kauppaan koska muita hankintoja ei ollut tarve tehdä. Selailin Myllyn Paras-sivuja ja etsin juuri minulle sopivia sämpylä/ leipäohjeita . Löytyikin Arja Savelan ohje Hunaja-omenaleipäset ilman kuvaa. Päättelin tekotavasta ja raaka-aineista, että jotain helposti leivottavaa littanaa olisi tulossa. Kermaviiliä ei ollut enkä luomujogurttia halunut tähän käyttää, koska minulla oli rasvatonta piimää. Eikä tattarisuurimoita ollut, mutta oli ohrasuurimoita. Tästä se sitten lähti ja vaivattoman nopeasti rieskaleipä syntyi.
Hunajaisen omenaista rieskaleipää
3 dl piimää
6 g kuivahiivaa
1 tl suolaa
2 rkl hunajaa
2 dl omenaraastetta
2 dl tattarijauhoja
2 dl ohrasuurimoita
2 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
50 g juoksevaa oivariinia tmv
Sekoita kuivahiiva jauhoihin. Lämmitä neste 42-asteeseen, tässä tapauksessa piimä. Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin hiivaa 25 g (mutta sitä ei minulla ollut). Lisää jauhot ja hiutaleet piimään. Lisää hunaja, suola ja omenaraaste ja lopuksi voisula. Vaivaa taikina tasaiseksi. Kohota noin puoli tuntia. Levitä kohonnut taikina voidellulle leivinpaperille ja taputtele tasaiseksi levyksi. Anna kohota ja paista 225-asteessa noin 15 minuuttia.
Leikkasin hieman jäähtyneenä levyn neliöiksi.
Tomaattikeitto, tuunasin eilisen tomaattikastikkeen noin 1/2 litraa keitoksi. Lisäsin reilun desin ruokakermaa ja maustoin basilikalla ja oreganolla. Maistuihan se hunajaisen rieskan kanssa.
Hunajaisen omenaista rieskaleipää
3 dl piimää
6 g kuivahiivaa
1 tl suolaa
2 rkl hunajaa
2 dl omenaraastetta
2 dl tattarijauhoja
2 dl ohrasuurimoita
2 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
50 g juoksevaa oivariinia tmv
Sekoita kuivahiiva jauhoihin. Lämmitä neste 42-asteeseen, tässä tapauksessa piimä. Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin hiivaa 25 g (mutta sitä ei minulla ollut). Lisää jauhot ja hiutaleet piimään. Lisää hunaja, suola ja omenaraaste ja lopuksi voisula. Vaivaa taikina tasaiseksi. Kohota noin puoli tuntia. Levitä kohonnut taikina voidellulle leivinpaperille ja taputtele tasaiseksi levyksi. Anna kohota ja paista 225-asteessa noin 15 minuuttia.
Leikkasin hieman jäähtyneenä levyn neliöiksi.
Tomaattikeitto, tuunasin eilisen tomaattikastikkeen noin 1/2 litraa keitoksi. Lisäsin reilun desin ruokakermaa ja maustoin basilikalla ja oreganolla. Maistuihan se hunajaisen rieskan kanssa.
sunnuntai 29. elokuuta 2010
Lihakääryleet tomaattikastikkeessa
Italialainen ruoka on lähellä sydäntäni. Olin miettinyt jo valmiiksi mikä on sunnuntain päivällisruoka, kun astuin kauppahallin lihatiskin äärelle. Naudan sisäpaistia pihveiksi leikattuna oli ostoslistalla sekä possun vähärasvaista viipaloitua kylkilihaa. Halusin pihveistä mureat ja siihen tarvittiin haudutusta. Sisäpaisti jää helposti sitkeäksi kengänpohjaksi ja se vain harmittaa. Nyt ei käynyt niin tuli mureaa, joka hajosi sopivasti heti suussa. Osuutensa on tietysti myös possun kylkiviipaleilla, jotka mehustivat pihvin pötköttäessään sen uumenissa. Tämä ruoka on italialaistyyppinen, joten tomaateilla on myös oma roolinsa. Ja pastaa tietysti ja salaattia alkunälkään.
Lihakääryleet tomaattikastikkeessa
4 kpl naudan sisäpaistista leikattua pihviä
4 kpl possun ohutta kylkiviipaletta
4 rkl sileälehtistä persiljaa hienonnettuna
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
rypsiöljyä (tai oliivi-)
1 dl punaviiniä
1,5 kg tomaatteja pilkottuna
suolaa, mustapippuria
pastaa esim penne
Kalttaa tomaatit kastamalla ne ensin kiehuvassa vedessä ja sitten repäiset kuoren pois.
Nosta pihvit noin puolituntia ennen valmistusta huoneen lämpöön. Nuiji noin puolen sentin paksuisiksi ellei lihamestari ole jo sitä tehnyt. Ripottele hienonnettu persilja pihveille. Laita jokaisen pihvin päälle possun kylkiviipale. Lisää pihveille nyt hienonnettu valkosipuli ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Kääri viipale rullalle kapeimmasta päästä aloittaen. Sulje rullat hammastikuilla.
Kuumenna öljy paistinpannulla. Laita rullat öljyyn ja ruskista niitä keskilämmöllä joka puolelta. Nyt tarvitset sen punaviinin (tai kasvisliemen) Kostuta rullia viinitilkalla ruskistamisen aikana vähitellen. Kun viini on loppunut ja rullat ruskeita, siirrä kääryleet kasariin ja kaada pannun neste sinne. Lisää kaltatut pienityt tomaatit, joista olet poistanut kovat kannat, käärylekasariin. Peitä kasari kannella ja hauduta pienellä (3:lla 1-9 asteikosta) lämmöllä hitaasti noin 2 tuntia. Kääntele rullia välillä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita.
Keitä pasta al denteksi ja sekoita mukaan valutuksen jälkeen sopiva määrä kastiketta.
Kun kastiketta jää, mutta ei kääryleitä, käytän sen tomaattikeittoon. Sitä meillä on alkavalla viikolla joku päivä.
Salaattisekoitus on pientä roomansalaattia, kevätsipulia hienonnettuna, oliiviöljyä, kuorittua kurkkua ja retiisejä. Kevyt ja raikas salaatti ennen pääruokaa.
Italiateema jatkui vielä jälkiruokana. Valmistin nopeaa tiramisua, mutta siitä postaan myöhemmin.
Lihakääryleet tomaattikastikkeessa
4 kpl naudan sisäpaistista leikattua pihviä
4 kpl possun ohutta kylkiviipaletta
4 rkl sileälehtistä persiljaa hienonnettuna
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
rypsiöljyä (tai oliivi-)
1 dl punaviiniä
1,5 kg tomaatteja pilkottuna
suolaa, mustapippuria
pastaa esim penne
Kalttaa tomaatit kastamalla ne ensin kiehuvassa vedessä ja sitten repäiset kuoren pois.
Nosta pihvit noin puolituntia ennen valmistusta huoneen lämpöön. Nuiji noin puolen sentin paksuisiksi ellei lihamestari ole jo sitä tehnyt. Ripottele hienonnettu persilja pihveille. Laita jokaisen pihvin päälle possun kylkiviipale. Lisää pihveille nyt hienonnettu valkosipuli ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Kääri viipale rullalle kapeimmasta päästä aloittaen. Sulje rullat hammastikuilla.
Kuumenna öljy paistinpannulla. Laita rullat öljyyn ja ruskista niitä keskilämmöllä joka puolelta. Nyt tarvitset sen punaviinin (tai kasvisliemen) Kostuta rullia viinitilkalla ruskistamisen aikana vähitellen. Kun viini on loppunut ja rullat ruskeita, siirrä kääryleet kasariin ja kaada pannun neste sinne. Lisää kaltatut pienityt tomaatit, joista olet poistanut kovat kannat, käärylekasariin. Peitä kasari kannella ja hauduta pienellä (3:lla 1-9 asteikosta) lämmöllä hitaasti noin 2 tuntia. Kääntele rullia välillä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita.
Keitä pasta al denteksi ja sekoita mukaan valutuksen jälkeen sopiva määrä kastiketta.
Kun kastiketta jää, mutta ei kääryleitä, käytän sen tomaattikeittoon. Sitä meillä on alkavalla viikolla joku päivä.
Salaattisekoitus on pientä roomansalaattia, kevätsipulia hienonnettuna, oliiviöljyä, kuorittua kurkkua ja retiisejä. Kevyt ja raikas salaatti ennen pääruokaa.
Italiateema jatkui vielä jälkiruokana. Valmistin nopeaa tiramisua, mutta siitä postaan myöhemmin.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)