lauantai 20. marraskuuta 2010

Saaristolaissilakat ja kaskinaurisalaatti

Hyvin perinteistä taas tänään. Silakat ja kaskinauriit ovat satoja vuosia vanhoja ruokaan käytettyjä raaka-aineita. Vuosien saatossa toteutustavat ovat muuttuneet, mutta edelleenkin ruoka on yksinkertaisen helppoa. Makuja ei ole kuorrutettu runsaiden mausteseosten alle.
Kaskinauriita otin ostoskoriini marketin luomuhyllystä. Nauris ja silakka sopivat hyvin keskenään, maut täydensivät toisiaan.   
Hieman nuorempaa versiota on appelsiinijälkiruoka, jonka tallensin omaksi postaukseksi tuonne alemmaksi. Käykääpä lukemassa sekin.

Saaristolaissilakat
600 g silakkafileitä
6 kpl perunoita keitettyinä viipaleina
1 prk(125g) anjovisfileitä
rypsiöljyä vuoan voitelemiseen
2 dl kuohukermaa
1/2 dl vettä
1 rkl anjovislientä
4 rkl hienonnettua salaattisipulia
2 rkl korppujauhoja
valkopippuria ja suolaa
Kuori ja viipaloi perunat. Keitä ne al denteksi ja jäähdytä. Voit käyttää myös tähteeksi jääneitä perunoita.  Voitele uunivuoka rypsiöljyllä. Asettele anjovisviipale silakoiden lihapuolelle ja nosta päälle toinen filee nahkapuoli ylöspäin.  Asettele silakat hieman limittäin perunoiden päälle vuokaan. Ripottele vuokaan salaattisipulisilppu.  Sekoita kerma, vesitilkka ja anjovisliemi ja kaada nesteseos silakoiden päälle. Ripottele pinnalle suola, valkopippuri ja korppujauho. Kuumenna uuni 200-asteeseen ja kypsennä 20-25 minuuttia.

Kaskinaurissalaatti
Huuhtele ja kuivaa roomansalaatti ja revi salaattivadille. Pilko pieniksi kuutioiksi keltaista paprikaa ja levitä se roomansalaatin sekaan. Kuori ja raasta kaskinauris. Levitä raaste salaattivadin keskelle. Silppua mukaan salaattisipulia. Lisää salaattiin vielä rucolaa. Lopuksi pirskottele päälle neitsytoliiviöljyä.

2 kommenttia:

  1. Kuule, hauska juttu, just äsken mies sanoi, että syödäänkö silakoita ens viikonloppuna, jos hän tekee, vastasin, että jooo,jos paistat ne ihan kypsiksi...;=)
    heh..me nahistellaan aina siitä, kun mun äiti paistaa muikut/kalat ihan tooooosi kypsiksi, ja Rofa jättää ne vähän "löysemmiksi" kypsiksi kuitenkin. ;=) tästähän hän vois saada vinkkiä...

    Arleena, oletko ammatiltasi jotain ruokaan liittyvää...?saanko olla utelias...?vai onko harrastus?

    VastaaPoista
  2. Tuija,
    Nämä ovat tosi helpot ja simppelit, mutta kuten silakka on niin hyvää on.

    Ammattini eivät ole lähelläkään keittiötä. Olen nyt parin vuoden aikana innostunut harrastamaan ruuanlaittoa. Se on jo muodostunut kovin mieluisaksi. On mukava inspiroitua aina johonkin uuteen.

    Mukava harrastus.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.