maanantai 18. lokakuuta 2010

Kuhaa salaatissa

Matkalta on palattu. Tosin matkaväsymystä on sen verran, että ruokabloggailuun tarttuminen on vielä tahmeaa.
Paellaa, tapasta, shusia, kakkuja, leivoksia, hedelmiä  ja monenlaista muuta on tullut koko viikko syötyä. Eipä oikein mitään kovin uutta ja erikoista espanjalaista ruokaa eteen etsiytynyt tai sitten emme jaksaneet kulkea oikeisiin paikkoihin. Mutta vinkkejä ja niksejä keittiöön jäi kuitenkin mieleen.
Heti lauantaina kotiinpaluun jälkeisenä päivänä halusin suomalaista kalaa. Ostin kuhaa ja paistoin sen yksinkertaisesti fileinä voissa. Kuorin pannulle mukaan muutaman valkosipulikynnen makua antamaan. Jostain syystä kuha maistui monin verroin paremmalta kuin espanjalaiset valkolihaiset kalat. Sunnuntainakin nautimme kuhasta vielä salaatissa. Salaatti toimi kevyenä ateriana, sillä nyt pitää kakkujen kalorit saada sulamaan.

Kuhaa salaatissa
Sekoitin salaattiin kiharafrisee- ja salanovasalaattia, ohueiksi viipaleiksi leikattua kurkkua ja tomaattilohkoja. Ripautin salaatille hieman sokeria, ruususuolaa ja oliiviöljyä.  Kylmät, paistetut kuhafileet suikaloin sopiviksi paloiksi salaatin pinnalle ja lopuksi lohkoin pinnalle keitettyä kananmunaa. 
Salaatin seurana nautittiin pizzerian valmista mozzarellapizzaa. Kit Kat-suklaata jälkkäriksi - vain sopivasti..

keskiviikko 6. lokakuuta 2010

Broileri-nuudelivuoka

Broilerista kehittelin hieman erilaisen tai sanotaanko juhlallisesti, että ennen kokemattoman ruuan. Ostin maustamatonta ohutleikettä, suikaloin, maustoin ja kypsensin. Nuudelit kypsyvät parissa minuutissa ja niiden vuoro oli  valmistuksen loppuminuuteilla. Minusta broileri ja nuudelit ovat hyvä pari. Tämä ruoka maistui kiinalaiselta vaikka oli supisuomalaista. Hyväähän kiinalainen ruoka on.
Nyt seuraa reilun viikon mittainen tauko, kun matkustan maistelemaan espanjalaisia herkkuja. Ehkäpä saan uusia inspiraatioita omaan keittiööni.

Broileri-nuudelivuoka
Suikaloin naturellit ohutleikkeet. Mausteina käytin soijaa, mustapippuria, cyrrya, juustokuminaa, chiliä, caram masalaa. Kierittelin suikaleet kunnolla mausteseoksessa. Sen jälkeen rypsiöljyä tilkka pannulle ja ruskistin suikaleet kauttaaltaan. Lisäsin vielä paprikajauhetta ja kanalientä  pari desiä/ 400 gr filettä. Annoin jälkikypsyä miedolla lämmöllä hetken verran. Suurustin kastikkeen ohrakkaalla pakkauksen ohjetta noudattaen.

Kypsensin naturel vehnänuudelit ja valutin ne Siirsin broilerikastikkeen tarjoiluvuokaan ja nostin päälle kypsät nuudelit. Lopuksi päälle persiljasilppua. 
Vaikka kyseessä on broilerivuoka, sitä ei ole kypsennetty uunissa, kuten kuuluu. Nimesin vain ruuan nyt näin. 
En laittanut mittamääriä mausteille. Maustemitaksi riittää teelusikka, chiliä saa laittaa hieman vähemmän, kun taas soijaa saa laittaa pari ruokalusikallista.

tiistai 5. lokakuuta 2010

Omenaletut ja siirappikastiketta

Kyllä letut, lätyt ja ohukaiset ovat vain taatun hyvää jälkiruokaa. Onkohan näillä vielä ainakin yksi nimi, jota harvemmin kuulee. Tässä näpytellessäni tuli mieleen räiskäleet. Se on sopiva nimi, varsinkin isossa pannussa paistetuille ikäänkuin räiskähtäneille ohukaisille.
Sunnuntaina väkersin omenalettuja. Kun omenoita on tähän aikaan hyvin tarjolla, oli mukava kokeilla niitä tällä tapaa vaihteeksi. Lunttasin Dansukkerin sivuilta ohjeen ja melkein etenin sen mukaan.

