torstai 9. elokuuta 2012

Katkarapusalaattia, sämpylöita, juustoa

Valmistin tänään katkarapusalaattia. Innostuin leipomaan sämpylöitä koemielessä, olin ostanut joitakin päiviä sitten tummaa gluteenitonta jauhoseosta. Meidänhän ei pitänyt viljaa syödä, mutta nyt ajattelin kokeilla miten tämä sopii. Tuoteselosteen mukaan koostumus on seuraava; tattarijauhoa, perunahiutaletta, pellavasiemenrouhetta ja jauhettua psylliumsiemenkuorta. Leipominen oli helppoa ja sämpylät valmistuivat nopeasti. Taikina oli sopivan kuohkeaa ja hyvä leipoa. Pitäisi sopia ruoka-aineallergisille. Minusta kuulosti kyllä siltä, että mies niisteli taas sämpylöiden syönnin jälkeen. Vai olisiko johtunut jostain muusta. Tämä on nyt tällaista kokeilua allergian selvittämiseksi.

Katkarapusalaatti
Näin valmistui salaatti.
Kolme pientä palsternakkaa kuorittuna ja paloiteltuna pieniksi soiroiksi kypsennetään rypsiöljytilkassa pannulla, mausteina suola, kaneli ja rakuuna.
Yksi lehtikaalin lehti silputaan pieneksi ja kuullotetaan pannulla rypsiöljytilkassa pehmeäksi.
Pehmeä friseesalaatti huuhdotaan ja revitään  kulhon pohjalle. Kevätpunasipuli pilkotaan salaatin joukkoon. Jäähtyneet palsternakat ja lehtikaali lisätään kulhoon. Mukaan viipaloidaan kuorittua kurkkua. 
Päälle ripaustetaan neitsytoliiviöljyä ja tummaa balsamicoa.  Salaatti sekoitetaan ja nostetaan tarjoiluvadille. 
Tomaattilohkot levitetään salaatille.
Sekoitetaan vajaa desi ranskankermaa ja valutetut, sulaneet katkaravut joukkoon. Mausteeksi paprikaa ja ripaus suolaa. Nostetaan salaatille. Lopuksi pinnalle persiljasilppua.

Sämpylät (ohje paketin kyljestä)
5 dl vettä
1 pussi kuivahiivaa (tai 35 g hiivaa)
2 rkl siirappia
1 tl suolaa
1 dl rypsiöljyä
350 g jauhoseosta Virtasalmen Viljatuote Oy n. 4,7 dl
Liota kuivahiiva 42-asteiseen veteen. Sekoita joukkoon suola ja siirappi, jauhoseos ja öljy.
Leivo sämpylöiksi. Kohota lämpimässä 20 minuuttia. Paista 200-asteessa noin 20 minuuttia, kunnes sämpylät ovat kauniin ruskeita.
 
Jälkiruuaksi camembertia ja mehukasta persikkaa.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi.