tiistai 31. elokuuta 2010

Tiramisu nopeasti

Sunnuntaina jälkiruokana oli tiramisua, joka oli nopea ja helppo valmistaa. Vaikka tämä syntyy pikaisesti, on siinä kaikki tyypilliset tiramisun raaka-aineet melkein. Kissankieliä en löytänyt kaupasta ja tyydyin kaurakekseihin. Käytin kahvina vahvaa espressoa, koska kahvi saa maistua mascarponejuuston joukosta selvästi. Kananmunaa en käyttänyt, koska en pidä raa´asta kananmunasta. Vaikka se vispataan juuston joukkoon. Korvasin sen vaniljakastikkeella. Maistuihan tämä tiramisu jopa liiankin hyvin. 

Tiramisu  (4:lle)
225 g mascarponejuustoa
n 1 1/2 dl vaniljakastiketta (flora)
4 rkl tomusokeria
4 rkl espressokahvia
8 kaurakeksiä
8 rkl tummaa suklaata raastettuna
Laita juusto kulhoon, lisää joukkoon vaniljakastike ja tomusokeri. Vatkaa tasaiseksi.  Lusikoi puolet seoksesta neljään korkeaan lasiin. Murustele kaurakeksit ja kaada kahvi sekoittaen seokseen. Lusikoi keksiseos laseihin. Lusikoi loput juustoseoksesta keksimurusteen päälle. Raasta suklaa ja lisää annosten pinnalle. Lisäsin myös muutaman isomman suklaapalan murusteen joukkoon.

maanantai 30. elokuuta 2010

Hunajaisen omenaista rieskaleipää

Helppo päivä tänään keittiössä. Tuunasin eilisen tomaattikastikkeen tomaattikeitoksi. Leipä oli loppu, mutta en vaivautunut kauppaan koska muita hankintoja ei ollut tarve tehdä. Selailin Myllyn Paras-sivuja ja etsin juuri minulle sopivia sämpylä/ leipäohjeita . Löytyikin  Arja Savelan ohje Hunaja-omenaleipäset ilman kuvaa. Päättelin tekotavasta ja raaka-aineista, että jotain helposti leivottavaa littanaa olisi tulossa. Kermaviiliä ei ollut enkä luomujogurttia halunut tähän käyttää, koska minulla oli rasvatonta piimää. Eikä tattarisuurimoita ollut, mutta oli ohrasuurimoita. Tästä se sitten lähti ja vaivattoman nopeasti rieskaleipä syntyi.

Hunajaisen omenaista rieskaleipää
3 dl piimää
6 g kuivahiivaa
1 tl suolaa
2 rkl hunajaa
2 dl omenaraastetta
2 dl tattarijauhoja
2 dl ohrasuurimoita
2 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
50 g juoksevaa oivariinia tmv
Sekoita kuivahiiva jauhoihin. Lämmitä neste 42-asteeseen,  tässä tapauksessa piimä. Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin hiivaa 25 g (mutta sitä ei minulla ollut).  Lisää jauhot ja  hiutaleet piimään. Lisää hunaja, suola ja omenaraaste ja lopuksi voisula. Vaivaa taikina tasaiseksi. Kohota noin puoli tuntia. Levitä kohonnut taikina voidellulle leivinpaperille ja taputtele tasaiseksi levyksi. Anna kohota ja paista 225-asteessa noin 15 minuuttia.
Leikkasin hieman jäähtyneenä levyn neliöiksi.
Tomaattikeitto, tuunasin eilisen tomaattikastikkeen noin 1/2 litraa keitoksi. Lisäsin reilun desin ruokakermaa ja maustoin basilikalla ja oreganolla. Maistuihan se hunajaisen rieskan kanssa. 

sunnuntai 29. elokuuta 2010

Lihakääryleet tomaattikastikkeessa

Italialainen ruoka on lähellä sydäntäni. Olin miettinyt jo valmiiksi mikä on sunnuntain päivällisruoka, kun astuin kauppahallin lihatiskin äärelle. Naudan sisäpaistia pihveiksi leikattuna oli ostoslistalla sekä possun vähärasvaista viipaloitua kylkilihaa. Halusin pihveistä mureat ja siihen tarvittiin haudutusta. Sisäpaisti jää helposti sitkeäksi kengänpohjaksi ja se vain harmittaa. Nyt ei käynyt niin tuli mureaa, joka hajosi sopivasti heti suussa.  Osuutensa on tietysti myös possun kylkiviipaleilla, jotka mehustivat pihvin pötköttäessään sen uumenissa. Tämä ruoka on italialaistyyppinen, joten tomaateilla on myös oma roolinsa.  Ja pastaa tietysti ja salaattia alkunälkään.

Lihakääryleet tomaattikastikkeessa 
4 kpl naudan sisäpaistista leikattua pihviä
4 kpl possun ohutta kylkiviipaletta
4 rkl sileälehtistä persiljaa hienonnettuna
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
rypsiöljyä (tai oliivi-)
1 dl punaviiniä
1,5 kg tomaatteja pilkottuna
suolaa, mustapippuria
pastaa esim penne
Kalttaa tomaatit kastamalla ne ensin kiehuvassa vedessä ja sitten repäiset kuoren pois.
Nosta pihvit noin puolituntia ennen valmistusta huoneen lämpöön. Nuiji noin puolen sentin paksuisiksi ellei lihamestari ole jo sitä tehnyt. Ripottele hienonnettu persilja pihveille. Laita jokaisen pihvin päälle possun kylkiviipale. Lisää pihveille nyt hienonnettu valkosipuli ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Kääri viipale rullalle kapeimmasta päästä aloittaen. Sulje rullat hammastikuilla.
Kuumenna öljy paistinpannulla. Laita rullat öljyyn ja ruskista niitä keskilämmöllä joka puolelta. Nyt tarvitset sen punaviinin (tai kasvisliemen) Kostuta rullia viinitilkalla ruskistamisen aikana vähitellen. Kun viini on loppunut ja rullat ruskeita, siirrä kääryleet kasariin ja kaada pannun neste sinne. Lisää kaltatut pienityt tomaatit, joista olet poistanut kovat kannat, käärylekasariin. Peitä kasari kannella ja hauduta pienellä (3:lla 1-9 asteikosta) lämmöllä hitaasti noin 2 tuntia. Kääntele rullia välillä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita.
Keitä pasta al denteksi ja sekoita mukaan valutuksen jälkeen sopiva määrä kastiketta.
Kun kastiketta jää, mutta ei kääryleitä, käytän sen tomaattikeittoon. Sitä meillä on alkavalla viikolla joku päivä.
Salaattisekoitus on pientä roomansalaattia, kevätsipulia hienonnettuna, oliiviöljyä, kuorittua kurkkua ja retiisejä. Kevyt ja raikas salaatti ennen pääruokaa. 

Italiateema jatkui vielä jälkiruokana. Valmistin nopeaa tiramisua, mutta siitä postaan myöhemmin.

Porkkanakakku

Porkkanat ovat juuri nyt mehukkaimillaan, joten käytin niitä tänään leivonnassa. Kuorrutin kakun philadelphiajuustolla, johon lisäsin tomusokeria ja vaniljakastiketta. Se oli nappivalinta mehukkaan porkkanakakun pinnalle. Jälkiruokana kahvin kera loistavaa.

Porkkanakakku kuorrutettuna
2 3/4 dl vehnäjauhoja
1 dl tattarijauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
1/2 tl suolaa
2 1/2 dl rypsiöljyä
1 3/4 dl kidesokeria
1 dl ruokosokeria
3 munaa
2 porkkanan raaste
1 dl ananasmurskaa
Pinnalle
200 g philadelpiajuustoa
n 1 dl vaniljakastiketta (flora)
n 1 1/2 dl tomusokeria
Siivilöi jauhot, leivinjauhe, kaneli kulhoon. Laita toiseen kulhoon  öljy, munat, sokerit ja vatkaa tasaiseksi. Sekoita vähitellen kuivat aineet öljyseokseen tasaiseksi taikinaksi. Raasta porkkanat ja sekoita  taikinaan. Lisää sekoittaen mukaan valutettu ananasmurska. Kaada taikina voideltuun vuokaan (23x30). Paista uunin 180-asteessa keskitasolla noin 45-50 minuuttia. Voit ottaa kakun vuoasta hieman jäähtyneenä. Jätin kakun vuokaan, ja leikkaan annospaloiksi.
 Kakun vaiheet ennen ja jälkeen kuorrutuksen
Kuorrutus, sekoita juusto tasaiseksi ja lisää sekoittaen mukaan vaniljakastike, sen jälkeen lisää tomusokeri ja vatkaa sileäksi. Levitä jäähtyneen kakun pinnalle. Koristele esim ananaspaloilla. Viipaloi kakku annoslautasille.
Ja nyt kahville

lauantai 28. elokuuta 2010

Silakat perinteisesti ja naurissalaatti

Kalapäivä tänään, ostin torin kalakojusta perkaamattomia silakoita. Mielestäni parhaat paistetut silakat tulevat juuri näistä ehjistä silakoista, fileet sopivat taas pihveiksi. Torilla oli niin runsas tarjonta, että  onnistuin hankkimaan melkein kaiken tarvittavan sieltä, paitsi lihatuotteet ja voita silakoiden paistamiseen. Ne hain kauppahallista.  Ostin 1,5 kg tomaatteja euron kilo, naurista, salaattia, retiisejä, omenoita, kukkakaalia, valkoista kurpitsaa, perunoita  ja kukkia. Kauppahallista huomisen liharuuan raaka-aineet ja kirnuvoita. Tästä se lähtee lauantain päivällinen.

Silakat, höyrytetyt perunat ja kukkakaali
Huuhdoin  ja perkasin silakoiden sisälmykset pois.. Jätin päät, joten silakat näyttivät suht ehjiltä. Kierittelin ne ruisjauhoissa, joihin ripottelin suolaa. Paistoin voissa. Jälkeenpäin ajatellen lieden lämpö olisi saanut olla pykälän alempi eli kuutosella (asteikko 1-9). Hyviä olivat kuitenkin, vaikka ei niin kauniin näköisiä.

Höyrytin mikrossa viipaloidut perunat ja kukkakaalinuput. Maustoin ne suolalla basilikalla ja oreganolla.

Naurissalaatti
Nauris sopii hyvin silakoiden seuraan. Sekoitin salaattiin pehmeää friseesalaattia, valkoista naurista raasteena ja viipaloituja retiisejä. Hieman sokeria ja suolaa. Lopuksi pirskottelin neitsytoliiviöljyä ja lisäsin muutaman tomaattilohkon.

perjantai 27. elokuuta 2010

Sinappista uunibroileria ja taatelisalaattia

Broilerista on mukava valmistaa  hieman erilaisilla ohjeilla aterioita. Kyllästyminen ei uhkaa, kun odotettavissa on uusia makuja vaikka perusraaka-aine on sama. Kun sanotaan, että laitoksissa, sairaaloissa ja ravintoloissa ruoka alkaa pitemmän päälle maistua aina samalta mössöltä. Lienee syy siinä, että samat ruoat samoin valmistettuna  kiertävät kuukaudesta toiseen.  Ruuanlaiton hauskuus on juuri siinä, että voi keksiä  valmistamiseen uusia tapoja ja tyylejä. Keittokirjojen lukeminen ja ruokaohjelmat laukaisevat sopivasti  ideoimaan uutta ja uutta. En noudattele mitään ohjeita tarkasti, vaan otan vinkkejä ja ideoin sitten keittiössä omia versioita.
Salaatin sekoitin tänään peruskaavan mukaan, tarkoittaa, että kastike on se hyväksi koettu oliiviöljy/balsamico tutuin maustein, mutta raaka-aineet vaihtelevat.  Nyt käytin rapeaa ja pehmeämpää friseesalaattia, paahdettua paprikaa purkista, kevätsipulin vartta, taateleita ja vaaleaa mietoa tuoretta paprikaa.

Sinappista uunibroileria ja pastaa
4 broilerin filettä
4 rkl juoksevaa oivariinia tmv
4 rkl sinappia esim dijon
2 rkl sitruunamehua
1 rkl fariinisokeria
1 tl paprikaa
suolaa, mustapippuria
3 rkl unikonsiemeniä

pastaa syöjien lukumäärän mukaan
Kuivaa broilerifileet ja laita ne uunivuokaan. Sekoita oivariini, sinappi, sitruunamehu, fariinisokeri ja mausteet. Voitele seoksella fileiden ylöspäin oleva puoli. Kypsennä uunin 200-asteessa 15 minuuttia. Nosta vuoka uunista ja käännä fileet ja voitele ne lopulla sinappiseoksella. Ripottele päälle unikonsiemenet ja jatka kypsentämistä uunissa 15 minuuttia. Laita pasta kiehumaan tässä vaiheessa. Siivilöi vuoan liemi kattilaan, lisää hieman ruokakermaa. Kiehauta kastiketta kasaan muutama minuutti.  Kokoa annokset.

Taatelisalaatti
Revi salaatti vadille, pilko päälle kevätsipulinvartta. Pirskottele salaatille vinaigrettekastike. Nostele salaatille säilöttyä paahdettua paprikaa. Suikaloi mukaan pehmeitä kuivattuja taateleita ja vaaleaa tuoretta paprikaa.
Salaatti sopii alkusalaatiksi ennen pääruokaa.

torstai 26. elokuuta 2010

Peruna-mozzarellavuoka

Italialaistyyppistä perunaruokaa  ei voi tehdä ilman juustoa ja kinkkua. Tosin tästä ruuasta voi jättää kinkun pois, jos ei halua lihaa käyttää. Käytin possun savustettua potkaa, sitä oli jäänyt eilisestä. Tämä perunavuoka on ruokaisaa. Vai lieneekö syy siinä, että tätä tuli syötyä hieman enemmän kuin olisi ollut tarpeen. Ruuan syytä kaikki. Lisukkeiksi kypsytin porkkanoita, koska uunia käytettiin myös pääruuan kypsentämiseen. Ikäänkuin samoilla tulilla menivät. Sekoitin pienen salaatin extempore aineksista, joita tänään kaupasta kotiin kannoin, kesäkurpitsaa, kevätsipulia, vaaleaa paprikaa ja kirsikkatomaatteja.  

Peruna-mozzarellavuoka (4 annosta)
n 600 g pestyjä perunoita
2 kananmunaa
2 rkl juoksevaa oivariinia tmv
80 g savukinkkua tai savupotkaa pilkottuna
1 1/2 dl  mustaleimajuustoraastetta
2 rkl lehtipersiljaa hienonnettuna
mustapippuria, ruususuolaa
rasvatonta maitoa
200 g mozzarellaa

Keitä pestyt perunat kypsiksi, lisää suolaa keitinveteen. Anna perunoiden jäähtyä ja kuori ne. Lämmitä uuni 160-asteeseen ja työnnä suikaloidut ja maustetut porkkanat uuniin. Hienonna perunat survimella tai tee kuten minä. Käytin perunalumipuserrinta.  Lisää perunoiden joukkoon munat, oivariini, juustoraaste ja silpuksi pienitty kinkku. Silppua lehtipersilja ja sekoita se perunaseokseen. Lopuksi vielä suolaa ja mustapippuria. Notkista seos maidolla pehmeäksi, mutta ei löysäksi.
Voitele uunivuoka. Lusikoi puolet perunaseoksesta vuokaan tasaiseksi. Leikkaa mozzarella ohuiksi viipaleiksi ja laita perunaseoksen päälle. Laita loput perunaseoksesta juuston päälle. Ripottele pinnalle hieman korppujauhoja ja muutama nokare beceliä tai vastaavaa. Kypsennä uunissa, kunnes ruoka on läpikotaisin lämmennyt, noin 30 minuuttia. Anna hieman jäähtyä ennen tarjoamista.

Kesäkurpitsasalaatti, Huuhtele kesäkurpitsa ja leikkaa halki ja viipaleiksi. Silppua mukaan kesäsipulin vartta. Pilko mukaan vaaleaa paprikaa (aika mietoa). Lohko kirsikkatomaatit neljään osaan. Sekoita ainekset ja ripauta mukaan neitsytoliiviöljyä, suolaa ja mustapippuria. Sekoita.

keskiviikko 25. elokuuta 2010

Punajuuri-vuohenjuustovuoka salaatilla

Punajuuri on kasviksista parhaimpia, ainakin minun makuni mukaan.  Nyt  punajuuret vasta maasta nostettuina ovat mehukkaita ja aromikkaita. Punajuuri-vuohenjuustovuoka on helppo ja maukas. Punajuuri on tumman punaisena vaikea kuvattava, ainakin minulle. Joten kuva ei todellakaan tee oikeutta tälle ruualle.
Salaatin kiepsautin hieman tavallisesta poikkeavalla tavalla. Kokeilin myös paahtaa tuoreita salvian lehtiä ja ne sopivat punajuuriaterialle hyvin.

Punajuuri-vuohenjuustovuoka
n 600 g punajuuria
115 g pehmeää vuohenjuustoa ilman kuorta
rypsiöljyä
tuoretta timjamia tai kuivattua
mustapippuria, ruususuolaa
salvian lehtiä
Pese punajuuret, poista kanta ja keitä kypsiksi suolalla maustetutta vedessä. Anna jäähtyä, kuori ja viipaloi lohkoiksi. Laita punajuurilohkot voideltuun vuokaan. ripottele pinnalle rypsiöljyä, riivi mukaan timjamia, ripauta sekaan mustapippuria ja ruususuolaa. Sekoita kevyesti. Purista vuokaan pehmeää vuohenjuustoa ja pirskota vielä hieman rypsiöljyä. Kypsennä vuokaa uunissa 200-asteessa ylätasolla, kunnes vuohenjuusto on saanut väriä.
Irrota salvianlehdet varsistaan ja paahda pannulla, jossa on muutama pisara rypsiöljyä. Nostele salvianlehtiä punajuurille.

Salaatti sipulilla ja tomaateilla
Revi pehmeälehtistä salaattia kulhoon. Ripottele sekaan aurinkokuivattua tomaattia öljyssä ja sekoita. Tämä toimii myös salaatin kastikkeena. Leikkaa punasipuli renkaiksi ja kuullota niitä pieni hetki rypsiöljyssä. Anna jäähtyä ja lisää ne salaattiin. Ripauta salaatille mustapippuria ja lohko pinnalle tomaattia. Tarjoa punajuurivuoan kera.

tiistai 24. elokuuta 2010

Kotona - Arleenan omenapiirakka

Mielessäni oli mehevä piimäpohjainen ja munaton omenapiirakka. Lueskelin piimäkakkujen ohjeita ja inventoin kaappien sisältöjä. Kehittelin oman omenapiirakan. Siitä tuli mausteinen ja mehevä. Niin mehevä, että se ei välttämättä tarvitse kastikkeita ollenkaan. Sekoitin kuitenkin turkkilaisesta maustamattomasta luomujogurtista ja Flora-vaniljakastikkeesta kastikkeen, jonka makeutin tomusokerilla. Tämä omenapiirakka sopii n kahvipöytään.  Nautin ensimmäisen palan kastikkeella ja toisen palan ilman kastiketta kahvin kera.

Arleenan omenapiirakka
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurasuurimoita
1 dl tattarijauhoja
2 tl ruokasoodaa
3 dl piimää
1 dl ruokokidesokeria
1 dl kidesokeria
2 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1 dl juoksevaa oivariinia tmv
päälle
4 kpl vihreitä omenoita kuutioina, kanelia ja fariinisokeria
Sekoita jauhot, kaurasuurimot ja ruokasooda. Sekoita sokerit ja mausteet keskenään. Mittaa piimä kulhoon ja sekoita joukkoon sokeriseos. Sekoita taikina lisäämällä vähitellen jauhoseos piimään. Lisää lopuksi nestemäinen oivariini. Voitele uunivuoka (22x30) ja levitä taikina tasaisena vuokaan.
Kuutioi kuoritut omenat. Ripottele omenakuutiot piirakalle ja sirottele pinnalle kanelia ja fariinisokeria.
Kypsennä piirakka 175-asteessa keskitasolla noin 30 minuuttia. 
Omenapiirakkaa kastikkeella.

maanantai 23. elokuuta 2010

Viinitarhurin juustokeitto ja Kasvisjuustokeitto

Viikonloppumatka on takanapäin. Säät suosivat melkein koko ajan, sunnuntaina satoi hieman aamupäivällä.  Tänään paluumatkalla pysähdyimme Jalasjärvelle Juustoporttiin. Juustoportti on kovasti muuttunut. Aikaisemmalla kerralla piti oikein kysyä, että missä ne juustot on. Paikasta on tullut tämän ajan tapaan pieni kauppakeskus, jossa tavaran joukkoon itse pääasia, juustot, hukkuvat näkymättömiin. No olihan siellä juustojakin. Tänään etsimme ruokalistalta juustoruokia. Tasan kaksi keittoa oli tarjolla, joista toinen oli Kasvis-savuporokeitto ja toinen Kasvisjuustokeitto. Päädyimme valitsemaan molemmat, kunnes satuin kysymään löytyykö muita  juustokeittoja. Löytyi viinitarhurin juustokeittoa, sitä siis ja savuporo jäi tällä kertaa. Salaattipöydässä oli lisäksi juustoleipää ja sieni- ja punajuurisalaattia sekä vihreää salaattia.
Juustokeitot olivat oikein hyviä ja postaan tänne ohjeet, koska haluan valmistaa näitä omassa keittiössänikin.

Viinitarhurin juustokeitto       
5 rkl voita
6 rkl vehnäjauhoja
1 1/2 l lihalientä
suolaa, paprikajauhetta
3 rkl kuivaa valkoviiniä
2 keltuaista
1 1/2 dl kermaa
2 dl viinitarhurinjuustoa raasteena
Sulata voi, lisää jauhot ja lisää lihaliemi vähitellen. Mausta suolalla ja paprikalla sekä valkoviinillä. Keitä 10 minuuttia. Vatkaa 2 keltuaista ja kerma. Kaada juustokeittoon kokoajan vatkaten. Lisää juustoraaste.
Ohje on Juustoportin sivuilta.

Kasvisjuustokeitto
2 porkkanaa
1 palsternakka

pala lanttua
1 kesäkurpitsa
3 rkl voita tai margariinia
4 rkl vehnäjauhoja
1 1/2 l kasvislientä
200 g sulatejuustoa
2 kirveliä
3 rkl hienonnettua persiljaa
Pese ja pilko kasvikset. Kuullota voissa. Lisää vehnäjauhot. Kaada mukaan kasvisliemi. Keitä 7-10 minuuttia. Lisää sulatejuusto paloina. Kiehauta ja mausta keitto.
Keiton maun mukaan hain ohjeen, ohje ei ole Juustoportin, vaan ruokaohjereseptit.fi-sivulta.

lauantai 21. elokuuta 2010

Hunajapossua uunissa

Nyt tuntuu jo syksyiseltä, joten uunissa tai liedellä haudutetut pataruuat ovat ajankohtaisia. Kauppahallin lihatiskillä oli luomupossun lapaa edulliseen hintaan. Vanha sanonta kuuluu, että luun vieresä liha on maukkainta. Kokeilin pitääkö se paikkansa. Kun hunajapossua on nyt syöty, totean että paikkansa pitää.  Nämä ruhon osat ovat myös huokeita, kilohinta 4,95 euroa. 

 Hunajapossua uunissa

1 kg possun lapaa
3 rkl hunajaa
1 rkl rypsiöljyä
2 tl suolaa
3 tl paprikajauhetta
2 tl chiliä
tuoretta timjamia
2 tl valkopippuria
Sekoita hunaja/öljyyn mausteet. Sivele seos possunlihaan molemmin puoli. Laita possu paistopussiin, lorauta pussin sisälle hieman vettä. Sulje pussi ja leikkaa reikä yhteen kulmaan. Kypsennä uunissa matalassa lämmössä noin 120-150-asteessa  noin 1-2 tuntia. Voit tarkistaa kypsyyden paistomittarilla. Lisukkeiksi valitsin höyrystettyjä porkkanoita ja perunoita.

Vadelmia jogurttikermassa 

Jälkiruokana maistuivat vadelmat yksinkertaisesti näin, notkista turkkilainen maustamaton jogurtti ruokakermalla tasaiseksi vaahdoksi, mausta tomusokerilla. Ripottele tomusokeria myös vadelmille.

perjantai 20. elokuuta 2010

Suomalaiset pannukakut

Marjojen ja hillonkeiton aikaan sopii paistaa lettuja. Kun mustikoita on torilla vielä myynnissä, päätin tarjota niitä letuilla. Innostuin pyöräyttelemään kuitenkin pieniä pannukakkuja, ei amerikkalaiseen tapaan vaan  suomalaiseen tapaan.  Silloin kaivetaan kaapeista ainekset ja toteutetaan niiden mukaan. Yhdistin mukaan tattarijauhoja, ne tekevät mukavan pehmeyden lopputulokseen. Mustikoiden lisäksi tai yhdessä niiden kanssa sopi tosi makea kirsikkahillo näille pannukakuille.

Suomalaiset pannukakut   

2 munaa
3/4 dl fariinisokeria
2 dl vehnäjauhoja
2 dl tattarijauhoja
3 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1/2 tl suolaa
2 dl maitoa
2 dl maustamatonta jogurttia
3/4 dl juoksevaa oivariinia tmv
Vatkaa munat ja fariinisokerivaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita maito ja jogurtti. Yhdistä vaahtoon vuorotellen jauhoseosta ja neste ja oivamariini . Anna taikinan levätä hetki. Paista ohukaispannulla pienessä rasvatilkassa puolella teholla.
 Tarjoa pannukakut mustikoiden tai kirsikkahillon kera tai yhdistä molempia samanaikaisesti. Aivan miten makeaa haluat. Hunajaakin sopii pirskauttaa hieman mukaan ellei hilloa ole käytettävissä. Mikäli et pelkää kaloreita vatkaa päälle kermavaahtoa.

torstai 19. elokuuta 2010

Bratwurstia salaatin ja riisin kera

Ruokakaupassa oli maistiaiset. Saksalainen aito A-luokan Bratwursti kevyesti paistettuna maistui niin hyvältä, että ostin kotiin makkaraa. Makkara ei ole mitään kevyttä ruokaa. Tämän makkaran rasvaprosentti on 25. Sianlihapitoisuus on 82% ja voimakassuolaisena suolaprosentti 1,9. Valitsin kevyet lisukkeet makkaralle. Salaatille en lisännyt ollenkaan kastiketta ja kypsensin riisiä.  
Bratwurstia salaatin ja riisin kera
Kypsensin lisäkeriisin. Riisin kypsyessä paistoin lohkotut bratwurstit rasvattomalla pannulla.
Salaatiin kasasin tammenlehtisalaattia, kuorittua kurkkua viipaleina ja tomaattilohkoja. Ei kastiketta, mutta lisäsin muutaman viipaleen metwurstia. Metwursti oli aivan turha lisäys, jonka olisin voinut jättää pois.
Nyt on makkarakiintiö taas muutamaksi kuukaudeksi täynnä. Aikaisempi makkara-ateria taisi olla kesäkuulla. 
Maistiaisten tarkoituksena on luonnollisesti ohjata kuluttaja tekemään ostopäätös. Juuri näin kävi minulle. Makkara vain yksinkertaisesti maistui niin hyvältä.  

keskiviikko 18. elokuuta 2010

Pohjaton kasvispizza eli paahdetut juurekset

Oli melkoinen nälkä kun tulin töistä kotiin. Napsautin ensimmäiseksi uunin päälle ja aloitin juuresten kuorimisen ja pilkkomisen. Kun vedin pellin uunista ja katselin porkkanoita, nauriita, lanttua, paprikoita, näytti kokonaisuus kuin isolta pizzalta.  Iso pizza jossa on runsaasti täytettä, mutta ei pohjaa. Nimesin tämän  pohjattomaksi kasvispizzaksi. Maustetut, paahdetut juurekset ovat  makean maistuvia. Minusta tuntuu, että tämä taisi olla paras pizza mitä olen syönyt.

Pohjaton kasvispizza
Pese porkkanat ja pilko ne tikuiksi. Kuori lanttu ja leikkaa viipaleiksi. Olisi tietysti ollut sievempää, jos nekin olisivat olleet tikkuja. Mutta toisaalta viipaloi kuoritut  valkoiset nauriit, niin huomaat, että lantut viipaleina ovatkin oikea valinta. Pese paprika ja suikaloi se samoin kesäsipulitkin.
Voitele esimerkiksi pähkinäöljyllä uunipelti. Lado kaikki juurekset sinne omina osioinaan.
Ripottele juuresten pinnalle kevyttä rypsiöljyä, vetäise sudilla että öljy levittäytyy hyvin. Mausta suolalla, basilikalla, oreganolla, mustapippurilla.  Porkkanoille ja lantulle voit tipauttaa pikkuisen juoksevaa hunajaa.
Työnnä pelti uuniin keskitasolle 200-asteeseen ja juurekset ovat kypsiä noin 15 minuutin kuluttua.
Lämpimien juuresten seuraksi nosta annoslautasille kylmää ja raikasta vihreää salaattia.
Leipänä oli vaaleaa kauraleipää.

tiistai 17. elokuuta 2010

Punavihreää salaattia päivälliseksi lounaan jälkeen

Tänään olin lounaalla Oskarin Olohuoneessa. Lounas oli täyteläinen ja herkullinen. Paistetut silakat piparjuurivoisulassa jäivät mieleen kertaheitolla jopa niin, että toteutan ne vielä kotikeittiössäni.
Tämän lounaan jälkeen päivällinen syntyi punavihreästä salaatista tarpeeksi kepeänä. Ruisleipä täydensi sopivasti salaattia. 

Punavihreä salaatti  ja 100 % Ruis reikäleipä
Huuhdo ja kuivaa roomansalaattia. Revi se palasiksi kulhoon.. Ripottele pinnalle ripaukset suolaa, sokeria ja mustapippuria. Pirskottele mukaan neitsytoliiviöljyä. Sekoita kevyesti. Suikaloi punainen paprika ja paahda uunin grillivastuksen alla al denteksi. Nostele hieman jäähtyneet paprikasuikaleet salaatille. Paprikan maku taittuu paahdettaessa pehmeämmäksi. Viipaloi salaatille tuoretta kurkkua ja tomaattia. Paahda pannulla salaattisiemeniä, sekoitus erilaisia. Lisää loppuvaiheessa mukaan vielä sesaminsiemeniä. Ripottele siemenet salaatille.

Viipaloi salaatin seuraksi Vaasan uutuutta 100% Ruis reikäleipää.  
Tuoteselosteessa kerrotaan, että leipä on aitoon taikinajuureen leivottu ruisleipä., jonka vilja on vain ja ainoastaan täysjyväruista. Leipä on tosiaan täyttä ruista ja hyvää.

Paistetut silakat piparjuurivoisulassa 
Silakat oli paistettu kokonaisina.  Kalaa oli käsitelty vain ruuanvalmistuksen yhteydessä. Tämä kokonaisena päineen paistettu silakka oli rapea. Jopa niin, että söin sekä pyrstöt että päät, jäljelle jäivät vain selkäruoti ruotoineen. Lisukkeena olivat kuorineen keitetyt kesäperunat, kesäpunajuurilohkot  ja pala parsakaalia. Piparjuuri oli osuva valinta maustamaan rapeat silakat. Yksinkertaista, mutta suussasulavaa.
Alkuruokana pitkää rieskakorppua ja maustelevitettä raikkaan jääsalaatin kera. Ja kahvit jälkiruuaksi.

maanantai 16. elokuuta 2010

Kukkakaalikeitto ja Pyöreä Karhu näkkileipää

Eräänä päivänä kävin vain lähikaupassa ja tein kaksi ostosta. Niiden avulla syntyi nopeasti päivällinen. Ilman kukkakaalta ei luonnollisesti tätä keittoa olisi syntynyt. Pyöreän Karhun näkkileipää ostin muuten vain. Se näytti aika herkulliselta. Täytyy myöntää, että tämä Karhu oli just makuuni. Pyöreät näkkärit ovat jo huvenneet ja nyt pitää ostaa uusia.

Kukkakaalikeitto
500 g kukkakaali
2 valkosipulinkynttä
7 dl kasvislientä (fondista)
2 dl ruokakermaa (15%)
1 rkl vehnäjauhoja
Puhdista kukkakaali, poista vihreät lehdet. Paloittele myös varret. Kiehauta kasvisliemi ja lisää kukkakaali. Keitä kunnes kaali on pehmeää. Soseuta esim sauvasekoittimella. Silppua valkosipuli ja lisää keittoon. Sekoita vehnäjauhot ruokakermaan ja liruta seos keittoon.  Kiehauta keitto sekoittaen. Tarkista maku, en lisännyt suolaa.
 Pyöreä Karhu näkkärit sopivat hyvin keiton kanssa. Hupenivat jo kertaheitolla yllättävän nopeasti.

Pyöreän Karhun Näkkileipä  laktoositon
Näkkileivän valmistuttaja on Oy Närpiön Leipätehdas. Jäi siis hieman epäselväksi, onko tuote valmistettu esimerkiksi Ruotsissa. Tuotteesta voisin uskoa, että se on ruotsalaista.
Näkkileipä sisältää vehnäjauhoja, vettä, ruissihtijauhoja, ohrajauhoja, grahamjauhoja, hiivaa, leivinjauhetta (hirvensarvisuolaa E503) suolaa (0,5%). Yksi paketti painaa 240 g.
100 grammassa on energiaa 350 kcal/1500kj, proteiinia 11,8g, hiilihydraatteja 71,8g siitä sokeria 0,9g, rasvaa 1,5g josta tyydyttyneitä 0,3g, ravintokuitua 3,8g ja natriumia 0,2g.
Hyvä Närpiö ja onnittelut erinomaisesta näkkileivästä.

sunnuntai 15. elokuuta 2010

Vanhanajan jauhelihapihvit, uuniporkkanat ja vadelmakastiketta jäätelöllä

Kauppahallin vastajauhettu paistijauheliha on parasta pihvien raaka-aineeksi. Kaivoin esiin 40-vuotiaan jauhelihakirjan. Halusin valmistaa pihvit kuin silloin ennen. Nyt taisi käydä niin, että meillä valmistetaan jatkossakin  näitä pihvejä. Kesäporkkanoista tulee niin hyviä uunissa kypsyttäen, joten porkkanat uuniin.. Laitoin mukaan myös sipulit ja muutaman perunan. Loput kanttarellit sopivat tähän kokonaisuuteen hyvin.
Jääkaapissa oli pari desiä vadelmia, enkä keksinyt niistä kovin monimutkaista. Onneksi, sillä hillosokerin kera niistä tuli ihana kastike jäätelölle.

Vanhanajan jauhelihapihvit ja uuniporkkanat
400 g naudanpaistijauhelihaa
1 muna
1 tl suolaa
valkopippuria ja ap ohjeesta poiketen myös maustepippuria
1 dl rasvatonta maitoa
Jauheliha, mausteet ja muna sekoitetaan ja maito lisätään vähitellen pieninä erinä. Mureketaikinasta nostetaan samankokoiset taikinapallot ja ne muotoillaan samankokoisiksi litteiksi pihveiksi.  Pihvit asetetaan kylmällä vedellä huuhdotulle leikkuulaudalle odottamaan. Paistetaan rypsiöljyssä valurautapannussa kypsiksi.
Porkkanat, perunat ja sipulit uunissa
Pese porkkanat hyvin, poista kanta ja juuripää. Leikkaa tikuiksi. Kuori perunat ja viipaloi ne. Kuori ja lohko sipulit. Voitele uunivuoka rypsiöljyllä. Asettele porkkanat ja perunat omaksi lohkoikseen. Ripottele pinnalle sipulilohkot ja leikkaa mukaan hieman vihreää sipulin vartta. Ripottele pinnalle rypsiöljyä. Mausta suolalla, basilikalla, oreganolla. Perunoille vielä paprikaa ja porkkanoille hunajaa. Lorauta mukaan pieni vesitilkka. Kypsennä 225-asteisessa uunissa keskitasolla. Huom. kuvan mustat pilkut porkkanoilla ovat maustepilkkuja.
Kanttarellit paistoin kuten eilenkin vain voissa. Vihreä salaatti on itsestäänselvyys tässäkin kokonaisuudessa.

Kermajäätelöä vadelmakastikkeella
Laita  vadelmat kattilaan. Lisää joukkoon hillosokeria ja pienen pieni tilkka vettä. Anna porista noin 5 minuuttia.  Ja että on hyvää kermajäätelön kanssa. Missään nimessä en siivilöisi siemeniä pois. Ne kuuluvat vadelmiin. 

lauantai 14. elokuuta 2010

Ahvenfileet, kanttarelleja ja pieniä luumutorttuja

Lauantai on melkeinpä vakiintunut kalaruokapäiväksi. Syynä ovat nämä helteet, kala on ostettava aamupäivällä ja valmistettava jo iltapäivällä ruuaksi. Ahvenfileet maksoivat aika huimasti kauppahallissa, 32,80 per kilo. No tietysti siihen hintaan ne oli fileoitu, joten kaikki oli syötävää. Torilta ostin suomalaisia kanttarelleja 8 euroa litra, virolaiset olisivat olleet 5 euroa. Valitsin kotimaiset, koska ne näyttivät olevan ehyempiä. Olivat kai kulkeneet lyhyemmän matkan toripöydäle.  No luumut olivat halpoja eurolla sai litran. Kehittelin niistä pienet luumutortut.

Ahvenfileet, perunalumi ja kanttarellit
Valmiit ahvenfileet maustoin suolalla ja valkopippurilla. Paistoin voissa muutaman minuutin kääntäen molemmin puolin. Ahven on niin miedonmakuinen kala, että muuta se ei kaipaa. Voi korostaa sopivasti kalan makua.
Kanttarellit puhdistin ja isommat pilkoin. Paistoin voissa, ripautin hieman ruususuolaa mukaan. Muutama minuutti riitti kuumalla pannulla. Lopuksi loraus ruokakermaa. Hyvä yhdistelmä ahven ja kanttarellit.
 
Sekoitin yksinkertaisen salaatin. Tuoretta vastapoimittua rucolaa ja rapeaa salaattia, kesäsipulin vartta ja kirsikkatomaatteja. Ripaukset oliiviöljyä, mustapippuria, suolaa ja sokeria. Rucolan maku on hieman voimakas, mutta se sopii kalaruokiin, kuten tähän ahvenruokaan.

Pienet luumutortut
Pohja
3 dl vehnäjauhoja
hyppysellinen suolaa
1 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
100 g margariinia tai voita
1 muna kevyesti vatkattuna
3 rkl kylmää vettä
Täyte
1 prk creme fraichea
3 rkl palmusokeria tmv
1 kananmuna
4 kpl tuoreita luumuja
Siivilöi jauhot, suola ja sokerit kulhoon. Leikkaa margariini 1cm:n  kuutioiksi ja laita jauhojen sekaan.  Nypi seos murumaiseksi. Sekoita muna ja vesi keskenään ja kaada taikinaseoksen joukkoon. Sekoita taikina tasaiseksi niin, että se irtoaa kulhon reunoista.  Anna taikinan seistä jääkaapissa noin puolisen tuntia.  Pyörittele taikina pötköksi ja leikkaa paloiksi 12 kpl. Painele taikina voideltuihin muffinivuokiin  hieman reunoille nostaen.
Sekoita täytteen aineet tasaiseksi. Nostele cremefraichetäyte taikinalle. Huuhtele ja halkaise luumut, poista kivet. Viipaloi ohuiksi viipaleiksi ja lado täytteen päälle. Kypsennä uunin keskitasolla 200-asteessa noin 15 minuuttia.  Anna jäähtyä ennenkuin nostat tortut vuoasta.  

perjantai 13. elokuuta 2010

Mozzarellapasta

Tämä pasta sopii hyvin helteisenä päivänä nautittavaksi. Kylmä kastike raikastaa pastan juuri sopivalla tavalla. Kesän maut korostuvat tässä kokoonpanossa.

Mozzarellapasta kahdelle
spagettia
3 tomaattia
2 valkosipulinkynttä
persiljaa
4 rkl neitsytoliiviöljyä
1 pkt mozzarellaa (iso pallo)
Huuhdo ja pilko tomaatit. Silppua puoli ruukkua persiljaa. Pilko valkosipulinkynnet hienoksi. Sekoita silputut ainekset oliiviöljyyn. Anna vetäytyä sen aikaa, kun kypsennät spagetin. Valuta spagetti ja sekoita joukkoon kastike. Viipaloi mozzarella ja nostele se annoslautasille pastan päälle.
Kuten huomaatte minulla on sekä spagettia että nauhapastaa. Syynä on yksinkertaisesti se, että käytin ns loppuerät molemmista. 

torstai 12. elokuuta 2010

Suussasulava mustikkapiirakka

Tämän mustikkapiirakan leivoin jo reilu viikko sitten. Pieni suttuinen muistilappu putkahti työpöydän paperikasasta esiin. Siihen olin tallettanut piirakan ainesmäärät. Postaaminen oli jo unohtunut, onneksi joskus tulee pöyhittyä paperipinoja ja tekee löytöjä. Tämä pohja sopii muillekin marjoille ja myös omenoille.
Syy miksi käytin ruis- ja tattarijauhoja on yksinkertainen. Niitä oli kaapissa ja niiden käyttö on aika vähäistä.  Saan oivallisesti tyhjennettyä nämäkin pussit ajoissa.

Suussasulava mustikkapiirakka
100 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna
1 dl ruisjauhoja
1 dl tattarijauhoja
1 tl leivinjauhetta
täyte
1 tlk ranskankermaa
1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
4 dl mustikoita
Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi, lisää muna sekoittaen. Sekoita keskenään jauhot ja leivinjauhe ja lisää siivilän läpi  taikinaan. Sekoita kevyesti. Voitele piirakkavuoka  ja levitä taikina vuokaan ja reunoille. Anna sen levähtää sen aikaa, kun sekoitat ranskankerman, sokerit ja kananmunan.  Levitä täyteseos taikinalle vuokaan.  Lisää pinnalle mustikat. Kypsennä uunin keskitasossa 200-asteessa noin 30 minuuttia.
Anna piirakan hieman jäähtyä. Parhaimmillaan piirakka on lämpimänä. Piirakka murenee otettaessa, se kuuluu tämän piirakan luonteeseen. Sopii erinommaisesti jälkiruokana vaniljakastikkeen kera. Seuraavana päivänä piirakka on jo tiivistynyt ja sitä voi leikata  paloina. Ja sopii tätä nauttia jäätelönkin kera.

keskiviikko 11. elokuuta 2010

Jauheliha-riisivuoka

Jauhelihasta valmistin tänään ruoan, jota en ole aikaisemmin tehnyt, jauheliha-riisivuokaa. Mausteita käytin aika roimasti, mutta se oli hyvä idea. Riisi tarvitsee rinnalleen hyvin maustetun lisän. Salaatti raikastaa lopputuloksen. Jälkiruoka sopi myös kokonaisuuteen, puoliksi itsetehtyä jäätelöä punaisilla viinimarjoilla. Niitä ripottelin myös salaattiin.  

Jauheliha-riisivuoka
2 dl täysjyväriisiä
4 dl vettä
200 g naudanpaistijauhelihaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2-3 kesäporkkanaa
1 rkl rypsiöljyä
1 tlk (500g) tomaattimurskaa
1 lihaliemifondikuutio
2 tl oreganoa
1 tl juustokuminaa
1/2 tl chiliä
1 tl paprikaa
1/2 tl mustapippuria
1/2 rkl siirappia
1 tl ruususuolaa
pinnalle juustoraastetta
Ruskista kevyesti jauheliha ja silputut sipulit öljytilkassa. Lisää mukaan viipaloidut porkkanat ja anna kuullottua hetki. Lisää tomaattimurska, lihaliemifondi ja mausteet. Anna hautua hetki.
Mittaa voideltuun uunivuokaan riisi ja vesi. Kaada päälle jauhelihaseos. Nestettä näyttää olevan runsaanlaisesti, mutta riisin kypsyessä se imee veden. Lisää pinnalle juustoraaste vasta kypsymisen puolivälissä. Kypsennä 200-asteessa keskitasossa noin 40 minuuttia.
Anna vuoan jäähtyä hetken ennen tarjoamista.
Salaatiin sekoitin  pehmeää keräsalaattia, kesäkurpitsaa, kurkkua, kirsikkatomaatteja ja vinaigrettekastiketta. Lopuksi vielä pinnalle punaisia viinimarjoja.
Jäätelöä punaisilla viinimarjoilla. Notkista hieman pehmennyt kermajäätelö. Lisää joukkoon Flora-vaniljakastiketta ja punaisia viinimarjoja. Makeuta tomusokerilla. Sekoita tasaiseksi. Annostele jälkiruokakulhoihin ja anna pakastua pakastimessa noin tunnin verran. Nauti.

tiistai 10. elokuuta 2010

Juustokeitto

Tätä juustokeittoa tein jo viime viikolla. Keitto on sen verran hyvää, että ansaitsee postauksensa. Pidän myös nopeasta ja mutkattomasta ruuanlaitosta ja sitä tämä on. Kokkaaminen on hauskaa, kun käyttää luovuutta ja kekseliäisyyttä eikä kangistu orjallisesti reseptiikkaan.  Luovuutensa voi asettaa koetukselle jättämällä kaupassa käynnin väliin. Kaappien ja komeroiden ovet auki ja sen jälkeen voikin inspiroitua aterian valmistamiseen.  Tänään minulla oli päivä jolloin toimin juuri niin. Tästä päivästä postaan myöhemmin. Nyt on juustokeiton aika ja tässäkin on käytetty luovuutta. Sitähän ruuanlaitto on.

Juustokeitto       
7 dl vettä
1 kasvisliemifondi
1 pkt (250g) Koskenlaskijajuustoa (voimakas)
1 prk (2dl) ruokakermaa
1 dl ohrakasta
mustapippuria
Kiehauta kasvisliemi. Lisää paloiteltu Koskenlaskija, sekoita. Kun juusto on kokonaan sulanut keittoon, lisää ruokakerma ja anna lämmetä kiehumispisteeseen. Sekoita ohrakas vesitilkkaan ja suurusta keitto. Anna kiehahtaa pari minuuttia. Lisää mustapippuria. Tarkista maku.

maanantai 9. elokuuta 2010

Salaatilla vuohenjuustoa ja punajuurta

Valmistin nopean päivällisen, mutta niin maistuvan. Vieläkin muistelen vuohenjuuston ja punajuuren makuja suussani. Ne sopivat niin hyvin yhteen. Kokeilkaapa.

Salaatilla vuohenjuusto ja punajuuret 
Sekoitin ensin salaatin. Pehmeän rapeaa friseesalaattia, kesäsipulia varsineen pilkottuna, kesäkurpitsaa kuutioina. Päälle pirskottelin klassisen oliiviöljy/balsamico-kastikkeen, jossa mausteina vain mustapippuria, suolaa ja sokeria. Annostelin salaatin lautaselle odottamaan seuraavia osasia.

Kypsytin vuohenjuustokiekot 250-asteisessa uunissa lämpimiksi. Sillä aikaa viipaloin eilen keittämäni punajuuret. ja paistoin ne rypsiöljytilkassa. Ripottelin päälle mustapippuria ja suolaa.
Nostin punajuuret ja vuohenjuuston salaattilautasille. Viipale maalaisleipää ja juomaksi kylmää vettä. Olipa hyvää.

sunnuntai 8. elokuuta 2010

Punajuuririsotto broilerifileillä

Punajuuririsottoa en ole koskaan aikaisemmin tehnyt, joten nyt oli sen aika. Lueskelin muiden punajuuririsotoista ja siitä se sitten lähti liikkeelle. Tosin valkoviiniä ei ollut, mutta ehkäpä se ei välttämättä punajuuren takia ole niin tarpeellista. Broilerifileet kypsytin sekä pannulla ja lopuksi uunissa risotolle. Salaattina oli fetasalaatti.

Punajuuririsotto
2 kpl punajuurta
7 dl kasvislientä Knorrin fondista
1 iso keltasipuli

1 valkosipulinkynsi
rypsiöljyä
2,5 dl pitkäjyväistä risottoriisiä
mustapippuria, suolaa
1 dl juustoraastetta mustaleimaemmental
Kuori punajuuret ja keitä ne kypsiksi kasvisliemessä. Kuutioi punajuuret. Liemi säästetään risottoon. Keitin isomman määrän punajuuria samalla, joista osa jää huomiseen ruokaan. Silppua sipulit. Kuullota niitä rypsiöljyssä hetki. Lisää riisi ja kuullota kuultavaksi. Lisää punajuurilientä kauhallinen, sekoita. Jatka liemen lisäämistä, kun edellinen on imeytynyt riisiin. Toista  siihen saakka, kunnes riisi on kypsää. Lisää punajuurikuutiot. Mausta mustapippurilla ja ripauksella suolaa. Sekoita joukkoon juustoraaste. 
Broilerifileepihvit
Ota fileet jääkaapista noin puolisen tuntia ennen kypsyttämistä. Mausta fileet. Sivele fileille rypsiöljyä, lisää teryakikastiketta, juustokuminaa, tikka masalaa, paprikajauhetta ja ruususuolaa.Fileet saavat maustua noin 30 minuuttia. Ruskista kevyesti rypsiöljyssä molemmin puolin. Nosta uunivuokaan, lisää vuokaan tilkka vettä ja creme bonjourjuustoa. Loppukypsennä 180-asteessa noin 15 minuuttia.
Fetasalaatin kastikkeena oli kurkkuraaste-jogurttikastike maustettuna valkosipulilla ja ripauksella suolaa ja sokeria.

lauantai 7. elokuuta 2010

Lohifileet keitettynä

Poikkesin totutusta kypsennystavasta ja kypsensin lohifileet kasarissa keittäen. Ei ollenkaan huono valinta, kypsennystapa teki fileistä mehukkaat. Sorrentolainen sitruuna maistui juuri sopivasti korostaen ja raikastaen lohenmaun. Höyrystin lisäkkeeksi perunat ja hunajaporkkanat. Kesällä sopii kylmä jogurttipohjainen kastike erinomaisesti kokonaisuuteen.
Jälkiruokana tarjosin erilaista mustikkapiirakkaa, johon sain inspiraation kaapin ruis- ja tattarijauhoista. Postaan ohjeen myöhemmin. Minusta tuntui, että näin hyvää mustikkapiirakkaa en ole aikaisemmin maistanut.

Lohifileet keitettynä
500 g merilohta
2 dl kalalientä (vesi+1/2 kalaliemikuutio)
2 rkl limonoroa-sitruunalikööriä (35%)
suolaa, mustapippuria, tuoretta tilliä
Leikkaa filee sopiviksi paloiksi, nahka mukana. Mausta fileet. Kiehauta kalaliemi ja lisää sitruunalikööri. Nosta lohifileet kasariin kalaliemeen nahkapuoli alaspäin. Anna fileiden kypsyä keskilämmöllä, alenna loppuvaiheessa lämpöä ja nosta kansi päälle. Kypsyminen kestää noin 8 minuuttia.
Höyrytetyt kasvikset. Viipaloi kuoritut perunat ja suikaloi porkkanat. Mausta ruususuolalla. Porkkanoille ripautin hunajaa ja muskottipähkinää.
Jogurttikastike. Sekoita turkkilaiseen luomujogurttiin dijon-sinappia ja ripaus hunajaa. Mausta mustapippurilla, paprikalla ja ruususuolalla.

perjantai 6. elokuuta 2010

Tomaattileivät ja kasvikset

Oli ihan pakko valmistaa lämpimiä tomaattileipiä. Luin Kodin Kuvalehteä ja sieltä bongasin nämä leivät. Kun näin kuvan, olin myyty. Nyt oli todella pakko toteuttaa. Enkä pettynyt. Kaivoin kaapista kasviksia ja höyrytin niitä mukaan niin syntyi ateria.  

Tomaattileivät uunissa
4 viipaletta maalaisleipää
250 g tomaatteja (ap ohje oli luumutomaatteja)
2 isoa valkosipulinkynttä
1/2 dl oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria, tuoretta timjamia
Leikkaa tomaatit kahtia. Kuori ja silppua valkosipulinkynnet. Sekoita öljy, valkosipuli ja mausteet ei timjamia.
Pyörittele tomaatit öljyseoksessa ja levitä ne leikkuupinta ylöspäin uunipellillle leivinpaperin päälle.Kaada päälle loppu öljyseos.
Paista tomaatteja 150-asteessa keskitasolla noin tunti. Valuta ylimääräinen öljy tomaatista talouspaperin päällä. Tosin minä valutin sen leiville, joille levitin paistetut tomaatit. Koristele tuoreella timjamilla. Paista keskitasolla 250-asteessa 5-10 minuuttia, kunnes leivät ovat rapeita ei kuivia.
Höyrytetyt kasvikset.  Huuhdo porkkanat ja kukkakaali. Leikkaa porkkanat vinoviipaleiksi ja irrota kukkakaalin nuput. Aseta kasvikset höyrystinastiaan, ripottele mukaan hieman ruususuolaa ja lorauta tilkka vettä. Kypsennä mikron täydellä teholla 5 minuuttia.

torstai 5. elokuuta 2010

Sardiini-oliivipasta ja kirsikkapaistos

Kun kylmälaitteet ovat lähes lopussa ja odotamme huomenna huoltomiestä arviointikäynnille, ei jääkaappiin voi hankkia mitään säilytettävää.Siispä ruuanvalmistus sujuu kaappien tämän hetkisten sisältöjen mukaan.
Postasin keittiökoneistani  Arleenan Sanomiin, sieltä voit halutessasi  lukea kuinka epäonnisia olemme olleet keittiökoneiden uusimisessa. 
Tänään kaapista otettiin  purkki sardiineja öljyssä, tomaattimurskaa, mustia oliiveja ja spagettia.  Kirsikkahillopurkin loppukin tuli sopivasti käytettyä jälkiruokaan. Kirsikkapaistosta voisi kutsua myös  kirsikkakraateripaistokseksi. Uponnut hillo muodosti mukavat kraaterit.

Sardiini-oliivipasta

spagettia
vettä ja suolaa
1 prk (120g) sardiineja oliiviöljyssä
2 valkosipulinkynttä
1 prk (500g) tomaattimurskaa
2 tl sokeria
kourallinen mustia oliiveja
2 tl paprikaa
2 tl mustapippuria
ruususuolaa
pastajuustoraastetta
Keitä spagetti  al denteksi suolalla maustetussa vedessä. Kaada sardiinipurkin öljyä pannulle. Murskaa valkosipulin kynnet ja kuullota hetki öljyssä. Lisää tomaattimurska ja sokeri. Anna kypsyä hetki. Riko sardiinit ja lisää kastikkeeseen.  Viipaloi kivettömät oliivit  ja lisää ne kastikkeeseen. Mausta. Valuta spagetti ja kaada kastike spagetille. Annostele ja ripota pinnalle pastajuustoraaste.

Kirsikkapaistos
1 kananmuna
1 1/2 dl sokeria
vajaa 1 dl juoksevaa margariinia
3,5 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1 dl täysmaitoa
Pinnalle nokareina kirsikkahilloa
Sekoita muna ja sokeri. Lisää rasva ja jauhot, joihin on sekoitettu vaniljasokeri ja leivinjauhe. Lisää maito ja sekoita tasaiseksi. Levitä voideltuun vuokaan. Nostele pinnalle kirsikkahilloa - tietysti marjat ja muukin hillo käy. Paista 200-asteessa keskitasossa n 25 minuuttia.