Omenaletut ja siirappikastike
Taikina
1/2 l maitoa, 2 munaa, 1/2 tl suolaa, 3 dl vehnäjauhoja, 1/2 dl spelttisuurimoita (ap ohje kauraleseitä joita minulla ei ollut), 1 tl vaniljasokeria, 2 rkl Luomu ruokokidesokeria, 1 tl kanelia, 1/2 dl juoksevaa Floraa, (ap ohjeessa oli ruokaöljyä), 3 keskikokoista omenaa, floraa paistamiseen
Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna turvota noin puoli tuntia.
Kastike
1 dl vaaleaa siirappia, koska minulla ei ollut ruokosokerisiirappia ja 1 tl piparkakkumaustetta, tosin ap-ohje pyysi vain 1/4 tl.
Lisäksi kermajäätelöä.

Kuori omenat ja poista siemenkodat omenaporalla. Leikkaa omenat erittäin ohuiksi renkaiksi. Paista letut kuumassa lettupannussa rasvassa. Lisää kuhunkin lettuun omenarengas heti, kun olet kaatanut taikinaan lettusyvennykseen. Paista normaaliin tapaan molemmin puolin.
Mittaa siirappi kasariin piparkakkumausteen kanssa ja kiehauta. Tarjoa lettujen kanssa ja pyöräytä jäätelökauhalla jäätelöpallo mukaan annoslautaselle.

maanantai 4. lokakuuta 2010

Basilikamaksaa ja lohkoperunoita

Mies oli ostanut Kauppahallista maksaa.  Valmistin siitä päivällisen. Kypsytin maksan uunissa kerman kera ja samalla kypsyivät myös lohkoperunat. Maksa on niin perinteistä  ja oikeaa retroruokaa, että katoin retrolautasetkin. Söimme maksaa Arabian Kaira-lautasilta. Loppukypsennys uunissa oli hyvä ajatus, kaikki ikäänkuin kerralla. Nopeasti ruuan piti syntyäkin, kun oli samantien kiire illaksi muualle.

Basilikamaksaa ja lohkoperunoita
400 g naudanmaksaa viipaleina
vehnäjauhoja
suolaa ja valkopippuria
1 iso sipuli renkaina
rypsiöljyä
2 dl ruokakermaa
2 tl kuivattua basilikaa
Huuhdo maksaviipaleet kylmällä vedellä ja kuivaa. Poista kalvot. Sekoita jauhoihin mausteet. Kierittele maksaviipaleet molemmin puolin jauhoissa. Ruskista viipaleet nopeasti rypsiöljyssä molemmin puolin.
Laita viipaleet uunivuokaan. Kuullota sipulirenkaat rypsiöljytilkassa ja kaada maksaviipaleiden päälle.

Kaada ruokakerma vuokaan ja ripottele päälle basilikaa. Hauduta uunissa 150-asteessa noin 20 minuuttia.
Pese perunat hyvin, lohko kuorineen. Sivele pintaan rypsiöljyä, mausta mustapippurilla, paprikalla ja ripauksella suolaa.  Kypsennä samalla kertaa uunissa  maksan kanssa.

sunnuntai 3. lokakuuta 2010

Entrecotepihvi ohrapedillä

Entrecotepihville keitin lisäkkeeksi suomalaista ohraa. Tuhdille pihville rikotut ohrasuurimot ovat mielestäni parempi vaihtoehto kuin riisi.  Kastikkeena oli jogurtti-sinihomejuustokastike. Valkosipulia yhdistin salaatinkastikkeeseen.

Entrecotepihvi ohrapedillä
Pihvit otetaan noin puoli tuntia ennen kypsentämistä huoneenlämpöön.  Sivelin pihvit rypsiöljyllä ja paistoin melko kuumalla pannulla (7) 3-4 minuuttia per puoli. Maustoin mustapippurilla ja suolalla paistamisen aikana.

Ohrasuurimot kypsyivät 20 minuutissa. Valutus ja huuhtelin nopeasti kylmän veden alla.
Kastikkeena on  maustamatonta turkkilaista jogurttia, johon sekoitettu  sinihomejuustoa. Maustettu mustapippurilla, paprikalla, silputulla persiljalla ja ripauksella sokeria.
Salaatissa on makeaa friseesalaattia, paprikaa, kurkkua ja tomaattia. Kastikkeena oliiviöljy/vaalea balsamico mausteina raastettua valkosipulia, mustapippuria, sokeria ja ripaus suolaa. 

lauantai 2. lokakuuta 2010

Oopperakellarin silakat

Tänään paistoin silakoita. Ei ihan tavalliseen tapaan. Olin nimittäin unohtanut jo tämän herkullisen ohjeen, kunnes se putkahti esiin. Ostin torilta 500 g silakkafileitä ja Stockmannin Herkusta Halonhakkaajan leivän. Tästä se sitten lähti tämän illan ruoka. Suosittelen näitä suussa sulavia silakkafileitä.  Tämä on ehkäpä paras tapa valmistaa silakasta ruokaa. Lisukkeet voi  valita  perunamuusista salaattiin. Meillä oli Halonhakkaajan leipää tällä kertaa.

Oopperakellarin silakat
500g silakkafileitä
2 dl kermaa
suolaa, valkopippuria
ruisjauhoja
voita
Sekoita mausteet kermaan. Upota silakkafileet kermaan ja anna imeytyä noin kahden tunnin ajan jääkaapissa. Kokoa fileistä pihvit, tein niin tällä kertaa, tai voit taittaa ne kalan muotoon. Kierittele fileet ruisjauhoissa  ja paista kypsiksi voissa.  Jos olet tillin ystävä, hienonna mukaan tilliä. 

perjantai 1. lokakuuta 2010

Kreikkalaiset lihapullat ja valkosuklaamuffinit

Lihapullista on monenlaista versiota. Useimmiten teen kuitenkin niitä perinteisiä suomalaisia. Tänään tein poikkeuksen, päätin valmistaa tuhdisti maustettuja kreikkalaisia lihapullia. Tiedän, että nämä eivät ole ihan niitä aidoimpia kreikkalaisia, versioita on kovin monenlaisia. Mausteissakin löytyy eri mahdollisuuksia. Kreikkalaisin jauheliha on tietysti lampaanjauheliha. Sitä en nyt saanut, vaan tyydyin naudanjauhelihaan.
Valkosuklaata en käyttänyt torttuun, vaan innostuin leipomaan muffinimaisia kierrepullia. Osan tosin leivoin vuokapullana, mutta valkosuklaata upposi molempiin.

Kreikkalaiset lihapullat
600 g naudan paistijauhelihaa
1 keltasipuli
3 valkosipulin kynttä
2 vaaleaa leipäviipaletta
1 muna
suolaa, mustapippuria, oreganoa, juustokuminaa, paprikaa
persiljaa

rypsiöljyä
vehnäjauhoja
Leikkaa leipäviipaleista kuori pois ja laita veteen likoamaan noin puoli tuntia.
Raasta keltasipuli ja valkosipulin kynnet. Sekoita jauhelihaan mausteet ja sipuliraasteet.   Lisää sekaan muna. Silppua persilja hienoksi,  purista leipäviipaleista vesi ja murskaa pieneksi. Sekoita ne jauhelihamassaan hyvin.
Laita taikina kelmupussiin ja  anna maustua jääkaapissa parisen tuntia.
Leivo taikinasta soikeita pötköjä. Kierittele vehnäjauhoissa ja paista miedolla lämmöllä kypsiksi.

Pusersin lisäkkeeksi perunalunta ja sekoitin paprikasalaatin.

Valkosuklaamuffinit pullataikinasta
Valmista 3 dl:n pullataikina normaaliin tapaan. Jätin taikinan pehmeäksi eli vähensin hieman jauhojen määrää.
Täyte: 1 tlk valkosuklaa-limerahkaa,  1 kananmuna, 1 rkl sokeria, 100 g valkosuklaata rouhittuna. Sekoita täytteen ainekset lukuun ottamatta suklaarouhetta.
Kauli kohotetusta taikinasta suorakaidelevy. Levitä päälle täytettä ja ripottele päälle valkosuklaarouhetta. Kääri rullalle ja leikkaa sopiviksi paloiksi. Paista muffinivuoassa 200-asteessa noin 20 minuuttia.