perjantai 17. heinäkuuta 2009

Kesäkeitto

Mitä olisi kesä ilman kesäkeittoa. Nyt kuulen monesta suusta, en pidä kesäkeitosta. Mikä siinä on, että niin moni moittii tätä keittoa. Vastakypsyneet kasvikset ja maito yhdistettynä keitoksi.
Ei ainakaan raaka-aineissa ole mitään vikaa. Perunaa, kukkakaalia, porkkanaa, sipulia ja herneitä kaikki kesällä parhaimmillaan. Kannattaa kokeilla uudelleen tätä keittoa ja unohtaa hetkeksi kuinka pahalta se koulun ruokalassa maistui.

Kesäkeitto

500 g perunoita (uusia)
1/2 litraa vettä
1 1/2 litraa maitoa
300 g porkkanoita
pieni kukkakaali
2 kesäsipulia varsineen
herneitä
3 tl suolaa
ripaus valkopippuria
3 rkl voita
persiljaa



Pese ja harjaa perunat ja lohko pienehköiksi. Kiehauta vesi ja lisää perunat. Kypsennä puolikypsiksi. Pese porkkanat ja viipaloi lanteiksi. Puhdista ja huuhdo kukkakaali ja paloittele. Kuori ja silppua sipulit, pilko vihreää varsiosaa mukaan.
Lisää maito ja porkkanat, kukkakaali sekä sipulit. Kypsennä noin 10 minuuttia. Riivi ( litra) herneet lisää ja kypsennä viitisen minuuttia. Mausta ja lisää voita. Silppua pinnalle persiljaa.

5 kommenttia:

  1. Tunnustan että kuulun "en pidä kesäkeitosta" -ryhmään. Tosin en ole sitä kouluvuosien jälkeen syönyt, joten ehkä sille pitäisi antaa uusi mahdollisuus. Hesarissa (olikohan se Hesari...) Mysi Lahtinen tarinoi tästä samasta aiheesta, ehkä kesäkeitto tekee nyt uutta nousua :)

    VastaaPoista
  2. Tytti,
    Rohkeasti kokeilemaan. Minusta se on aika mietoa, mutta kasvisten maku korostuu hyvin.

    VastaaPoista
  3. Nam, syötävän herkullisen näköistä! Minä en ole koskaan oikein ymmärtänyt, miksi jotkut eivät voi sietää kesäkeittoa - itse olen pienestä pitäen tykännyt siitä hurjasti. Pitäisikin joku päivä taas muistaa kokkailla soppaa, nyt kun ainekset tosiaan ovat parhaimmillaan.

    VastaaPoista
  4. Canelia,
    Ei muutakuin soppailemaan.

    VastaaPoista
  5. Minä taas kuulun niihin jotka ei saa kesäkeitosta tarpeekseen :) Jo lapsenakin se oli kirkkaasti aina lempiruokani - ja kaikki ihmettelivät. Sinun keittosi näyttää kyllä herkulliselta, varmasti maistui ! :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.