perjantai 19. tammikuuta 2018

Kukkakaalisosekeitto

 
Kukkakaalikeitoista on paljon  eri versioita.
Valmistin nyt ranskalaisen version Le Cordon Bleu keiton mukaaisesti.
 
Kukkakaalisosekeitto
300 g kukkakaalia pilkottuna
1 dl vettä
2 rkl voita
1 pieni sipuli hienonnettuna
1 pienen purjon vaalea osa ohuina viipaleina
2 rkl vehnäjauhoja
7 dl maitoa
suolaa ja mustapippuria
Pane pilkottu kukkakaali kattilaan ja kaada päälle vesi. Jos vesi ei  peitä
kukkakaalia, lisää maitoa, kunnes kukkakaali peityy.
Kuumenna kiehuvaksi.
Vähennä lämpöä ja anna kiehua hiljaa 7 minuuttia,
kunnes kukkakaali on pehmeää.
Soseuta kukkakaali ja keitinliemi sileäksi soseeksi.
Sulata voi kattilassa miedolla lämmöllä.
Lisää sipuli ja purjo. Peitä kattila kannella.
Kypsennä n 5 minuuttia, kunnes sipuli ja purjo ovat pehmeitä. Äjä ruskista.
Lisää jauhot ja kypsennä vähintään  minuutti koko ajan sekoittaen,
kunnes seos on tasaista ja vaaleaa. Siirrä kattila liedeltä.
Lisää maito ja sekoita tasaiseksi. Siirrä takaisin liedelle ja
kiehauta koko ajan sekoittaen. Lisää kukkakaalisose ja mausta suolalla ja
pippurilla. Siirrä liedeltä ja peitä kannella.
 
Lisäke
90 g pieniä kukkakaalinuppuja
1 dl öljyä
4 viipaletta leipää kuutioituna
suolaa
Valmista lisäke. Kiehauta suolalla maustettua vettä pienessä kattilassa.
Keitä kukkakaalinuppuja n 2 minuuttia. Kaada  päälle kylmää vettä ja
valuta hyvin siivilässä.
Kuumenna öljy paistinpannussa kovalla lämmöllä. Paista leipäkuutiot
kullanruskeiksi koko ajan sekoittaen. Valuta leipäkuutiot talouspaperin päällä.
Suolaa kuutiot lämpiminä, jotta ne pysyvät rapeina.
Kuumenna keitto uudelleen ja mausta suolalla ja mustapippurilla tarvittaessa.
Koristele kukkakaalin  nupuilla ja  leipäkuutioilla.
Ohjetta on hieman muutettu lisäkkeen kohdalla alkuperäisestä.
 
Ranskassa keitto tunnetaan nimellä "Potage a la du Barry"
Ranskan kuninkaan Ludvig XV:n rakastajattaren, kreivitär du Barryn, 
kerrotaan pitäneen kukkakaalista erityisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi.